На Ивановден гости посрещат над 12 000 именици от Стара Загора

4617 са мъжете, носещи името Иван в Стара Загора, сочи справката на Дирекция „Гражданско състояние“ на местната администрация. За имен ден ще приемат поздрави 1631 дами с името Иванка, Ивана (81), а с кратката им форма Ваня са кръстени 710 дами. Ваньо се казват 47 господа. С името Йоан са 137 старозагорци, а дамите Йоана са 317.

На Ивановден празнуват още, носещите имената Ивайло 728, Ивайла – 153, Иво – 200, Ива – 211. С име Ивелин са 247 старозагорци, а Ивилин, носят 9 мъже. Дамите с име Ивелина също очакват честитка за празника си, общо са 539, а с име Ивилина са 14 старозагорки. Набиращите все по-голяма популярност имена Ивалина и Ивона, носят съответно 13 и 33 дами.

Имен ден имат още Жан (21), Жана(168), Калоян (491), Яна (239), Янка (607), Янко (224) и други производни.

На 7 януари българите празнуват Ивановден – народен и религиозен празник, чрез който се почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Той е най-празнуваният имен ден в България, отбелязван от повече от 300 хиляди души. Йоан Кръстител е наричан и “Предтеча” тъй като вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане.

Ивановден е празник на кумството и побратимството. Народните обичаи повеляват кумовете или деверът да „къпят“, пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо.

Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т. нар. „мръсни дни“ е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

Стефани Бабадалиева