Двама нови зам.кметове на Община Стара Загора смениха Иванка Сотирова и Йордан Николов

Навръх Богоявление, на първата за 2023 г. пресконференция кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров обяви две персонални промени, които прави в екипа си с цел подмладяването му. „Ключовата дума е подмладяване“ – заяви градоначалникът. Според него промените са отдавна обмисляни и стават по молба и на двамата досегашни зам.кметове.

В ресора “Транспорт, чистота и екология” на мястото на дългогодишния първи зам.-кмет Йордан Николов идва Радостин Танев, досегашният областен координатор на ГЕРБ. Мястото на Иванка Сотирова в ресора “Образование, здравеопазване и социални дейности” ще заеме Надежда Чакърова – досегашен Омбудсман в общината. И двамата ще започнат работа от понеделник, 9 януари 2023 г.

Живко Тодоров припомни, че и с двамата зам.-кметове работят още от първия му мандат, започнал през октомври 2011 година. Той с благодарност припомни трудностите, препятствията и изпитанията през които са минали заедно и задоволството от решените проблеми на гражданите.

В активите на Йордан Николов е напълно обновеният градски транспорт, закупените нови автобуси, тролейбуси и електробуси; усъвършенстване на транспортната мрежа с въвеждането на еднопосочни улици, което рязко увеличи паркоместата. Направени са нови заслони , на кръстовищата монтирани камери. Само за една година на „Пътна полиция“ за подадени над 2000 нарушители, което значително дисциплинира водачите на МПС.

В областта на екологията затворено е старото градско сметище, което след рекултивирането му се превърна в образцово място, включително и за отдих. Изгради се Регионалното депо за отпадъци, което позволи от 2012 г. такса смет да не е променяна.

Благодаря за участието на Йордан Николов в управлението на Общината, каза Живко Тодоров.- Благодарение на неговата твърдост и упорит характер, се извършиха много положителни промени, а са заложени за изпълнение и още много“.

Много съм доволен за направеното за пътната безопасност, каза Йордан Николов. – Много съм доволен и от взетите мерки за осигуряване на чист въздух за старозагорци, с прахови частици много под допустимия минимум.

Благодаря на кмета г-н Тодоров, че ми гласува доверие и работихме заедно в продължение на 10-11 години. Уморих се и затова помолих да бъда освободен. Ресорите, за които отговарях, са много тежки. През първия мандат изпълнявах и ресорите на Красимира Чахова и секретаря Делян Иванов. Надявам се Радо Танев да продължи започнатото дело.

През изминалите години мисля че натрупах опит, самочувствие и станах по-мъдър. Искам да бъда по-близо до семейството си и до внуците си, да продължа да се занимавам с частния си бизнес. Благодаря на колегите, с които работех през годините“- каза г-н Николов.

Новият първи зам.-кмет Радостин Танев е изключително активен млад човек. Работил е в частната сфера, запознат е с проблемите на града. Привлича инвеститори, проявява активност при внедряване на новите технологии. Очаква се да влезе с нов, модерен поглед и инициативи в ресора си“. Така градоначалникът представи новия първи зам.кмет.

На журналистически въпрос, какви първи стъпки ще предприеме, г-н Танев каза, че веднага ще се запознае лично с екипите, с които ще работи. Ще обърне внимание на незаконните сметища в града и селата; иновациите в градския транспорт; подобряване работата на почистващата фирма в града и селата. Ключовата дума за него е дипломатичност.

Кметът не се скъпи на благодарност и признателност към Иванка Сотирова, която беше до него рамо до рамо през всичките години на съвместна работа. Към сегашните ресори, за които отговаря – образование, социални дейности и здравеопазване, през първия мандат полагаше усилия още за културата, младежките дейности, спорта и туризма.

Някои от колегите журналисти определи г-жа Сотирова като „институция“ и „най-интелигентният и заслужил досега зам.кмет“.

С много прекрасни неща името на Иванка Сотирова ще бъде записано в историята на Общината: Поетапно бяха ремонтирани всички детски ясли и почти всички училища и детски градини в Стара Загора. С нейните усилия, дипломатичност, такт, авторитет и неуморимост се създаде Международният младежки център, създаде се IT– училището – ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“, най-сетне след години на бездомни изпитания Музей „Литературна Стара Загора“ има свой дом и се реализира по най-добрия начин. Въведоха се нови социални услуги. Стара Загора е на първо място в страната по брой и видове социални услуги. Не малко са личните й заслуги в областта на здравеопазването, на културата…

Трябва да кажа, че г-жа Сотирова е високо ценен професионалист и педагог. Когато тя беше директор на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, гимназията беше на трето място в страната, коментира Живко Тодоров.- Тя е пример за много работлив и държелив човек. Не мога да си представя как имаше време да посещава всички не само градски прояви, а и на различни ведомства, да бъде на всевъзможни откривания на различни обекти, на фестивали …“

„Обществеността е най-чувствителна към тези сфери – образование, здравеопазване, социални дейности, каза Сотирова. – Най-много съм удовлетворена от общуването с представителите на тези три сфери. В работата човек трябва да бъде много отдаден. Никой не е вечен на даден пост. Пожелавам на всеки да достигне до моята възраст – 70 години. Най-важно е на улицата хората да те поздравяват. Моите съграждани знаят маршрута ми от дома до общината и често ме спират, за да обсъдим нещо. Преди дни ме спря един мъж, който ми благодари с думите:“Нямам какво да ти дам за благодарност. Давам ти това бонбонче..!“

Добрините, които взаимно сме свършили, са от полза за града. а бъде максимално отдаден, сподели г-жа Сотирова.- Кметът ни има визионерско мислене, продължи Сотирова.- Проблемът му е, че иска винаги на всеки да помогне и всичко да се случи. Трябва да се търсят идеи за надграждане. Пожелавам да се случват задачите, поставени от кмета ни“.

Живко Тодоров обясни мотивите, с които назначава Надежда Чакърова за зам.кмет по образование, социални дейности и здравеопазване: Г-жа Чакърова не е партийно обвързана. Работата й като Омбудсман на Община Стара Загора е се оценява високо. Тя също е минала през частния сектор, комуникативна и амбициозна е, ще се докаже във времето и ще прескочи високата летва на г-жа Сотирова.

Едно от първите неща, които ще направи от понеделник, е да посети и разговаря с колективите на всички институции в своя ресор. Нейната ключова дума е кураж.

Кметът заяви, че е оптимист за новите колеги.

Росица Ранчева