Връщат държавната награда „Христо Ботев“

Министерството на културата има амбицията наградата на името на Ботев да стане най- авторитетното отличие за поезия и публицистика у нас.

Награда за поезия и публицистика „Христо Ботев“ учредява отново Министерство на културата, съобщиха от институцията.

Подобно отличие се е връчвало на всеки 5 години от 1972 до 1986 г. на поети и публицисти от цял свят, за принос в световната литература. По-късно е присъждана Ботева награда от Община Враца. Последният й лауреат е бил през 2012 г. През 2008 г. е връчена на Александър Солженицин по изключение, във връзка с неговата кончина.

Целта на тази награда е да се превърне в заслужено признание на талантливи хора за верността им към делото и идеалите на Ботев“– отбелязват в съобщение от Министерство на културата.

Екипът, натоварен от служебния министър Велизар Минеков да подготви учредяването предлага наградата за поезия и публицистика „Христо Ботев“ да се връчва на всеки две години. Кандидатурите ще бъдат разглеждани от експертна комисия, включваща представители на Българска академия на науките, Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Националния литературен музей и Националния музей „Христо Ботев“ в Калофер.

Номинациите ще бъдат в две категории:“Значим принос в развитието и популяризирането на българската поезия“ и „Високи творчески резултати в популяризиране на българската поезия или публицистика за изминалия период“

Предлага се паричното изражение на новоучредената награда да бъде в размер на 20 000 (двадесет хиляди лева) и да се изготви специална статуетка или плакет.