Тихомировден е! Църквата почита събор на Светите 70 апостоли

Според църковния календар, на 4 януари е Събор на Свети 70 апостоли. Докато Христос проповядвал, той събрал 12 свои апостоли. Четирима от тях са Светите евангелисти Лука, Марко, Йоан и Филип.

Освен тези 12 апостоли, Иисус Христос призовал още 70 смели и праведни мъже, на които дал нужното знание. 40 дена след Възкресение, Иисус Христос се Възнесъл на Небесата.

Преди да се Възнесе, Той се простил с неговата майка Пресвета Богородица, с Мария – Магдалина, с апостолите и с останалите 70 ученика.

На тръгване им обещал да поиска от Господ да им изпрати Светия Дух, който да ги направлява в бъдещите им действия.

На празника Свети Дух от Небесата се появили огнени езици, които осенили Христовите апостоли и те проговорили на множество чужди езици, които не знаели преди това. След това те се пръснали по света, за да разпространяват Словото Божие и да покръстват в християнството вярващите.

Освен със знания, тези Христови последователи се отличавали с изключително праведен и смирен начин на живот. Те лекували болните и вършели чудеса. Голяма част от тях завършили своя земен живот мъченически, както и Иисус Христос.

Имен ден на 4 януари празнуват Тихомир, Тишо, Тихомира, Тихомирка, Тиша.

Тихомир е име със славянски произход. То се състои от думите “тих” и “мир”, затова означава смирен живот и спокойствие.