Каменен кръст – Хачкар ще поставят арменците в двора на Яворов

На 28 май 2022 г. на отчетно-изборното събрание на Международната фондацията „Яворов“, говорейки за плюсовете и минусите на организацията през нейната 30 годишна история, председателят й Тодор Иванов разказва и за несъстоялото се дарение – Хачкар на къща- музей „П.К.Яворов“ Чирпан от арменците в България.

Преди 8 години, по повод 115 г. от публикуване на стихотворението „Арменци“ (1899), признателните арменци искат да направят този жест на признателност и дълбоко уважение към певеца на тяхната несрета. Тогавашното общинско ръководство отказва дарението с някакви измислени мотиви.

В ръководството на Фондацията сега е юристът Крикор Сренц, син на Агоп Сренц, който е един от учредителите на Фондацията. Той поема инициативата отново да се изпълни дарението с Хачкар.

Предложението, подписано от г-н Сренц, е във връзка със 100-годишнината на най-масовото преселване на арменците по българските земи, 123-годишнината от написването на елегията „Арменци”, 107-годишнината от арменския геноцид и в навечерието на 145-годишнината от рождението на Пейо Яворов

След като са спазени всички законови изисквания, включително проведено обществено обсъждане , официално е дадено съгласие за поставяне на възпоменателния знак.

Кръстът ( с размери около 2 м. и постамент 70 см.) ще бъде поставен в двора на къщата-музей между къщата и експозиционната зала. Той е изпълнен в Ереван от арменски туф и на снимка изглежда много красив. Всичко по изработка, пренасяне и монтиране е за сметка на арменската общност в България. Ако успеят да го транспортират до Яворовите дни (13-15 януари 2023г.) ще бъде открит. Ако по независещи причини пристигне по-късно, ще се намери повод да се открие официално.

Поставянето на Хачкар в двора на родната къща на поета Яворов в Чирпан в знак на арменската почит и като знак на духовната връзка между арменския и българския народ.

Росица Ранчева