Старозагорци ще честват Богоявление с молитва и ритуал за здраве

   На 6 януари 2023 г., по повод Богоявление, от 9.30 часа, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи Утреня и Св. Златоустова литургия в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.

От там, в 12.00 часа, ще тръгне Литийно шествие до езерото в парк „Йордан Капсамунов“, където ще бъде извършен Богоявленски водосвет на бойните знамена на военните  формирования от Старозагорския гарнизон. По традиция, Старозагорският митрополит Киприан ще хвърли Богоявленския кръст в ледените води на езерото.

Празничният 6 януари ще отбележат и в курортното селище Старозагорски минерални бани по инициатива на местното кметство, читалището и църковното настоятелство. Св. Литургия ще извърши отец Йордан в храм „Св. Козма Зографски“ в 9.30 часа. От 11.30 часа, на моста срещу минералната баня, ще бъде отслужен Богоявленски водосвет и ритуалът с хвърляне на кръста в реката.

Според православието това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Това е и причината ритуалите в този ден да са свързани с освещаването на водата и кръста. Светото кръщение е едно от Седемте тайнства на вярата.

В народните традиции, на Йордановден или Водици, както още е наричано Богоявление, ако времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.  Вярва се още, че който извади от водите символа на християнската вяра – ще е здрав и заобиколен от благополучие.

Красимира Кънева