„Новогодишна наздравица“ за здраве, любов и надежда вдигна Старозагорската опера

За шести път на 31 декември , няколко часа преди настъпването на Новата 2023 г. (от 18.00 ч.), Държавна опера Стара Загора вдигна „Новогодишна наздравица” за своята вярна и любима публика. Онези, които вече са били на предишни издания, очакваха с нетърпение празничния концерт, хубавото вино, срещите и сърдечни благопожелания.

Това навярно е причината в салона да нямаше нито едно свободно място, което е знак за уважение, респект и доверие в оперната институция.

Очакванията ни бяха напълно удовлетворени. Празничният дух завладяваше още от входа с прелюбезното посрещане от младия обслужващ персонал, шпалирът от лешникотрошачките, изложбите, приказната сцена…парфюмите на дамите, галантността на кавалерите…

Преди да се вдигне завесата, директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов се обърна към публиката с думите:

Любовта и надеждата са двете ценности, които ни се дават даром от Всевишния. Те са за нас, за Вас. Надеждата действително носи надежда на нещо по-добро. А любовта е това, което можем да дадем на наш близък човек и да го направим щастлив. Това присъства и в музиката – в операта и в балета. Благодаря Ви, че тази вечер ще бъдем заедно на нашия концерт-спектакъл „Новогодишна наздравица“ /аплодисменти/.

Тази вечер имаме още един спектакъл – на балетната ни трупа. Той е в Нидерландия. За съжаление не можахме да осъществим връзка с главния диригент на операта Ивайло Кринчев и с директора на балета ни Силвия Томова, но те в момента ни гледат и аз им махам с ръка. Също ги поздравявам и пожелавам „На добър час“ !“

Огнян Драганов покани на сцената оркестъра на Държавна опера Стара Загора и концертмайстора Паулина Захариева, посрещнати с дълги аплаузи.

Той благодари на Настоятелството на операта и най-вече на неговия председател Татяна Станчева, „които подпомагат дейността на нашия оперен театър“.

През 2022 г. за първи път организирахме „Бал в операта“, който се състоя на 22 декември. Едно светско събитие, което събра любовта на много хора, не само в залата, но и на вечерята, организирана във фоайетата на нашия оперен театър, – каза г-н Драганов. – Благодаря на Община Стара Загора, която подкрепя изключително много Вашия/нашия оперен театър. Трябва да се знае, че Старозагорската опера е единствена в България, която не плаща ток, газ и други консумативи. След опожаряването, сградата беше възстановена с Ваши средства през 2009 г. Тя е собственост на Общината, всъщност на Вас, гражданите на Стара Загора. Общината ни подпомага и в реализирането на нашата репертоарна политика“.

Огнян Драганов представи и актьора Даниел Цочев, който заедно с диригента Виктор Крумов и солистите ни преведоха през магията на концерта.

За първи път, но много полезно и приятно, беше представянето от водещия на информация за композитора, за представлението, от което ще има изпълнение,за съдържанието на арията или дуета, които ще бъдат представени.

Новогодишната наздравица“ започна с Увертюра от оперетата „Прилепът“ от краля на валса Йохан Щраус – син в изпълнение на уникалния оркестър на операта.

Ария на Херцогиня Геролдщайн от едноименната оперета на Офенбах изпълни мецосопраното Петя Петрова. Очарователната и много гласовита украинка Тамара Калинкина се представи с „Чардаш на Розалинда“ от оперетата „Прилепът“ на Щраус – син.

Красивата баркарола „Bellenuite“ се счита за най-известната в света. Дует на Жулиета и Никлаус от „Хофманови разкази“ на Офенбах изпяха Яница Нешева и Петя Петрова.

На 24 и 25 февруари 2023 г. ще се състоят премиери на оперетата „Графиня Марица“ от Имре Калман. Тенорът Георги Динев изпълни арията Grussmirmein Wien от това класическо заглавие. Арията на Нино от „Теменужката от Монмартър“ от Калман , изпълни Яница Нешева.

В „Страната на усмивките от Лехар, ни отведе героят на Георги Динев Су- Чонг.

Още една класическа оперета на Лехар „Веселата вдовица“ беше включена в „Новогодишната наздравица“ – Lippenschweigen – дуета на Ханна и Данило , представени от Тамара Калинкина и Георги Динев.

За първи път на старозагорска сцена се представи бандонеонистът Стоян Караиванов. В съпровод на оркестъра той изпълни на своя бандонеон три пиеси от Пиацола – „Oblivion“, „AddioNonino“ и „LiberTango“.

Георги Динев заяви отново своя голям талант в популярна испанска песен и с една от най-известните италиански канцонети „Карузо“ от Лучо Дала.

Водещият Даниел Цочев закри концерта с песента „Ако си дал“ от спектакъла „Емил, изповед пред олтара на живота и историята на песните му“, посветен на Емил Димитров.

Последваха аплодисменти и възторжени възгласи на благодарната публика.

Режисьор на „Новогодишна наздравица“ е Огнян Драганов. Сценарист е Сийка Лапашка.

Традиционно бяха изтеглени и номерата на щастливците, които ще продължат празничното настроение за уикенд на известни СПА-центрове, бутилка шампанско и сувенири.

След обилната духовна храна, на чаша хубаво вино, последваха наздравици и благопожелания за здраве, любов, доброта и мир във всеки дом и по света.

Да бъде щедра и благословена!

Росица Ранчева