Франц Велзер-Мьост ще дирижира Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Виенската филхармония е подготвила 14 премиерни изпълнения на творби, от общо 15 произведения, не звучали досега на традиционния новогодишен концерт. 

На 1 януари 2023 г. австрийският диригент Франц Велзер-Мьост ще застане за трети път на диригентския пулт за Новогодишния концерт в Златната зала на виенския Музикферайн. Маестро Мьост дебютира като диригент пред Виенската филхармония през 1998 г. От 2002 г. е музикален директор на Cleveland Orchestra – формацията е в т.нар. Big 5 на САЩ заедно със симфоничните оркестри на Ню Йорк, Чикаго, Бостън и Филаделфия.

Мьост има редица участия с Виенската филхармония в Австрия и чужбина, като сред тях е и незабравимият „Концерт в лятна нощ в двореца Шьонбрун“ през 2010 г., когато над 100 000 души слушаха на открито музиката на Джон Уилямс към сагата „Междузвездни войни“.

По традиция концертът на 1 януари представя вечната музика на композиторите от династията Щраус. Програмата ще включва творби от Йохан, Йозеф и Едуард Щраус, Карл Михаел Цирер,

Йозеф Хелмесбергер и Франц фон Зупе. „По време на подготовката на концерта открихме голям брой неизпълнявани досега произведения на семейство Щраус и на композиторите, творили в този период. Доволни сме, че успяхме да ги включим в програмата, така че тази година ще имаме почти само премиерни изпълнения“, казва Велзер-Мьост. 14 от общо 15 произведения в програмата на 1 януари 2023 г. ще прозвучат за първи път на Новогодишен концерт във Виена.

Новогодишният концерт 2023-а ще бъде излъчван от австрийската телевизия ORF и ще се предава пряко от 70 телевизии и над 300 радиостанции на пет континента.

Хорът на виенските момичета, които са част от световноизвестния Хор на виенските момчета, ще пее за първи път заедно с момчетата на Новогодишния концерт на Виенската филхармония на 1 януари 2023 г.

Юбилейната 525-а година от основаването на Хора на виенските момчета ще започне със световна премиера на 1 януари 2023 г. Хорът на момчетата и момичетата ще изпълни заедно с Виенската филхармония под ръководството на маестро Франц Велзер Мьост „Френска полка“ на Йозеф Щраус. Хорът на виенските момичета е създаден през 2004 г. към Хора на виенските момчета. В момента в него участват 25 момичета на възраст от 9 до 15 години. 

Сценичните костюми на малките хористки са дело на австрийската модна дизайнерка Ева Полешински.