Над 70 сурвакници за Сурва спретнаха в НЧ „Св. Климент Охридски 1858“

 

Сурвакница за Сурва“ се казва занимателната работилница , събрала малки, големи и още по-големи момичета и момчета в НЧ „Св. Климент Охридски 1858“- Стара Загора на 29-и декември 2022 г. Целта беше да се подготвят за големия християнски празник Васильовден или както народът го нарича Сурва, който се празнува на 1 януари. А за да се сбъднат пожеланията, налагането за здраве по гърбината, трябва да е с истинска дряновица.

Работилничките бяха разположени в двете зали на читалището с водещи майсторки художествената ръководителка на Школата по изобразително изкуство „Зографче“ – Милена Василева и Таня Иванова – журналист, преводач и майстор на автентични фолклорни реквизити.

Дойдоха деца с баби, лели, мами и татковци, приятели, познати и непознати от квартала и града.

Предните дни Снежина и Стефан направиха сериозни проучвания на преходите в Средна сърнена гора, за да намерят най-подходящите дрянови клонки, без да наранят или ощетят дряновото дърво. Екипът на проекта ИМАНЕТО – Гинка Михайлова, сътрудникът Пламена Каргакис, както и г-жа Гергана създадоха условия за уютното протичане на работата в работилничките. Към тях се притекоха на помощ и жените от Клуба на учителите-ветерани, начело с дейната им ръководителка Мария Денева.

Много вълнуващо и интересно беше за всеки да бъде част от този творчески процес. Една стара традиция оживя. Докоснахме се до корените си, за да възстановим, както красотата, така и автентичността на един толкова атрактивен фолклорен реквизит. Всички се включиха и си изработиха сурвакница. А благословията я казаха най-малката тригодишна Мира и най-възрастният участник в ателиетата Стефка Петкова от Клуба на ветераните-учители.

Сурва, сурва година,

весела година!

Едър клас на нива,

голям грозд на лоза,

жълт мамул на леса,

пълна къща с коприна,

червена ябълка в градина,

живо-здраво до година,

до година, до амина!

Сурвакницата, изработена от дрян и украсена с пуканки, ошав и вълнени бели, червени и шарени конци, с люта чушка, златна паричка, кравайче и синьо мънисто е част от стародавна традиция. Тя е скътана в огромната съкровищница на българското народно творчество, от което децата ни загребват с пълни шепи, за да му се радват и да изпълва сърцето им с топлина…И пак от там те ще го пренесат през годините, за да го предадат на идващите след тях потомци…

Нека децата и младежите да научат благослова за сурвакане и в ранното утро на Васильовден да сурвакат близки и приятели, познати и непознати за здраве, сили и радост. Нали СУРВА означава точно това – здраве, сила и веселие.

Дай Боже, да го имаме всички по много и през цялата Нова година !

Събитието се провежда по проект на Н Ч „Св. Климент Охридски 1858“ – Стара Загора „ИМАНЕТО“, финансиран по Програма на Национален фонд „Култура“.

Долап.бг медиен партньор на „Имането“