Какво представляват т.нар. свети мощи? – любопитно

Какво представляват т.нар. свети мощи? Това са облагодатените чрез Светия Дух тленни останки на праведни християни. Още в зората на християнството вярващите установяват, че мощите на мъчениците заради Христа притежават чудотворни свойства. Така светите мощи стават обект на почитание и храмовете, където се намират, привличат поклонници от близо и далеч.

За друга степен на святост свидетелствуват т.нар. нетленни мощи, при които под въздействието на Светия Дух се запазва нетленна и плътта на светеца.

Най-чудна е историята на свети Спиридон Тримитунтски от Кипър. Той е съвременник на свети Николай Мирликийски. Бидейки обикновен овчар, той се оженил, но овдовял и приел монашеството. По-късно заради неговата любов към Христос и към хората бил избран за епископ. Със силната си вяра извършил многобройни чудеса – изцелил безнадеждно болния император Констанций, възкресил младенец, а след това и неговата майка, умряла от радост при вида на оживялото дете. Заповядал на излезлия извън бреговете поток да спре, за да успее да дойде на помощ на несправедливо осъдения на смърт. После превърнал една змия в злато, за да спаси от гладна смърт беден селянин. След смъртта му (около 348 г.) епископ Спиридон бил погребан с почести в църквата на светите апостоли в град Тримитунт.

С Божията благодат честните мощи на св. Спиридон пребивават нетленни. Особено забележително е, че тялото му се е съхранило почти без видими изменения, включително косите, зъбите и цветът на кожата. Удивителен факт е, че тялото на светителя има постоянна телесна температура от 36,6 градуса. Мощите му се пазели в Тримитунт до средата на VII в., когато поради набезите на нашественици били пренесени в Константинопол. През 1453 г. свещеникът Георги Калохерет се отправил с тях в Сърбия, а оттам през 1460 г. на остров Корфу. Според местните жители именно благодарение на него Корфу никога не е бил завладяван от османските турци. Мощите на св. Спиридон се съхраняват в сребърен саркофаг в самия храм „Св. Спиридон“ в Керкира (гръцкото име на Корфу). Те се изнасят за поклонение три пъти годишно: на Великден, на 11 август (датата, на която св. Спиридон спасил острова от нападението на турците) и на празника му – 12 декември. Два пъти през годината се сменят одеждите, с които са облечени мощите му. Удивителното в случая е, че винаги тялото му се облича в нови одежди и обувки, а след шест месеца те са силно захабени, а обувките много износени, затова и мнозина вярват, че и до ден-днешен светецът обикаля по света и помага на нуждаещите се.

Споделено от Интернет