Миг като вечност, таланти като вселени

Така може леко да се перефразира прекрасното стихотворение на Георги Константинов, за да се опишат талантите на студентите от различните факултети на Тракийския университет, които се престрашиха да се явят на кастинг за създаване на сценична театрално-музикална формация. Те бяха прослушани от известния филмов и театрален актьор Симеон Владов, който ще бъде и режисьор, и постановчик на първия техен спектакъл. Очаква се той да бъде подготвен за пролетта на идната година.

От Медицинския факултет се представиха Даника Цанева от Стара Загора със стихотворение на Блага Димитрова, Диана Велинова от София с текст по песен на Азис и Айше Мемиш от Кърджали. Айше Мемиш изпълни етюд по собствен текст, пресъздавайки отказа на Роза Паркс, афроамериканска активистка за граждански права да освободи място на бял мъж в градския транспорт в годините на апартейда.

От Ветеринарномедицинския факултет се изявиха първокурсничката от Велико Търново Дария Чергиданова с произведение на Дамян Дамянов, китаристът от Пловдив Александър Гарев, студентът от Цариброд, днес Димитровград в Сърбия – Стефан Христов, който рецитира стихотворение на сръбски поет. Галин Станилов от Хасково изуми всички с красивия си баритон, изпълнявайки акапелно прекрасната народна песен „Йовано, Йованке“.

Това даде повод на зам.-ректора проф. Мирослав Карабалиев да предложи създаването на балкански музикално-поетичен спектакъл, привличайки и други талантливи студенти музиканти от Гърция, Турция и останалите страни от полуострова. Идеята на големия приятел на Тракийския Университет – Симеон Владов е, на един по-късен етап клубът на артистите и музикантите да включва студенти от всичките националности, които се обучават в Стара Загора.