С прелюбопитен афиш ДТ „Гео Милев“ започва Новата 2023 г.

На 17 януари 2023 г. завесата на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора ще се вдигне за премиера на постановката „Мама му е-ем кой започна пръв“.- Това каза за читателите на Долап.бг директорът Светла Тодорова.- Зад това провокативно заглавие се крият проблемите за самотата на съвременния човек, необходимостта му да бъде обичан и невъзможността да бъде обичан. Това е непрекъснато разминаване между мъжа и жената във всички форми и измерения в търсене на любовта. Всъщност пиесата има много дълбок и актуален смисъл. Правим изключително провокативно заглавие на младия македонски автор Деян Дуковски. Той е и актьор и драматург“.

Спектакълът е за публика „16+““.

Екипът, който реализира заглавието е от току що завършили млади артисти. Те са в Старозагорския театър по програма „Дебют“ .Това са три очарователни госпожици и един господин. Режисьорът също е млад – Николай Йорданов.

„Постановката фокусира вниманието, въображението към хипотетичния свят, където нещата вече са приключили, всичко е умряло.
Персонажите и темите търсят отговор, изход, възможно действие, което да рестартира всичко отначало“- споделя режисьорът Николай Йорданов.
Николай Йорданов завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Снежина Танковска. Работи по постановките на „Двама в делириум“ от Йожен Йонеско в YALTA ART ROOM и „Заровеното дете“ от Сам Шепърд в ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

„Това, което ме вълнува в пиесата и по – конкретно – пътят, който персонажите ми трябва да извървят, е за непрестанното бродене из живота, разминаванетo между нас хората и невъзможността да се срещаме един с друг.

За бариерата, която поставяме около себе си и не смеем да я прескочим.

За невъзможността да осъществим мечтите си, за прекарания цял един живот в опит да променим пътя си, но да не успеем или пък да се връщаме там, откъдето сме започнали“- споделя Ванина Йорданова.

Ванина Йорданова, завършва НАТФИЗ през 2022г. в класа на проф. Снежина Танковска. Участвала е в представленията “Три сестри”, “Shopping and fucking”.

По настоящем играе в “Бесове” и “Peter Gynt” режисьор Боян Арсов на сцената на Театър НАТФИЗ, “Сън в лятна нощ”, режисьор Елена Панайотова в ДТ “ Гео Милев”.

„Тривиално или не, постановката наистина е предизвикателство за мен, защото всичко е доста ново, доста различно от това, което съм правил до момента.
Имам две роли, които са диаметрално различни една от друга и това прави работата и търсенето още по-интересно, любопитно, но и трудоемко в същия момент.
Благодарен съм, че ми се случи и очаквам вече “контакта” с публиката и тяхната обратна връзка“- казва Георги Ножделов.

Следващото предизвикателство в репертоара е „Френският квартал“ на Тенеси Уйлямс. Режисьор е Денислав Янев. Той има много награди и номинации. Зам.директор е на театъра в Търговище.

Ще участват над 13 актьори в постановката.

Следващото сигурно заглавие е „Ние врабчетата“ на Йордан Радичков. Режисьор е Любомир Колаксъдов. Според режисьорската концепция, пиесата е предназначена за млада, тийнейджърска публика.

Росица Ранчева