ППМГ „Гео Милев“ Стара Загора посрещна коледари!

 

На 23 декември 2022 г. в Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“ беше празнично и много вълнуващо. Както традицията повелява, Екипът на гимназията, облечени в народни носии, посрещнаха в двора коледари! Те нарекоха добри думи за здраве, берекет, плодородие, късмет. Имаше и подготвена традиционна трапеза за Бъдни вечер.

Това е част от дейностите по проект „Имането“, в който ученици от 9Д и 11Г клас участват, съвместно с творците от НЧ „Климент Охридски-1858“ , град Стара Загора.

Коледарите разучиха и изпълниха коледарски танц, песен и благословия. Момичетата се научиха да месят Богородична пита и да подреждат трапезата за Бъдни вечер.

За всички този ден беше много емоционален. Ученици и учители, начело с директора, бяха с народни носии. В двора на гимназията се извиха огромни хора. Коледарите преминаха със своята благословия и в сградата на училището.

Изключителна е коледарската дружина на Математическа гимназия и с един ведър и прекрасен Станеник!, -написа Гинка Михайлова, главен организатор на проект „Имането“.- Благословени сте момчета и момичета, да възкресявате традицията и да я носите в сърцето си защото сте българи и ще се гордеете с това където и по света да сте! И това е благодарение на учителите-координатори, които гарантираха за вас и ви подадоха ръка. Да им благодарим“