Поздрав за Коледа и Нова година от Екипа на Долап.бг!

Уважаеми читатели,

В това специално време между Коледа и Нова година обикновено си припомняме мигове, моменти, случки, истории, хора, които са направили запомняща се настоящата година. Цялата 2022 г. „се прожектира” на екрана на съзнанието ни като филм, а ние за малко сме зрители, свидетели на собствения си живот.

Беше ли той добър през изминалите 360—и няколко дни? Направихме ли го с думи и с делата си по-добър?

Колко поискахме от Живота да ни даде, колко си взехме и колко му дадохме. С какво и как го обогатихме – самите ние?

Колко интересна бе 2022 г.! Колкото БГ политиците бяха разединени, толкова обикновените хора бяха единни. Лошото бе, че ги обединяваха трагедии и бедствия – като наводнените области например. Но хората бяха обединени и състрадателни.

2022 г. беше и година на достижения в културния ни живот. Без да ги изреждаме, ще споменем само славните гостувания на Софийска филхармония в две от световните музикални столици в Европа – Виена, зала Мюзикферайн и Берлин, зала на Берлинска филхармония.

Да не забравим! Любимият на нашата редколегия спектакъл „Коприна” на Пловдивски драматичен театър за първи път ще участва в Международна театрална олимпиада в Будапеща!

За старозагорските „избухвания” в културата и изкуството през 2022 г. ние пишем непрекъснато. От анкетата, която ежегодно провеждаме за най-харесвано постижение в литературата и изкуството засега първенство държат „Есмералда. Парижката света Богородица“ и Фестивала на оперното и балетното изкуство -2022.  Заради „Фауст” на Държавна опера-Стара Загора Президентът на Република България дойде до Града на липите, поетите и правите улици, за да гледа опера. Това е чест и специално внимание! За първи път в над 100-годишната си история Драматичен театър „Стара Загора“ превзе сцената на Античния форум „Августа Траяна“ и  със „Сън в лятна нощ“ имаше две вечери подред двойно и тройно публика, отколкото в дома си – Старият Театър. Същите нестихващи овации трупата получи и на софийска сцена + предложения за нови гастроли. Художествената галерия се отчете с 20 изложби, три от които гостуващи  в България. Незабравими ще останат експозициите на Надежда Кутева, Васил Бараков, Никола Кожухаров, Иван Кирков, Антон Митов и др. Дружеството на художниците приключва 2022 г. със 17 изложби, на които са показани 897 творби. „Самотата на съвременния човек“ продължава да предизвиква възторците на възрастната публика. Музей „Литературна Стара Загора“ и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ издадоха монография, посветена на  поета Иван Хаджихристов. Аплодисменти заслужава активната културна дейност на къща-музей „Гео Милев“, на НЧ „Димитър Наумов“ в село Преславен, на НЧ „Св. Климент Охридски-1858“, на НЧ „Родина-1860“, безплатните градски  туровете по улиците на Стара Загора – дейност на Туристическия и информационен център на града и пр. и пр.

Драги читатели,

Празниците Коледа и Нова година имат толкова чист, семеен облик, уханен и уютен. На тези празници избираме да сме с най-близки до сърцата ни хора. Имаме повече време за приятелите. Ние от Долап.бг избираме точно в това време да благодарим на своите верни приятели и сътрудници, с които заедно правим сайта. Да им благодарим за изпратените материали, за специалното отношение и за доверието към нас.

Благодарим на: Гинка Михайлова от Читалище „Св.Климент Охридски -1858“, на д-р Мариана Минкова от Регионален исторически музей,  Таня Николова от ОУ”Кирил Христов”, д-р Румяна Лечева – кореспондент на БТА, на поетите Таньо Клисуров и Виолета Бончева, на  Стоянка Пастърмова и Деница Шишкова от Тракийски университет, Иван Матев – директор на Музей „Литературна Стара Загора”, Сия Петкова – ДТ „Гео Милев“, Динко Цвятков – директор на СУ ”Иван Вазов”, Милена Желязкова – директор на 2 ОУ”П.Р.Славейков”, Петя Глътникова от ГПЧЕ”Ромен Ролан”, Майа Найденова и Екатерина Стратиева от ППМГ”Гео Милев”, Румяна Шишкова от НУМСИ”Христина Морфова”, Мария Горчева – директор на Девето основно училище „Веселин Ханчев“, Мирчо Христов от Международен младежки център, Красимира Кънева и Стефани Бабадалиева от Община Стара Загора, Благовест Илиев – Старозагорска света митрополия…

Списъкът не е нито дълъг, нито къс. Нито са много, нито са малко, хората, които ни помагат да сме добри вестоносци всеки ден. Нещо като всеки ден да сме новинари-коледари, които носят само добри вести.

Вярваме, че доброто, позитивизмът, добрият пример, успехите, са нужни на всички ни – къде за утеха, къде за гордост, къде за амбиция, а най-вече за топлината в сърцето.

Тази година Долап.бг си избра за календарчето си мотото „Ние сме Вашата духовна храна”.

Да Ви е сладко с нас, приятели!

Да са Ви пълни масите и сърцата с добро, с надежда, с вяра!

Да бъдат благословени със сговор домовете Ви!

Честита Коледа и весело посрещане на Новата 2023 година!

Росица Ранчева и Уляна Кьосева

Долап.бг