Митрополит Киприан: „Над 2000 старозагорски деца изучават Вероучение“

На 22 декември 2022 г., в Митрополитския дом, се състоя традиционната предрождественска среща на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан с представители на журналистическата гилдия. Митрополитът припомни, че отиващата си 2022 г. е преминала под знака на три юбилейни годишнини и чествания :100 години от кончината на блажено починалия Старозагорски митрополит Методий; 120 години от освещаването на Храм-паметника „Рождество Христово“ при Шипченската света обител, където завършиха ремонтните дейности на камбанарията и сградата на Семинарския комплекс, която се населява от братята, които живеят в светата обител и от поклонници. На 8 октомври 2022 г. беше осветен храмът на Свети Игнатий Старозагорски, чиято първа копка беше положена през 2011 г. На 10 ноември т.г. във Военното поделение беше осветен храмът на Св. Георги Победоносец. Храмът в старозагорското село Пряпорец също беше завършен и осветен.

Столетието от кончината на Митрополит Методий беше ознаменувана с конференции, филм за архиерея, книгата „В името на вярата“ на д-р Румяна Лечева, беше отслужена Света литургия и панихида на гроба му и организирано общоградско честване пред паметника му в подстъпите на парка, който носи неговото име.

За трета поредна година е проведена тридневна младежка конференция на православните младежи в България. Програмата съдържаше обсъждания, конференции и поклонически пътувания в Старозагорска епархия. Събитието се организира от младежкото дружество „Св. Благовещение“ към Митрополията.

Преди две години на 31 август беше открита дарителската кампания за закупуване на апаратура, необходима за дейността на Онкологичния център в Стара Загора. Тази година акцията приключи успешно. Машината беше доставена и осветена в онкологичното отделение на УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“.

С гордост владиката съобщи, че успешно продължава учебната година на Музикалната школа към Митрополията. В нея безплатно се обучават над 50 деца. Тази вечер от 17:00 ч. в Центъра за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ децата от школата ще изнесат концертна програма.

Архиерейския хор продължава да участва активно по време на богослуженията. Към него вече  се присъединява и Детският хор при Музикалната школа.

През настоящата учебна година над 2000 деца изучават вероучение – в детски градини, неделни училища и общообразователни училища. Преподаватели са млади свещеници и богослови. За все по-големия интерес на подрастващите към православната вяра допринасят и списанията,, които издава Старозагорска митрополия. Това е луксозното цветно издание „Божествени искрици“. Списанието за възрастни е „Нашата вяра“. И двете се разпространяват безплатно.

Старозагорска митрополия осигурява стипендии на четирима студенти, които учат в Пловдивската духовна семинария. Финансово са подпомогнати и две студентки, които учат в Медицински факултет на Тракийски университет.

Сред амбициите на отдела за Културно-масова дейност, ръководен от д-р отец Йордан Карагеоргиев , е издаване на поредица от акатиси. Първият издаден акатис е за цялостната служба за Св. Паисий Хилендарски, чието име носи храма в старозагорския квартал „Зора“. Другият е за Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Предстои издаването на акатис на Св. Патриарх Евтимий, чието име носи храмът в двора на Тракийски университет, както и за Св. Козма Зографски, чиито единствен храм в България се намира в двора на почивната станция на Марица Изток, на Старозагорските минерални бани. Издадени са детски молитвеници. Търсят се възможности за издание за незрящи.

Все още търси своето окончателно разрешение пристъпването на изпълнение на дарението, получено от Община Стара Загора на бившия ресторант „Аязмото“. Предстоят довършителни технически дейности. Целта е през 2023 г. да започват строителните работи.

През Новата година остава да се възстанови т.н. Руско гробище край храм-паметника в Шипка. В манастира има да се възстановява т.н. библиотека, както и още една сграда, която да стане трапезария за посетители.

„Надяваме се напролет да започнат ремонтните дейности на Мъглижкия манастир, каза дядо Киприан.- Това е по европейска програма, по която кандидатствахме заедно с община Мъглиж, както и храм „Св. Димитър“ в град Мъглиж, чиито ремонт трябва да започне всеки момент. Напролет, живот и здраве, ако всичко е наред и пътят е допустим до манастира, да започне реставрацията и консервацията на Мъглижката света обител, която към момента все още е мъжки манастир“.

Заедно с Ротари клуб ще започне работа по проекта за основен ремонт на сградата до храм „Св. Богородица“ , която ще се превърне в Милосърден център.

Сред добрите дела през 2022 г. е създаването на Дяконска организация в Старозагорска епархия от дякони от Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В навечерието на Коледа те направиха благотворителна акция за подпомагане на енориаши, които са в нужда. Благодарение на хранителната банка към Митрополията са раздадени храни на крайно нуждаещи се хора. На децата от защитените жилища в Чирпан, бяха изпълнени желанията им, със спонсорството на дяконите и спомоществователи.

В Старозагорска епархия има 384 храма, в които служат 130 свещенослужители и 9 дякони. Митрополитът съобщи, че през годината е ръкоположил много млади свещеници и дякони. За радост, почти половината от всички свещенослужители са на възраст до 40 и под 40 години.

Митрополит Киприан изрази задоволство от ползотворните общувания с общинската и областната администрации и всички останали административни институции в град Стара Загора и област Стара Загора, както и целия диоцез на епархията.

Росица Ранчева