Коледна вълшебна приказка сътвориха в ОУ „Кирил Христов“ Стара Загора

На Игнажден народната традиция повелява, че каквито са първите гости, такава ще е и идната година за домакините. За учениците от II „а“ клас и IV „а“ клас на ОУ „Кирил Христов“  се очертава годината да е необикновена, дори фантастична и приказно интересна, защото на 20 декември 2022 г. прага на класните им стаи пристъпиха… принцесите Елза и Анна от „Замръзналото кралство“ и популярният герой Скрудж от новелата на Чарлз Дикенс „Коледна песен“. Поводът за появата на необикновените „гости“ бе иновативният бинарен урок с мултидисциплинарна насоченост „Коледата на Скрудж“, проведен последователно в двата класа от началните учителки и класни ръководители Дарина Делчева и Юлия Пенчева, превъплътили се в образите на двете обичани от децата сестри от „Замръзналото кралство“. В ролята на Скрудж талантливо им партнираше Калин Маганджиев, логопед в учебното заведение. Урока уважиха с присъствието си директорът на ОУ „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев и Катя Георгиева, заместник-директор по учебната дейност в начален етап на образованието.

В синхрон с най-новите иновативни образователни тенденции инициативните млади педагози сътвориха от урока истинска вълшебна приказка, умело съчетавайки учението с играта и комбинирайки в занимателни задачи знанията по български език, математика, околен свят, музика, английски език, технологии и предприемачество. Учениците бяха не само очаровани зрители на вълнуващ спектакъл, но и активни участници – най-новите жители на Замръзналото кралство, накипрени с коронки и очакващи с нетърпение различните предизвикателства, отправяни към тях. Като малки актьори те станаха част от красивата история по преобразяването на Скрудж от отрицателен и озлобен герой, който мрази Коледа, в добър приятел на децата, трогнат от красивите им жестове и подаръци. Усмивките не слизаха от лицата на малчуганите, въпреки необичайните и нелеки задачи пред тях, например да открият „изчезналия от зла магия Дядо Коледа“, като преодолеят няколко предизвикателства – игри, ползвайки интерактивен сензорен монитор. Наложи им се дори „да разбият омагьосан шифър“ – цифров и буквен, както и да покажат логика и съобразителност, преодолявайки изпитанието на Скрудж, свързано с гатанки. На специална викторина доказаха колко много знаят за самия празник Коледа и достигнаха до важни изводи за ценността на семейството, топлината и уюта в живота. Вълшебните им приключения следваха неспирно едно след друго. След като откриха Дядо Коледа и се порадваха на неговото виртуално видеопослание, чрез нова интерактивна игра се наложи да спечелят елха и украса за традиционното дръвче, без което не може на Коледа. После благородно подариха празнично украсената елха на Скрудж и го трогнаха със своята добрина и грижа, стопляйки сърцето му. Не се поколебаха и сръчно да изработят подаръчета за него – снежни човечета Олаф, за да има и за Скрудж дар в чувала на Добрия старец.

Накрая урокът, превърнал се в приказен празник, завърши с коледна песен на английски език. Децата отправиха апел да отворим сърцата си за доброто не само на Коледа, но и всеки ден да не спираме вдъхновено да творим малки чудеса, за да бъде животът ни цветно вълшебство.

Таня Стоянова