MENAR Film Fest in Stara Zagora и през януари 2023 г.

Програма на 15-ти МЕНАР ФИЛМ ФЕСТ в Стара Загора
от 17-ти до 28-ми януари 2023
Режисьори: Анастасия Микова и Ян Артюс-Бертран
Жанр: Документален
Нейната лична история чрез разказите на жени от целия свят.
Една среща на четири очи с момичето и старицата, със съпругата и любовницата, с девойката и майката.
Със страхa и болката, с радостта и удоволствието, с победата и поражението.
Послание за любов и надежда до всички по света колко далеч е стигнала Tя и още колко път я чака.
Билетите са в продажба тук: https://epaygo.bg/2365160833
Режисьор: Шахаб Хосейни
Сценарист: Шахаб Хосейни, Ерик-Еманюел Шмит
Жанр: Драма
Носителят на „Сребърна мечка” от Берлинале и наградата за най-добър актьор от фестивала в Кан Шахаб Хосейни („Раздяла”, „Търговският пътник”) сяда на режисьорския стол, за да заснеме адаптация по „Хотел между тоя и оня свят” на Ерик-Еманюел Шмит за млад мъж, който неочаквано се озовава на странно място между живота и смъртта.
Режисьор: Сетаре Ескандари
Сценарист: Сомайе Таджик
Жанр: Драма
След смъртта на мъжа си, Бибан дава обет за мълчание и повече не проговаря. Остава в къщата на своя свекър, за да отгледат заедно сина ѝ. Дните ѝ са тъмни и безмълвни като нощта, животът ѝ е пуст, докато един ден в града не се завръща Хамраз, една изгубена любов от младостта, и слънцето в сърцето ѝ отново изгрява.
Режисьор: Енсар Алтай
Сценарист: Енсар Алтай
Жанр: Документален
Кодокуши е японски термин описващ смъртта на самотни хора, които умират в жилищата си и известно време смъртта им остава неустановена от околните.
Норихито работи във фирма, специализирана в почистването на домовете на починали самотници. С течение на времето мъжът осъзнава, че и неговата връзка с близките му избледнява все повече.
Режисьор: Ебру Шереметли
Жанр: Документален
Филмът представя историята на една от най-известните хореографки в Турция – Зейнеп Танбай. От пътуването й в Щатите и срещите й със световни имена в света на танца до разработването на магичните й спектакли в студиото й в Истанбул
Режисьор: Мишел Камун
Жанр: Трилър
Зико отскоро е на свобода и е готов да отвори нова страница в живота. Иска отново да спечели сърцето на жената, с която го е разделил затворът, да започне легален хазартен бизнес и да се грижи за възрастните си родители. Една последна измама ще му осигури живот на светло, а старите приятели винаги са насреща.
Режисьори: Ясер Ахмади, Бехруз Багери
Жанр: Драма
На много места в Афганистан бащите продават дъщерите си на богаташи, още докато са бебета. Такава е съдбата и на Раха, която заминава да учи в чужбина, но когато се завръща нейният жених я очаква. Момичето се опитва да убеди старейшините, че още не е била родена, когато са я обещали на Пир Мохамад. Но веднъж сключена договорката остава за цял живот.
Режисьор: Ян Артюс-Бертран
Една история за природата и човека. Един фотограф, посветил 50 години от живота си на нашата планета. Една покана за мир със Земята. Едно недовършено завещание, което всички заедно пишем и зависи само от нас къде ще сложим точка.
“Ако историята на Земята се събере в едно денонощие и сега е полунощ, животът трябва да е възникнал около 6 сутринта. С появата на първите хора към 11:58 ч. всичко се променя. В стремежа си да постигне успех, човекът решава, че може да има надмощие над природата. Но днес законите й ни напомнят за нея. Всички заедно трябва да посрещнем съдбата си. Моето завещание е много просто: „Любов към живота“.” Ян Артюс-Бертран
Билетите са в подажба тук: https://epaygo.bg/1498856259
Всички филми са със субтитри на български и английски език.
Входът за прожекциите е с билети: 10 лв. /7 лв. за ученици и пенсионери.
МЕНАР PASS дава достъп до всички прожекции (с изключение на откриващия филм) и е на стойност от 49,00 лв.
Билетите са в продажба online в мрежата на epayGo, на всички каси на EasyPay и на касата 1 час преди всяка прожекция.
За допълнителна информация – тел. 0886 35 22 73 Райна Димитрова