С „Коледа в театъра“ артистите от ДТ „Гео Милев“честитят светлите рождественски празници и Новата 2023 г.

На 20 декември 2022 г. Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора представи в на новото си работно място – Културен център празничния спектакъл „Коледа в театъра“. Сцената, както се полага, в бяла зимна премяна. Лампички по елхата блещукат, „преспи“ се спотайват, и в дъното – барабани и китари.

Неочаквано спектакълът започна с нахлуване на банда музиканти, които опънаха жици и засвириха и запяха едно коледно парче. Оказа се, че това е ново формирование от музиканти до мозъка на костите в състав: тон техникът Борис Атанасов – вокал и соло китара, другия тон техник – Красимир Гешев – бас китара, театър майсторът Тодор Досев – клавир и сценичният работник Борис Борисов – барабанист. Оказа се, че трупата се е създала специално за купона и все още няма име, но и това ще стане в най-скоро време. А като уточнят репертоара ще ги чуем и на самостоятелен концерт.

Преди началото на второто парче, дойде втората изненада. Към групата се присъедини актьорът Димитър Митев -Митака – китара-ритъм и вокал. Всеизвестни са интересите му към поп музиката разпространяването й. Вероятно е „прихванал“ от десетките гостуващи състави в Стара Загора по негова покана, но певческите му заложби са безспорни.

И така, Митака като Аралампи от хитовия спектакъл „Суматоха“ и Георги Ножделов като Пинокио бяха водещи по сценария на поетесата и драматурга на театъра Мария Донева. С много настроение беше представен откъс от „Суматоха“ на Йордан Радичков. В репликите имаше и привнесен текст за това, че театърът се е преместил на ново място, защото „не е умряла лисица“, за която се говори в представлението.

После 13 актьори и актриси представиха своите певчески таланти в многогласната рождественска песен „Слава во вишних Богу“ с диригент Евгени Господинов, който е вокален педагог на трупата.

След още една голяма порция смях дойде ред на Тарилйомка – актрисата Елена Азалова и Селямсъзка – Мария Енева от българската класика на дядо Вазов „Чичовци“. Големи актриси, атрактивни реплики, всякакви ефекти и накрая…наричания и пожелания към публиката за здраве, мир, разбирателство и повече усмивки през Новата 2023 г.

Коледата в театъра беше украсена от още две звезди – сопраното Русалина Мочукова и пианистката Деница Петрова – от Държавна опера Стара Загора. И трите изпълнения, в т.ч. и „Аве Мария“ бяха подчинени на приближаващите светли коледни празници.

Рецитал за звездата във Витлеемската звезда представиха новите млади артисти на театъра, които тепърва ще видим на предстоящата премиера на 15 януари 2023 г.

После се смени декорът и актрисата Ирина Илиева представи своите професионални балетни качества. Заедно с децата -елфчета, те „отвориха завесата“ за „Сън в лятна нощ“- едно заглавие, записано със златни букви в най-новата история на театъра.

Като свързваща нишка беше представянето на актьора Христофор Недков със сцени от „Суматоха“ и неговото „зелено дърво“. Едно ясно послание да живеем по-умно и разумно, да пазим природата, да мислим за бъдещето на децата си и на Земята.

След много музика, танци и смях на финала излязоха всичките над 30 участници в празничния спектакъл „Коледа в театъра“ за да изпеят на немски, английски и български език красивата песен, която се пее в нощта на Коледа по целия свят:“Тиха нощ, свята нощ“.

Станала на крака, публиката дълго и възторжено аплодира любимите си актьори.

Честити и благословени да са предстоящите светли празници. Здрава и благодатна да е Новата 2023г!

Росица Ранчева

Снимки:Сия Петкова