Най-малкият член на МЕНСА Сава Троянски пред Долап.бг:“На всички ученици пожелавам здраве и труд, труд и пак труд!“

На 17 декември 2022 г., в Стара Загора, на церемонията по връчване на наградите от състезанието „Стара Загора търси математически таланти“, най-младият българин, заслужил членство в МЕНСА – най-старата и най-масовата международна организация на хора с висок коефициент на интелигентност, Сава Деянов Троански получи шампионска купа, два златни медала и реплика на уникалното произведение на тракийското изкуство – бронзов шлем-маска на римски войн. 9-годишният третокласник е ученик от Трето основно училище „Проф. Иван Батаклиев“, Пазарджик. Преди началото на тържеството той беше любезен за отговори на въпроси на Долап.бг:

Добре дошъл в Стара Загора, Сава. Как ще коментираш предстоящия празник, който е събрал толкова много малки и млади математически таланти?

Никога не съм присъствал на толкова голяма и внушителна церемония за финал на математическо състезание. Освен това се вълнувам, защото имам да получавам два златни медала, купа и реплика на шлем.

Какви са мечтите ти, с какво искаш да се занимаваш като пораснеш?

С наука! Най-вероятно с IT – науки.

Как се става член на МЕНСА?

Най-напред се кандидатства, след което ти се изпраща персонален учител от МЕНСА. Дава ти тест за решаване и те оставя абсолютно сам в залата. Тестът е без думи, само картинки, отговорите на които следват един след друг на логически принцип. Трябва да постигнеш достатъчно персентили (проценти). Максимумът е 99 пресентила. Няма 100 като понятие, тъй като интелигентността е безкрайна. Ако имаш 98 или 99%, можеш да станеш член на МЕНСА. Направих теста без нито една грешка и имам 99%. Така завоювах правото да стана член на МЕНСА. Досега още няма никакви сбирки. Предстои тестът да се проведе на още няколко места и тогава ще се събираме.

В какви области на знанието бяха картинките – задачи?

Това е по-скоро аналитично мислене. Дават ти някаква картинка, после -следваща, следваща и т.н. и трябва да кажеш коя е следващата. Всичко е основано върху логическо мислене.

Къде си учил логика и си напреднал максимално в логическото мислене?

В голяма степен логическото мислене е даденост, която трябва чрез упражнения да усъвършенстваш.

Колко време отделяш на ден за подготовка на уроците си за училище и колко време отделяш да „тренировка“ по математика?

Максимум уча на ден по един час. Някой ден – не. Обичам да чета книги, да си програмирам, да играя шах с приятели, да ги говоря с тях…

Откога започна да се занимаваш с тези дейности?

Още от 6 годишен, майка ми разбра, че имам някаква дарба и започна да я развива. Учителката ми в първи клас констатира същото. Осъзнах тази си дарба, когато бях в края на първи клас, започнах да ходя на състезания и да получавам медали.

Колко медала имаш досега?

Около 50 и още 10 неполучени.

Чувстваш ли се по-различно дете от връстниците си?

Мисля, че не! Добре се вливам в обществото и съм доста комуникативен като човек.

С какво се занимават твоите родители ? Математици ли са като тебе?

Моите родители не са особени математици. Баща ми, по-скоро е по-добрият математик. Мама и тате имат фирма за строителни материали. Имам по-голям брат, който е на 20 години и също работи във фирмата.

Сава, какво ще пожелаеш на твоите съученици, приятели и на тук присъстващите старозагорски математически таланти и въобще на учениците в България?

Пожелавам им здраве, труд, труд и труд! Ако много се трудят, задължително ще постигнат успехи!

Въпросите постави Росица Ранчева