Коледен дух владее ППМГ „Гео Милев“ Стара Загора

Започна седмицата, която толкова се очаква в Профилирана природоматематическа гимназия (ППМГ) „Гео Милев“ . Това е седмица, изпълнена с много емоции, добри дела, благотворителни събития, предпразнично настроение, много усмивки и разнообразни събития. Защото предстоят красиви и светли празници! Те са част и от духа на гимназията!

На 19 декември 2022 г. ППМГ сподели Коледния сайт , върху който работиха ученици от 12Б клас. Това е приет и блестящо изпълнен ангажимент към проект „Имането“ на НЧ „Св.Климент Охридски-1858“ да създадат и поддържат специален сайт. Той ще съдържа статии за някои от най-големите християнски и народни празници през годината.

Първият брой е посветен на Коледа и всеки може да се възползва от него:

http://xmasjoy.free.bg/…

Дизайнери и автори на рубриките в сайта са:

Марио Хлебаров- CSS; Мартин Казаков- Javascript; Мариса Гогова – дизайн и оформление; Мартин Манчев – „Рождество Христво“; Мартин Стоянов „Музика“; Неделина Митева- „Бъдни вечер“; Радан Иванов- „Коледа в България“; Стелиян Хлебаров – „Дядо Коледа“; Стелиан Топалов – „Въведение“ и „Коледа по света“; Теодор Канев – „Коледна литература“; Кристиян Бацкаров – „Коледни филми“ и Юанис Салатне „Коледно настроение в училище“.

За Вас, уважаеми читатели, избрахме от уникалния сайт няколко статии. Останалите ще ги прочетете сами:

ДУХЪТ НА КОЛЕДА

От незапомнени времена милиони хора по света отбелязват Коледа. Много разнообразни и весели обичаи осейват пътя на този светъл празник. Това е времето човек да отвори сърцето си за другите. Да поиска прошка за грешките, да направи добро, да бъде съпричастен с другите. Хората стават благи и смирени, готови да помогнат на нуждаещият се и осмислящи своите постъпки, клонейки към по-добро. Дори да нямат пари за скъпи подаръци, всички са щастливи просто, защото е Коледа.

Коледа е празник на семейството. Стоим на топло край камината, пеем песни, украсяваме нашите домове и елхи, пием чай или горещ шоколад, ядем сладкиши и се срещаме с най – близките ни хора и най – забавната част – подаръците! Усмивки леко се плъзват по лица искрящи от неприкрито вълнение. Хора щъкат напред-назад по магазините, купувайки подаръци. Настъпва любимото време за децата. Навсякъде се сипят пожелания. Това е духът на Коледата.

Бъдни вечер

На 24 декември празнуваме един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер. В различните краища на страната той е наричан с различни имена – Суха Коледа,Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич. Въпреки разнообразните наименования на празника, всички са единодушни, че в полунощ, според православната църква, в една пещера около Витлеем се е родил Иисус Христос. Тогава в небето пламнала необикновена светлина и се е явил ангел, който съобщава на намиращите се близо пастири добрата вест.

Според българската традиция семейството трябва да бъде заедно, като всеки негов член изпълнява различни ритуали. Мъжете избират и отсичат бъдника – дебел пън от дъб или круша, който символизира Световното дърво (крепящо реда и хармонията в света). То трябва да бъде запалено от най-възрастния и да бъде оставено да гори цяла нощ. Този огън има пречистваща сила и пази от зли сили, а според народните вярвания точно в навечерието на Коледа небето и адът временно се отварят и сред хората бродят таласъми. Пепелта от Бъдника не се изхвърля – една част се разпръсква за плодородие по нивите, а друга се пази като средство срещу злините.

Докато мъжете изпълняват обреди за защита на дома, жените, като свързани с плодородието, приготвят празнична вечеря. Ястията трябва задължително да са постни и да са нечетен брой – 7 (колкото са дните в седмицата), 9 (колкото трае бременността при жените) или 11. Най-важно е замесването на обредните хлябове, което започва рано сутринта. Тогава най-младите момичета носят „мълчана” вода, тоест не проговарят по пътя. С нея домакинята замесва кръгла пита, наричана боговица или бъдняк. Вътре слага сребърна пара и дрянови пъпки за късмет и здраве, а отгоре я украсява с плодове, жита и кръстове от тесто, които да донесат благополучие. От подготовката на хлябовете се изключват само момите за женене, за да не отнесат със себе си плодородието, ако напуснат дома. Самата вечеря на Бъдни вечер е по-скоро ритуал, отколкото хранене. Цялото семейство сяда заедно на трапезата, която обикновено се слага на земята върху слама. Така се пресъздава обстановката, в която се е родил Младенеца. Стопанинът разчупва боговицата. Първото парче винаги е за Света Богородица, второто – за покойниците на това семейство, третото за къщата, а останалите се раздават на членовете на семейството. На трапезата се седи дълго и никой не бива да става. Ако на някого все пак му се наложи, той трябва да ходи приведен като отрупано с плодове дърво. Накрая всички напускат трапезата заедно, за да узреят едновременно класовете и посрещат коледарите. Трапезата не се прибира, а се оставя през цялата нощ. Това отново е свързано с вярата, че небето се отваря и близките покойници ще дойдат на вечеря. Според народните вярвания на Бъдни вечер може да се види в бъдещето, затова се правят различни гадания за времето, плодородието и личната съдба. Например, ако бъдника гори добре и пръска искри, това означава богата реколта. След края на вечерята всеки от семейството счупва по един орех и в зависимост от това дали ядката е хубава или гнила, го очаква здраве или болест. Младите моми пък могат да сънуват бъдещия си жених, като сложат първата хапка от питата под възглавницата си.

РОМАНИ

КОЛЕДАТА НА ПОАРО“

Автор: Агата Кристи

Описание: Саймън Лий – застаряващ милионер, кани в имението си всички свои роднини. За тяхна голяма изненада се оказва, че господин Лий е променил завещанието си. Когато няколко часа по-късно милионерът е открит с прерязано гърло, възникват два въпроса: как извършителят се е промъкнал в заключената му спалня и дали Еркюл Поаро ще разгадае кой от роднините е убиецът.

Извадка:

Стивън придърпа яката на палтото си и закрачи по перона. Гъстата мъгла покриваше гарата. Огромните локомотиви тежко пъшкаха и изпускаха облаци пара в студения режещ въздух. Навсякъде беше мръсно и забулено в дим. Стивън си каза: — Каква ужасна страна! Какъв ужасен град! Първоначалната възбуда от разглеждането на Лондон, от ресторантите, от добре облечените и привлекателни жени, вече беше отминала. Всичко беше лъскаво и фалшиво като евтино бижу, захвърлено на бунището. Внезапно изпита носталгия. Ех, да си беше сега вкъщи — Южна Африка, сини небеса, слънце, цветни градини, живи плетове и водопади от сини цветя дори и край последната колиба. А тук — мръсотия, прах и хора, които се движеха, бързаха, бутаха се като мравки, суетящи се край мравуняка си.

„Коледна песен“

Автор: Чарлс Дикенс

Описание: Нeкa от този миг насетне Коледа да е в сърцето ми през цялата година. Тези думи изрича скъперникът Ебенизър Скрудж след срещата си с три призрака – на миналата, настоящата и бъдещата Коледа, а тяхното послание вълнува поколения читатели чак до наши дни.

Извадка:

Това се случи много, много отдавна, в навечерието на една Коледа. Привечер на Бъдни вечер — най-благочестивия ден на годината, Ебенизър Скрудж седеше в кантората и работеше. Беше смразяващо студено, духаше пронизващ вятър и полюшваше старата фирмена табела над входа с избелелия надпис „Скрудж и Марли“. Когато беше още жив, допреди седем години, Джейкъб Марли беше съдружник на Скрудж.

„Да пропуснеш Коледа“

Автор: Джон Гришам

Описание: Да пропуснеш Коледа“ разказва историята на разумно пестеливия, Лутър Кранк, който убеждава своята съпруга тази година да се откажат от традиционната /да се разбира – разоряваща/ семейна Коледа и точно на 25 декември да тръгнат на пътешествие до Карибите. За голямо разочарование на семейство Кранк, идеята да пропуснат Коледа, с цялото пазаруване, служебни партита и украса, се оказва далеч не толкова лесна.

Извадка:

В залата за излитащи гъмжеше от уморени пътници. Повечето бяха принудени да стоят прави, притиснати плътно до стените, просто защото малкото на брой пластмасови столове отдавна бяха заети. Всеки пристигащ и заминаващ самолет побираше над сто човека, но въпреки това тук предлагаха седящи места за не повече от десетина. Сякаш поне хиляда души чакаха за полета до Маями в седем вечерта. Увити в дебели дрехи, стиснали в ръце тежки чанти, преодолели изпитанието на натовареното движение, навалицата при предаването на багажа и гъстите тълпи по ескалаторите, сега тези хора чакаха някак унило.

КРАТКИ ИСТОРИИ

Елата

Автор: Ханс Кристиян Андерсен

Описание: Насред гората расте малка ела, която не мисли за нищо друго освен за това как да порасне голяма. Тя не се радва на живота си, защото постоянно мисли, че не е толкова голяма колкото другите дървета. Но когато елата най-сетне пораства, идва Коледа и животът ѝ се преобръща.

Извадка:

В гората растеше хубава малка ела. Тя си имаше чудесно място и много въздух и светлина, а наоколо растяха по-старите й другарки — ели и борове. На малката ела страшно много се искаше да порасне по-скоро. Тя не мислеше нито за топлото слънце, нито за чистия въздух, не обръщаше дори внимание и на бъбривите селски деца, които тичаха весело из гората и събираха малини и ягоди. Щом напълнеха кошничките си или пък нанижеха като маниста ягодите на тънки пръчици, децата сядаха да си починат под елата и казваха:
— Ей, че е хубава тая малка еличка! Но такива думи еличката никак не искаше да слуша.

Коледа в Булербюн

Автор: Астрид Линдгрен

Описание: Ех, че е весело на Коледа. Всички деца в село Булербюн са заети с приготовленията. Носят овес за птичките и ходят в гората за четири коледни елхи – по една за Северната, Средната и Южната къща. И малка елхичка за дядо. Навсякъде се носи ухание на меденки и други вкусотии и изобщо всичко е толкова красиво и коледно, че чак да те свие коремът. И най-сетне идва Бъдни вечер…

Извадка:

„Беше люта зима, валеше сняг, настъпваше тъмна вечер — последната вечер на годината. В тоя студ и в тая тъмнина вървеше по улиците бедно, малко момиченце, гологлаво и босо. Наистина, когато излезе от къщи, то имаше на нозете си чехли, но каква полза от тях? По-рано ги беше носила майка му, затова те бяха много големи за него. Момиченцето ги загуби, когато изтича да прекоси улицата, за да не го прегазят минаващите коли. Единия чехъл то не можа да намери, а другият бе грабнат от едно улично момче, което избяга с него. И момиченцето отмина нататък съвсем босо, с посинели от студ крачка. В червената си престилчица то носеше кутии с кибрит, а една държеше в ръката си. През целия ден никой не купи от него кибрит, никой не му даде нито пара. Треперещо от студ и глад, бедното дете вървеше бавно нататък. Жално му ставаше на човек, като го гледаше… Снежни парцали покриваха дългите светлоруси коси на детето, които падаха по шията му на хубави къдрици. Но момиченцето не мислеше за своите хубави къдрици. Във всички прозорци горяха светлини, отвсякъде се носеше мирис на печена гъска — нали беше нощта срещу Нова година. Да, момиченцето мислеше само за това…“

Момчето на елха при Христос

Автор: Фьодор Достоевски

Описание: Малката коледна история „Момчето при Христос на дървото“ е написана от Ф. И. Достоевски. Тя има много общо с историята на великия датски разказвач Х. К. Андерсен „Малката кибритопродавачка“. Ако размишляваш върху тях, тогава се помнят ужасните съдби на децата, които са виновни само защото са просяци, и затова са лишени от всичките радости, които са им поставени. Тяхната съдба е неизпълнена мечта и страдание. По-долу ще намерите кратко резюме на „Момчето на Христос на Коледното дърво“ – шедьовър на руския гений.

Извадка:

„Това се случи на Бъдни вечер в някакъв огромен град в ужасен студ. Струва ми се, че в мазето имаше едно момче, малко, към 6-годишно, а може би и по-малко. Това момче се събуди сутринта във влажно и студено мазе. Беше облечено в някакъв халат и цялото трепереше. Много му се искаше да яде. То вече няколко пъти от сутринта тичаше до мястото, където на тънка, като катма, постелка и на някакъв възел под главата вместо възглавница, лежеше болната му майка. Как тя се оказа там? Може би е дошла от друг град и внезапно се е разболяла. Стана му много страшно, изведнъж, в тъмнината: отдавна се свечери, а никой още не е запалил огъня.

Поезия

В коледната нощ

Автор: Клемънт Кларк Mур

Описание: Публикувано за пръв път през далечната 1823 г., днес „В коледната нощ“ е едно от най-известните и обичани коледни стихотворения в света. Нещо повече – то въвежда и налага популярния в наши дни облик на Дядо Коледа като весел и закръглен старец, който носи чувал с подаръци. От същото стихотворение произхождат и знаменитите имена на вълшебните елени, впрегнати в летящата шейна.

Извадка:

„Не се помайвай, Виксън! Дий, Блитцън, Дашър, Прансър!
Напред Комета, Купидон, и вие, Донър, Дансър!
Нагоре, бързоноги, към стрехата се вдигнете!
Шейната с даровете до комина отнесете!“

Дядо Коледа

Автор: Гео Милев

Извадка:

Сняг на облаци се вдига.
Дядо Коледа пристига
в златна хубава шейна
чак от Стара планина.
Дзън, дзън, дзън. Звънци звънят.
В сладък сън децата спят.
Но да знаят той що носи,
ще наскачат голи, боси
и ще вдигнат шум безкрай.
„Дай на мене, дядо, дай!
На мене кукла, на Стоян
топка или барабан!

Коледна Песен

Автор: Дора Габе

Извадка:

Ой, Коледо, мой Коледо!
прати, Боже, свойто чедо
пак да дойде на земята,
на земята, при децата.

Да пристигнат отдалеко
трима царя със овчаря,
да посрещнат коледари,
да даруват скъпи дари.

Ой, Коледо, мой Коледо!
прати, Боже, свойто чедо,
изпрати го, за да може
в къщите ни мили Боже,

10-те най-добри коледни филма на всички времена!

Тук ще разгледаме 10-те най-добри според най-големи приходи и най-много спечелени награди.

10. „Коледата невъзможна” (1996 г.)

Филмът определено обещава много смях, предвид факта, че в главната роля е Арнолд Шварценегер. Тази екшън комедия печели 2 награди (Blockbuster Entertainment Awards и Golden Camera), има 1 номинация (Razzie Awards) и приход от 130 млн. долара.

Сюжет:
Коледа: това е най-магическото време от годината. Но докато много хора са заети да намерят перфектните подаръци за своите деца, други не са съвсем готови да потънат в празничната атмосфера. Бизнесменът Хауърд Лангстън (Арнолд Шварценегер) е плътно ангажиран с работата си и не му остава почти никакво време за жена му Лиз (Рита Уйлсън) и малкият му син Джими (Джак Лойд). След като за пореден път не изпълнява обещанието си да отиде на награждаването по карате на Джими, Хауърд решава да се реваншира, като купи на Джими най-желаната от него играчка за Коледа – Турбомен.Проблемът обаче започва, когато Хауърд разбира, че не е единственият, който търси тази играчка, изчерпана още на деня на благодарността. Хауърд е решен да намери Турбомен на всяка цена. Одисеята на бащата започва, а приключенията са много. Хауърд непрекъснато се сблъсква с различни хора, които спират пътя му към тъй желаната играчка. А като за капак на всичко, когато се прибира у дома, заварва разведения съсед Тед Малтин (Фил Хартман), който освен че е бащата мечта за всяко дете, се е заел да помогне на съпругата на Хауърд – Лиз, с поставянето на коледната украса.

9. „Коледна песен” (2009 г.)

Джим Кери изиграва главната роля в един от най-печелившите коледни филми, чийто приход е 138 млн. долара. Филмът има 3 награди (ASCAP Film and Television Music Awards, BMI Film & TV Awards и Kids’ Choice Awards) и 4 номинации .

Сюжет:
„Коледна песен“ е една морална история за стария скъперник Ебенезър Скрудж. Той е стиснат лихвар посветил живота си на трупане на несметни богатства. Всичко това се променя и той е на път да получи изкупление на греховете си само за една нощ – по време на Коледа.Навръх празника, седем години след смъртта на бизнес партньорат му Джейкъб Марли, Скрудж игнорира святата вечер, благотворителността, та дори и поканата за вечеря от племеника си Фред. Точно тогава, той е посетен от призрака на Джейкъб, които му казва, че тази вечер, ще го навестят три призрака.

8. „Договор за Дядо Коледа” (1994 г.)

Тази коледна комедия печели овациите на милиони зрители, което пък носи приход от 190 млн. долара, 2 награди (BMI Film & TV Awards и People’s Choice Awards) и 7 номинации . Следва „Договор за Дядо Коледа 2”, който почти не отстъпва на първата част по приходи – 139 млн. долара.

Сюжет:
Извeстният комик Tим Aлън, носитeл нa Злaтeн глобус учaствa в тaзи мaгичeскa комeдия нa Дисни, която Рeople magazine нapeчe „eднa от нaй-шeговититe и игpиви истоpии, очapовaли публикaтa пpeз послeдното дeсeтилeтиe“!Tочно в нощтa пpeди Колeдa пpодaвaчът нa игpaчки Cкот Кaлвин попaдa в извънpeдно нeловко положeниe. Дядо Колeдa e пaднaл от покpивa и спeшно сe нaлaгa Cкот дa го зaмeсти. Hо в мигa, в който обличa костюмa, бeз дa осъзнaвa, Cкот сe вживявa в pолятa нa добpия стapeц и тpябвa дa свикнe с нaдноpмeното тeгло, дългaтa бpaдa, тeснитe комини и сaмоувepeнитe джуджeтa.

7. „Четири Коледи” (2008 г.)

Романтичната комедия с участието на Винс Вон и Рийз Уидърспуун грабва веднага зрителския интерес и неусетно потапя в магията на Коледа. Успехът на филма води до 164 млн. долара приходи, 1 награда (BMI Film & TV Awards) и 1 номинация (Kids’ Choice Awards).

Сюжет:
Кейт и Брад току-що са се оженили, но идва Коледа. Коледата е светлина, надежда и радост, не може да има „но”. Двойката обаче определено има проблем. Родителите на Кейт и Брад са разведени и всеки от тях създава второ семейство. Така къщите, които трябва да посетят на 25 декември стават

6. „Полярен експрес” (2004 г.)

Това е един анимационен коледен филм, който е номиниран за 3 награди Оскар, печели други 4 (Young Artist Awards – 2 награди, Grammy и Bambi Awards) и има още 19 номинации. А общият приход от филма е 177 млн. долара.

Сюжет:
Ставайте, оправяйте се и се пригответе за пътуването на живота си! Идва Коледа и ви предстоят шеметни изкачвания и спускания по планините, плъзгане по замръзналите поля, опасно преминаване по мостове над дълбоки пропасти и топъл шоколад, поднeсен от пеещи сервитьори! Не сте си го представяли, но вие сте в Полярен експрес! Том Ханкс е звездата, а Робърт Земекис – режисьорът, осигурили ни този празничен филм, заснет с помощта на зашеметяваща анимация, която превръща всеки момент в магия. “Вижте и ще повярвате”, казва скитникът, който ще пътува с вас. Ще видите чудеса. И ще им повярвате!

5. „Ваканцията” (2006 г.)

Любим коледен романтичен филм с вълшебен актьорски състав – Кейт Уинслет, Камерън Диас, Джъд Лоу, Джак Блек, който допринася за достигането на приход от 205 млн. долара. Филмът печели 2 награди (Alliance of Women Film Journalists и Teen Choice Awards) и има 7 номинации .

Сюжет:
Аманда живее в Лос Анджелис и въпреки успешната си кариера е нещастна.На Аманда въобще не й върви с мъжете и очевидно и тази Коледа ще е сама. Почти същото се случва с Айрис, който живее в уютна къща в Англия, води колонката с обяви за сватби и е безкрайно самотна, след като разбира, че мъжът, в когото е влюбена, ще се жени за друга. Двете попадат една на друга през интернет сайт и спонтанно решават да опитат да надхитрят лошия си късмет, като си разменят домовете за коледните празници. Така Аманда се озовава в Съри, където се натъква на брата на Айрис и между двамата пламва любов. Междувременно Айрис вече е в Ел Ей, където се запознава с възрастен сценарист, който й помага да върне самоуважението. Малко след това се запознава и с филмовия композитор Майлс, в когото се влюбва. Камерън Диас твърди, че това филмът, в който е положила най-много физически усилия, защото е имала много сцени с тичане.

4. „Елф” (2003 г.)

Тази комедия попада на второ място в класацията за най-печеливши коледни филми заради 2-те си награди (ASCAP Film and Television Music Awards и Golden Trailer Awards), 7-те си номинации .

Сюжет:
Едно време в Коледната вечер, едно бебе пропълзяло в торбата с подаръците на дядо Коледа и се оказало на Северния полюс. Отгледан от татко Елф (Боб Нюхарт), Бъди (Уил Ферел) стига до прозрението, че не е точно като останалите елфи. Решен да открие къде му е мястото, Бъди се впуска в търсене на истинския си баща – в Ню Йорк!В Голямата Ябълка, Бъди открива защо рожденния му татко (Джеймс Каан) е в списъка на непослушните! Но най-важното, той вижда, че светът страда сериозно от липсата на Коледен дух, което причинява на дядо Коледа (Ед Аснър) най-различни проблеми! Затова заедно с помощта на още един елф – красивата продавачка в универсален магазин (Зоуи Дешанел), Бъди ще трябва да покаже на татко си и на света истинския смисъл на празника и да докаже на всички, че дядо Коледа наистина съществува!

3. „Наистина любов” (2000 г.)

Изпълнен с много любов, смях, сълзи и коледно настроение, тази романтична комедия с участието на Хю Грант, Лиъм Нийсън, Кийра Найтли, Роуън Аткинсън и още много други, е номинирана за 2 награди Златен глобус, печели 10 други награди , а приходите от филма се равняват на 245 млн. долара.

Сюжет:
Все повече хора споделят идеята, че живеем в свят, изпълнен с омраза и алчност – но на мен не ми изглежда така – струва ми се, че любовта е навсякъде.Със заразителен смях, с опустошителни последици, с разбити сърца, с дръзки решения, с планирани посегателства, с неудържимо въодушевление, със завладяващ възторг – неочаквана, нежелана, необяснима, грубовата, ненадмината – любовта наистина е навсякъде около нас.За писател (Колин Фърт), скрил се в южна Франция да лекува разбитото си сърце, който открива любовта край езерото…За жена с удобен брак (Ема Томпсън), която подозира, че съпругът й (Алан Рикман) й се изплъзва…За младоженка (Кира Найтли), която не разбира правилно жотчуждеността на най-добрия приятел на съпруга си…За овдовял втори баща (Лиам Нийсън), който се опитва да се сближи с доведения си син, когото едва познава…За нещастно влюбена (Лора Лини), внезапно получила шанс да бъде с този за когото копнее…За застаряващ „всичко видял, но малко запомнил” рок идол (Бил Най), опитващ се дасе завърне в края на кариерата си по обичайния си безкомпромисен начин…

2. „Гринч” ­ (2000 г.)

Зеленото коледно чудовище, в чиято роля влиза Джим Кери се оказва любимец на милиони зрители. Резултатът са 260 млн. долара, един Оскар, 16 други награди и 34 номинации .

Сюжет:
Гринч е зелено космато плашило, което живее заедно с кучето си Макс в пещера в планината Кръмпит. Сърцето му е три пъти по-малко, затова не може да обича нищо и никого.Той мрази Коледа и всичко, което е свързано с нея. И особено Коледата в градчето Ху-Вил, което се намира долу в долината. Един ден на Гринч му хрумва чудовищна идея. Той намъква костюма на Дядо Коледа, маскира кучето си като елен и минава от къща на къща, за да открадне подаръците, коледните дръвчета и другите празнични атрибути от жителите на Ху-Вил.Но бързо открива, че духът на Коледа е нещо повече от играчки и няколко замръзнали кестена.

1. „Сам вкъщи” (1990 г.)

Любимата на малки и големи коледна комедия е номинирана за два Оскара, има 10 награди (American Comedy Awards, BMI Film & TV Awards, British Comedy Awards, Casting Society of America, Chicago Film Critics Association Awards, Golden Screen – 2 награди, Kids’ Choice Awards и Young Artist Awards – 2 награди) и 4 други номинации (Golden Globes – 2 номинации, Grammy Awards и Young Artist Awards). А общият приход на филма е от внушителните 534 мл. долара. Успехът на филма е повод за появата на втора и трета част „Сам вкъщи”, чиито приходи също не са никак малки. „Сам вкъщи 2” отново е с участието на Маколи Кълкин и носи на създателите си 359 млн. долара. „Сам вкъщи 3” носи приходи в размер на 79 млн. долара.
Сюжет:
Home Alone / Сам вкъщи е изключително успешна и обичана семейна комедия за едно малко момче на име Кевин (Маколи Кълкин), което случайно е забравено, когато семейството му отива на почивка във Франция през празничния сезон. След като осъзнава, че са го оставили „сам вкъщи“, той се научава да се грижи за себе си и в крайна сметка трябва да защитава къщата си от двама непохватни крадци (Джо Пеши, Даниел Стърн), които планират да ограбят всяка къща в крайградския квартал на Чикаго.

Редколегията на Долап.бг поздравява колегите от сайта с пожелание Коледният дух да сбъдне всички мечти, да донесе здраве и нови успехи!

Светли и благословени Рождественски празници!