Фрагменти от концертния афиш „Свято Рождество“ на НУМСИ „Хр.Морфова“

СЦЕНА НА МЛАДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ

816 декември 2022, Стара Загора

8 декември 2022, зала на РБ „Захарий Княжески“

 Дебют на Духовия оркестър при НУМСИ „Хр. Морфова“

Концерт на учениците от инструменталните класове от осми до дванадесети клас

На този празничен за студентите ден присъствахме на един от знаменателните концерти-маратони от декемврийския концертeн афиш на училището – винаги пред пълни зали, с разнообразни и вълнуващи програми. Главните действащи лица бяха учениците от класовете по пиано на Павлина Кангалова и Мариана Маринчева, от класа по задължително пиано на Венета Янкова, от класа по цигулка на Божидар Рахнев, от класа по кларинет на Златко Стойчев, от класа по флейта на проф. Георги Спасов, от класа по фагот и саксофон на Ралица Василева, от класовете по китара на Димитър Вакарелов, Йорданка Маркова и Илин Папазян, от класовете по акордеон на Станимир Сталев и Господин Иванов, с участието на акомпаняторите Ирена Русинова, Светлана Върлинкова и Поля Влахова.

Концертът бе открит от Люба Модракович с първа част от соната фа мажор на Й. Хайдн. Капризът на мига ни разкри Севдомира Казакова (цигулка) с „Хумореска“ от Дворжак. Последва красив в топлотата си „Валс“ на Петренко (Николай Серт – саксофон) в контраст със следващата сдържана „Еврейска песен“ в изпълнение на Александрия Славова(фагот).Антоан Бохуров и учителката му, Венета Янкова,  изпълниха на четири ръце „Румба“ от Герард  Хенгевелд. Атмосферата рязко се промени . Тази танцувална линия завладя трайно емоциите и вниманието на публиката в следните творби:„ Испански танц“ на Гранадос (Диляна Цветкова – пиано), „Чардаш“ на Монти (Сашо Сашев – кларинет), Тико-Тико на Зекуна Абрау (Никола Биолчев– саксофон). Особено впечатляващ като изразителност и звук бе Добромир Добрев– саксофон с „Две пиеси“ от  Пол Морис. Един млад флейстист, Димитър Гайдаров, привлече вниманието и възторжените аплодисменти на публиката с отличното си дихание и техника във виртуозните вариации на „Швейцарски пастир“ на Пиетро Морлачи.В контраст сериозността на драматизма, прикрит в творбите за китара, прозвучали под пръстите на Георги Иванов, Джеймс Топалов, Даниел Стойков, Стивън Начеви Божидар Кънев (кларинет), се развихри с майсторските изпълнения на пианистите Велияна Гутева и Евгени Станев в творби на Сергей Рахманинов и завърши с изпълнението на Андрей Георгиев(ел.китара) на „Алеманда“ от Бах. Оттук нататък празникът започна да набира сила. Последва изпълнение на квартет саксофони – Ивет Димитрова, Николай Серт, Йордан Биолчев и Никола Биолчевс „JingleBells“; Теодор Тодоров (акордеон) влезе в ролята на „Детектив“ на Дербенко; „разходихме се“ „По върховете на Манджурия“ с трио акордеони – Теодор Тодоров, Господин Генчев, Георги Иванов и с още прекрасни солистични и ансамблови изпълнения достигнахме до пламенната „Ръченица“ из сюитата „Тракийски танци“на Петко Стайнов. На финала на концерта новият състав на училището, Духовият оркестър, обра овациите на публиката с изпълнението на обединявашия надежди и копнежи „Валс“ на Шостакович.

Аплодисменти за великолепните инструменталисти, техните преподаватели и акомпанятори!Пожелаваме им след няколко години да празнуват студентски празник отново на сцена!

„По Коледа сме смели със мечтите си, с надеждите, изречени на глас.

И вплели съкровеното в молитвите докосваме божественото в нас…“

Концерт обща класова продукция на ученици от класовете по задължително пиано на

Венета Янкова, Стефанка Мирчева, Ивайло Величков, Нина Симеонова и Милена Александрова

 

13 декември 2022, камерна зала „Хр. Морфова“, НУМСИ „Хр. Морфова“

С концерта на 13 декември Венета Янкова, Стефанка Мирчева, Нина Симеонова и Ивайло Величков от МО „Задължително пиано” възродиха една позабравена във времето традиция– присъствието на ученици от класовете по задължително пиано на концертния подиум като пианисти. Пианото е важен за развитието на всеки инструменталист или певец инструмент и този концерт бе истинско предизвикателство към тяхното сценично самочувствие. Многобройната младежка публика, присъствието на клавирните педагози и множество колеги, ведрото поведение на водещата Милена Александрова допринесоха за създаването на творческа атмосфера, в която всеки изпълнител да се представи максимално добре. Естествено, вълнението на участниците беше огромно. Мнозина от тях свириха за първи път на роял и пред пълна зала, но отговорността и стремежът им да се изявят отлично ги преобрази и вдъхнови.

Програмата бе разнообразна по стилове и епохи –от предкласиците и грациозната чувствителност на виенските класици Хайдн и Бетовен до задушевната славянска изразност на руските композитори и народни песни на български автори. Със своята прецизност ни  впечатлиха деветокласникът Антоан Бохуров, Виктория Добрева (9 клас), Йордан Биолчев (10 клас), Зара Узунова (11 клас), Мария дел Кармен Мангърова (9 клас), Спас Бонев (11 клас), Цветелин Димитров (12клас), Стивън Начев(9 клас), Пресиян Кисьов(11 клас),Стефани Атанасова(10 клас) и др.

С огромно желание от колегите и учениците бе приета и реализирана идеята на Венета Янкова, ръководител на МО, да бъдат включени съвременни жанрови пиеси в програмата. Най-младият участник, Богомил Стойков (специалност  „поп и джаз пеене”), внесе свежест с изпълнението на песните„HoumOnTheRange”и „Лейзи дей” на Брайън Чапъл. Саксофонистът Добромир Добрев ни насочи към ритъма на рока с изпълнението на „Блуждаещ рок” на Джон Уилям Шаум., а кулминацията бе “Childintime”на DeepPurple в изпълнение на китариста Андрей Георгиев (11 клас).

Великолепните Коледни джазови песни, в изпълнение на четири ръце на солистите Никола Биолчев и Йоана Николова с участието на техния учител Венета Янкова, ентусиазираха публиката. Добромир Добрев да се изяви на финала и като бийт-боксер, изпълнявайки заедно със Зара Узунова коледната песен „Jinglebells”. Музикален подарък за колегите си поднесе седмокласничката Дария Енчева от класа по пиано на М.Александрова, с първа част от соната на Хайдн.

Празничната програма завърши с виртуозното изпълнение наВенета Янкова,която „взриви” публиката с Прелюд в джазов стил от Валерий Сапаров, и с клавирното дуо М.Александрова и В.Янкова, които „изтанцуваха” на рояла „LetitSnow”.

 

Концерт наХора на НУМСИ и приятели

14 декември 2022, Художествена галерия, Стара Загора

Публиката изпълни до предел залата на Художествената галерия в центъра на града. Повечето от гостите изслушаха прави дългия, но красив концерт на Хора на НУМСИ и приятели. Акомпанятори на концерта бяха Венета Янкова и Полина Влахова. В началото чухме прочувствени думи за композитора Петър Жеков и стихотворение, посветено на него от Стефанка Мирчева, възпитаник на училището, след което Хорът на НУМСИ изпя неговата песен „Рождествена нощ“.

Програмата на концерта бе богата. Освен букета от любими коледни песни като „Отново е Коледа“ на Борис Карадимчев(в изпълнение на вокални ансамбли и актьори с преподавател Иван Кабамитов), „Тиха нощ, свята нощ“, „Рождество Христово“,„Елховий лес“,,„Бяла Коледа“,

„Малкият барабанчик“ в изпълнение на Хора на НУМСИ „Хр.Морфова“,чухме творби на

Бах-Гуно, Перголези, Цезар Франк, Хю Мартин, в които солираха Борис Тасков, Денис Иванов, Гергана Тодорова и Зорница Златева – бивши възпитаници на училището, сега известни певци или настоящи студенти. Като солисти на Хора на НУМСИ се изявиха и талантливи инструменталисти от училището, чиито имена срещаме почти във всеки от коледните концерти –Димитър Гайдаров,флейта, Никола Биолчев,саксофон, Михаил Иванов, виолончело, Диляна  Цветкова, пиано. Особено силно въздействащо бе изпълнението на песента „MerryChristmas, baby”от дванадесетокласничката Рая Йовчева (поп и джаз пеене) в акомпанимент на нейния учител Павел Цонев.

Сред концертните творби чухме и няколко хубави авторски песни на диригентката Стефка Минкова –„Рождественска песен“,„Рождество“, „Коледно сияние“, „Зимна хармония“ и „Бели художници“ .Премиера на концерта направи Детски хор „Сладкогласните чучулиги“

(с учениците от трети и четвърти клас на училището) с песните „Шаро и първия сняг“ на Александър Райчев и„Снежен човек“ на Петър Льондев. Заслушана в„Снежинки“ на Недялко Недялков, не усетих как се спрях пред картината на Иван Попчев „Утрото на кукерите. Обгърната от меката светлина, струяща от нея, дочух хора, който се вплете в тъканта с песните„Стани ми, стани, нине“и„Коладе, ладе“. След вълшебното заклинание на коледарите сцената се обърна на 180 градуса и публиката се отдръпна, за да направи място на учениците от специалност „Български народни танци“. По-малките от тях (6, 7 и 8 клас), с преподавател Рони Киркова, изпълниха женския танц „Буенек“.След тях учениците от 10 и 11 клас, с преподавател Делян Желязков, изиграха вдъхновено „Копаница“ и „Средногорки“. Изпълненията на младите танцьори трогнаха публиката и в очите на мнозина грейнаха сълзи от радост.

Към горните концерти от „Сцена на младия изпълнител“бих добавила и тезина МО „Пиано“, които се състояха в камерна зала Хр. Морфова“ в училището на следните дати –9-и декември –Творческа класова срещана класа по пиано на Румяна Шишкова; 12-и декември – концерт на учениците от класа по пиано на Милена Александрова, 15-и декември – концерт на учениците от класа по пиано на Павлина Кангалова и на 16 декември – концерт на учениците от класа по пиано на Мариана Маринчева. Заслужава внимание и Рождествен концерт на ученици, живущи вОбщежитието на НУМСИ, който се проведе на 15.12.2022 в зала „ПроАрте“. В него взеха участие ученици от класовете по „класическо пеене“ на Нина Димитрова и Костадин Чамов, по „актьорско майсторство“ – от класовете на Галя Александрова и Жоро Райчев, ученици от класовете по „поп и джаз пеене“ на Надя Тончева и Павел Цонев и др. От 19 декември Ви очакват още интересни концертни изненади. Не ги пропускайте!

 Възторжените аплодисменти на публиката, на всеки от изброените концерти, ги превръщаше в празници.Упоритостта на младите таланти в овладяването на инструменталните тънкости и музицирането в ансамбъл, отдадеността на учителите им, говорят без думи за качеството на преподаване и ясно поставят на преден план необходимостта от голяма, мултифункционална собствена сцена на училището за бъдещи изяви.

Да си пожелаем това да стане реалност в най-скоро време, а следващата 2023 година да е мирна, здрава, озвучена от чистотата на детските сърца и очи, творящи звуково-пространствени вълшебни измерения!

Светли празници!

  Румяна Шишкова