Седмокласници създават телевизия в Девето ОУ „Веселин Ханчев“

Първи стъпки в журналистиката и то в телевизионната, правят седмокласниците от Девето основно училище „Веселин Ханчев“, град Стара Загора. Под зоркия поглед на своите преподаватели по български език и литература Мила Славова и Юлия Грудева учениците ще се гмурнат в предизвикателното начинание. За целта е създаден екип от общо десет бъдещи журналисти. Рубриките, по които ще работят седмокласниците са „Гореща точка“ с водещ Грациела Митева, „Арт блясък“ с Мария Дамянова, „Спорт и здраве“ с Денислав Дедев и „Заедно за природата“ с Милена Кирилова. Разбира се, зад лицата на екран стои екип, който ще работи неуморно, за да излъчи актуални емисии. Плановете на седмокласниците са засега да има седмични излъчвания, а новите рубрики и идеи са добре дошли.

Идеята дойде спонтанно, след като в часовете по БЕЛ се запознахме с медийния текст“- съобщи за Долап.бг госпожа Мила Славова. „Учениците имаха за домашна работа поставена задача да изработят медиен текст и в последствие възникна идеята да правят свои интервюта за нещата, които се случват в училище. Смятам, че този тип извънкласни дейности действат стимулиращо на подрастващите и така те откриват нови хоризонти пред себе си, които, кой знае, биха могли да се превърнат и в техни професии след време.“

Тук е мястото да отбележим, че в една телевизия операторът играе ключово значение за онова, което зрителят ще види. А повярвайте, тепърва ще чувате името Кристиян Тотев, защото това е един самороден талант в областта на телевизионния монтаж. Самоук и с огромно вдъхновение Кристиян вече направи няколко клипа за училищния живот в Девето. Интересът му идва преди години, когато занимавайки се с мобилния си телефон открива всъщност колко е забавно да правиш снимки. Обработката на снимки се превръща в преследване на най- добрия кадър, а кадрите пък го омайват до степен да не иска да се занимава с нищо друго. Мечтата му е да може да превърне хобито си в своя професия, затова и Кристиян приема училищната телевизия като нещо, което ще развие таланта му.

Искаме да оставим нещо след себе си в любимото ни Девето училище. Тъжно ни е, че само след няколко месеца ще се разделим с всичко познато тук. Затова и решихме да създадем първата телевизия тук, а по нашите стъпки да вървят по- малките ученици“ споделиха младите журналисти. „В „Гореща точка“ ще представяме всичко по- интересно от живота в училище – информация за дейностите на ученическия съвет, постижения на наши съученици, завоювани отличия на състезания, работа по различни проекти. В рубриката „Арт блясък“ пък място ще намерят онези извънкласни дейности, които носят много радост на всички- ще говорим за иновативните часове „Ръчички по браздички“, за състезанията по нареждане на пъзел в ЦОУД и др. Спортната ни рубрика ще бъде посветена на физическата култура на нашите съученици и усилията, които влагаме, за да бъдем в добра форма. Имаме и рубрика посветена на екологията – „Заедно за природата“, в която ще разказваме за различните акции по почистване, които организираме, за разделното събиране, изобщо за екологичното възпитание в нашето училище“ , разказват децата на Девето.

За училищната телевизия бе създадено и специално лого. Всяка рубрика има своя шапка, а съвсем скоро ще бъде направен и You tube канал, в който зрителите ще могат да гледат и да коментират репортажите. Докато това стане факт репортажите ще се излъчват във Фейсбук страницата на Девето основно училище „Веселин Ханчев“, гр. Стара Загора.

Смятам, че мисията на учителя е да открие таланта на всяко дете и да му покаже пътя, в който то ще бъде един успешен и удовлетворен възрастен. Идеята на образованието не е да заучим само някакви факти, а да разберем в какво ние самите сме добри и да се развиваме в тази насока. Защото ако едно дете рисува прекрасно, а ние се мъчим да направим от него математик е ясно, че нито учителя ще е доволен, нито детето- щастливо. Радвам се, че работя с хора, с които мислим в една насока. Ние всички, учителите в наше време, градим бъдещето на България. И ако искаме просперираща държава трябва да умеем да посадим зрънцата в правилната почва, да излеем точните ведра вода, за да израснат силни и здрави българчета. Приветствам идеята на седмокласниците за училищна телевизия и подкрепям техния ентусиазъм от все сърце. Ще ми се да имаме повече питащи, любопитни и отговорни деца. Пожелавам им да сбъднат своите мечти и да намерят път, по който да вървят щастливи!“ сподели за Долап.бг директорът на Девето ОУ „Веселин Ханчев“ Мария Горчева.

Росица Ранчева