Рекордно количество пелин се изпи на Празника на пелина в Змейово

На 17 декември 2022 г. в старозагорското село Змейово се проведе 14. издание на Празника на пелина. Много рекорди се поставиха: Все е имало много хора, но този топъл, слънчев ден доведе хиляди гости от региона и страната; 13 майстори на огнената горчиво-сладка течност се състезаваха с 27 проби; гостуваха фолклорни колективи и индивидуални общо над 200 изпълнители от 8 общини – Стара Загора- Ансамбъл „Нашенци“, Дълбошкият ансамбъл за автентичен фолклор и др., купонджии от Казанлък, Раднево и Чирпан, Свиленград и Севлиево, Нова Загора и Ямбол ; 8 майстори на пелина излязоха на мегдана с по няколко буренца в автентична среда – с местните посуда, билки, черги и показаха освен майсторлъка си и бита на Змейово. Настроението и веселбата бяха на N-та степен. Това от името на организаторите – „Народно читалище „Пробуда -1928“ сподели специално за читателите на Долап.бг секретарят Емилия Ганева.

Според нея и според старите книги, пелин в Змейово се прави от 103 години. Този факт, заедно с легендата за Змея, плюс най-точният часовник на гарата, правят китното балканско село единствено и неповторимо.

През 1919 г. един от видните общественици на селото Стоян Найденов за първи път прави наложен пелин. Той е завършил специализирано лозаро-винарско училище и решава наученото да приложи на практика. В мазата си, в огромни бурета започва да произвежда наложен пелин. По негов тертип местните също започнали да го правят. Първоначално това било работа на жените. Те събирали плодове и билки, те ги налагали, те са отделяли от най-доброто вино. Количествата първоначално били по-малки, само за потребите на семейството и главно на жените, тъй като пелинът бил по сладък и с по-малко алкохол. След това и мъжете се включили по-сериозно и така малко по малко селото се прочуло надлъж и нашир. Сега пелин правят трето, четвърто, че и пето поколение местни хора. Това е тънък занаят, който изисква грижа и внимание през цялата година. Първо виното трябва да е най-най чисто и хубаво. Плодовете от всички сезони – подбрани. За билките, много от които са семейна тайна, и дума да няма. Най-важното е, че точно тези лозя, градини и поляни по змейовския балкан са ненадминати за правене на пелина. И разбира се към всичко това се прибавя задължително голяма щипка любов.

От 2007 г. читалищното ръководство решава да направи празник на пелина. Целта е освен веселбата, да се разкаже повече за традицията за правенето на змейевския наложен пелин. Нарича се наложен, защото се прави на редове, а не се хвърлят билките и плодовете безразборно в буретата.

Тази година празникът беше на две места – и на площада, и пред читалището, но придошлият народ естествено ги съедини с прекрасното си настроение.

Конкурсът за най-хубав пелин се проведе пред читалището. На дълга маса бяха подредени в еднакви еднолитрови шишета, със съответни номера, „претендентите“ за по-по-най. Четиричленно безпристрастно жури от специалисти от Винарна Оряховица и Винарна Мидалидаре – Чирпан дегустираха за цвят, мирис, бистрота и вкус. На случаен принцип се създаде жури на публиката, което също безпристрастно се произнесе в края на събитието.

На първо място се класира семейство Мариана и Йордан Петрови. Оказва се, че змейовският зет Йордан е пълен въздържател, но и най-добър майстор на пелина.

На второ място е семейство Диана и Никола Пееви. То взема и наградата на публиката.

Имаше награда за единствената жена участник Боряна Петрова.

Всички гости бяха срещнати с хляб , сол и пелин. Пелин се раздаваше в огромни количества, както при посрещането им, така и на всеки щанд – да пийнат хората за здраве и за добре дошли.

Традиционно патриотичните организации „Поп Минчо Кънчев“ и Клуб „Традиция“ от Нова Загора и Ямбол през цялото време гърмяха – за здраве и берекет. Имаше пак черешово топче, което на всеки час гърмеше, за да се знае, да че чуе чак в града и по-нататък, какво хубаво нещо става в Змейово.

Водосвет за здраве отслужиха архимандрит Богослов и отец Петър, предстоятел на храма в селото.

През целия ден търговията вървеше с пълна пара. На хиляди кюфтета, кебапчета и мезета им се видя сметката. Много гости си тръгнаха с дамаджани и бутилки и разменени телефони за следваща уговорка за покупка на пелина.

Росица Ранчева

Снимки Тодор Тодоров