Ученици от ІХ ОУ „Веселин Ханчев“ пресъздават коледни традиции и обичаи

Петокласници от старозагорското Девето основно училище „Веселин Ханчев“ пресъздадоха стари български традиции и обичаи, свързани с едни от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер и  Рождество Христово .

Учениците научиха повече за символиката, с която е обгърната святата нощ в навечерието на Рождеството, за подредбата на празничната трапеза, за обреда коледуване, както и за фолклорната песенна традиция, съпътстваща празника.

Децата се запознаха и с ролята на обредния хляб в живота на човека от фолклорната общност. Жената във всяко българско семейство имала за задача да замеси три вида хлябове за Коледа – коледен и стопански колак, и коледни колачета. Специално внимание се отделяло на украсата на празничните погачи.

Инициативата за запазване на българската култура и традиции посредством запознаване на учениците с обредите и фолклорното изкуство на народа ни е част от проекта „Имането“ на НЧ „Климент Охридски“.

В рамките на една година на учениците от 5.а клас към Девето основно училище „Веселин Ханчев“ им предстои не само да опознаят българските традиции и обичаи, съхранени и предавани от поколение на поколение, и изпълнявани на празници като Великден, Лазаровден, Цветница, Баба Марта, но и да затвърдят изучаваното по литература в раздела Фолклор.