Археолози откриха масивна гробница и свитък „Книга на мъртвите“

В некропола Сакара в Египет археолози са открили масивна гробница и множество артефакти, датиращи от древното Ново царство. Откритите артефакти включват свитък „Книга на мъртвите“ с дължина 13 фута.
Екип от учени работи в археологическия обект Saqqara Necropolis повече от четири години. През януари 2022 г. тук изследователи разкриха древни съкровища. Сред най-важните открития са 52 гробни шахти с дълбочина 10-12 метра. Шахтите съдържат стотици дървени ковчези, а масивната гробница датира от Новото царство в древната египетска история между 1550-1070 г. пр. н. е., обхващаща 18-та, 19-та и 20-та династии на Египет.
Един от най-завладяващите предмети, открити в гробните шахти, е дълъг 13 фута (4 метра) папирус, който съдържа глава 17 от „Книгата на мъртвите“. Това е поредица от древноегипетски текстове, които древните египтяни са използвали, за да насочват починал през отвъдния живот.
Името на собственика на папируса, Pwkhaef е изписано върху свитъка. Същото име е открито и върху един от дървените ковчези и върху четири фигурки шабти, предназначени да служат на починалия в отвъдния живот.
Други находки, открити от археолозите, включват дървени погребални маски и светилище, посветено на бог Анубис (Пазител на гробището). Екипът се натъкнал и на древни настолни игри и варовикова стела, принадлежащи на мъж на име Хаптах (идентифициран като надзирател на военната колесница на фараона) и съпругата му Мутемвиа .
Тези открития пренаписват историята на Сакара, особено по време на 18-та и 19-та династии на Новото кралство. Според известния египтолог Захи Хавас повечето погребения вероятно са били част от култа към Тети, който се е формирал след смъртта на фараона през 2291 г. пр. н. е. Култът остава активен повече от хилядолетие, като хората са желаели да бъдат погребвани близо до неговата пирамида.
Съвсем наскоро археолозите откриха друга масивна гробница, съдържаща повече от 300 добре запазени мумии. Освен това те откриха и пирамида на неизвестна досега египетска царица.
Източник :Списание Осем
Сн. Пирамида на фараона Тети в Сахара