Приказната премиера на „Лешникотрошачката“ от деца за деца

„Лешникотрошачката” на Държавна опера-Стара Загора е балет приказка от деца за деца. С декора на „големия” балет, но и с чудната мултимедия на Борис Чуканов, децата на сцената разказват класическата история за Мари и Лешникотрошачът,  звучи приказната музика на Чайковски, но в някои моменти от нея като „валсът на цветята” са пре-композирани като песни с текст.

Целият салон на Операта бе притихнал и омагьосан на премиерния спектакъл на 14 декември 2022 г. Пълен с развълнувани родители, роднини, големи и малки братя и сестри, родственици и приятели, всички бяха в захлас от магията на случващото се на сцената.

„Лешникотрошачката” е вторият спектакъл на Детско-юношеска студия за опера и балет /ДЮСОБ/, който е създаден от вдъхновението на „големия” спектакъл. Първият беше „Спящата красавица”. Отново пълен успех за студията, огромно вълнение за всички на сцената и удовлетворение – у зрителите.

Толкова красиви костюми бе сътворила Гинка Милчева, че ако бях дете, щях да искам да спя дори със своя и да го нося денем и нощем – снежинки, руска кукла, френска кукла, приказни балеринки-цветя, китайска кукла, Арлекин и Арлекина…Стил, вкус, изящество във всеки бод, най-сладките мишки на света – с кашкавалче и саламче на костюмите си, най-нежната Фея Драже! Поздравления за таланта на Гинка Милчева и перфектната работа на шивашко ателие на Операта!

В осъвременения леко вариант на „Лешкитрошачката” Мари и Лешникотрошача посещават различни страни и се срещат с различни хора – деца, които искат да уловят падаща звезда, жители на Конфитюрланд…Това, което децата научават от приключенията си е, че всеки човек има нужда от топлина и любов, че трябва да се прави добро , че чудесата са възможни.

Останалите „замесени” от творческия екип на спектакъла са: Богдана Сергеева, Ивелина Николова и Калин Любенов – хореография, адаптация на текст, режисура и текст на песните – Боряна Петрова /героичен ръководител на ДЮСОБ/, вокални педагози Инна Андреева и Боряна Петрова.

След безкрайните и възторжени ръкопляскания, малките артисти се почерпиха с пица и сок. Техният спектакъл ще зарадва децата на 2-ро и 6-то основно училище в два последователни дни. Детска „Лешникотрошачка” ще има и на 27 декември от 14 часа.

Уляна Кьосева

Снимки Рад Димитров