„Познатият-непознат Димитър Димов“ – изложба в Тракийски университет

Чрез писма и спомени за него, чрез откъси от литературните му шедьоври, чрез цветните рисунки на животни, скелети и органи, изписани с лявата ръка, студентите и преподавателите от Тракийския университет могат да се докоснат до любимия на поколения българи – писателя Димитър Димов.
Изложба за живота и творчеството на професора по анатомия на селскостопанските животни, записан в златните страници на българската литература с героите на „Тютюн“, „Осъдени души“, „Поручик Бенц“ и др., бе открита в сградата на Ректората, точно на 14-ти декември, денят на ветеринарните специалисти, от декана на ВМФ проф. д-р Тодор Стоянчев. Интересът към твореца, подтикнал и колегите от Медицинския университет в Пловдив да анализират творчеството му през стъклениците на лекарствените субстрати в неговите произведения с друга изложба, бе споделен от проф. Георги Томов, ръководител на катедрата по „Пародонтология“. Той поздрави ветеринарните специалисти и от името на Ректора на МУ в Пловдив – проф. д-р Мариана Мурджева.
Ученикът на Димитър Димов, проф. Илия Димитров – Ласкар изключително емоционално върна присъстващите към своите студентски години и яркия и до днес спомен от досега до големия учен и творец.
Празничната атмосфера бе допълнена от емоционалното изпълнение на откъс от романа „Тютюн“ от актрисата от старозагорския драматичен театър „Гео Милев“ – Диана Найденова.
Музикалната изненада на събитието бе студентката по ветеринарна медицина от Украйна, бесарабската българка Алина Фурдуй, която на саксофон изпълни „Щедрик“ – коледна песен от композитора Микола Леонтович, Етюд в жанра суинг и “ Sir Duke“ на Стиви Уондър, джазова обработка Анатолий Жульев.
Присъстващите на откриването на изложбата изгледаха и документалния филм на БНТ „Триптих за Димитър Димов“.
Изложбата, по идея на д-р Милена Катошева, главен уредник на къща-музей „Димитър Димов“ и художествено оформена от Ивелина Велинова, е достъпна за посещение до средата на месец януари идната година.