Мащабният ремонт на Стария театър в Стара Загора започна

Със символична първа копка, на 15 декември 2022 г. започна дългоочакваният ремонт на емблематичната за Стара Загора сграда на Драматичен театър „Гео Милев“. Той ще продължи 24 месеца.

Първата копка на Стария театър е направена на 1 април 1912 г. Архитект е Никола Лазаров. Стилът на сградата е определян като Виенски барок. Построява се в този вид за две години и през 1914 г. се играе първото представление.

През 1916 г. на сцената на театъра, големият поет, преводач, драматург и художник Гео Милев, поставя пиесите „Ревизор“ на Гогол и „Едип цар“ на Софокъл.

През 1990 г. сградата е обявена за Паметник на културата от местно значение. Последната реконструкция е правена през 1997 г.

Общата застроена площ на обекта е 1194 кв.м.

След опожаряване на сградата на операта Старият театър беше най-натоварената сграда за всякакви събития от общоградски характер – фестивали, конкурси, събрания. Тук дълго време беше настанена и Старозагорската опера.

Общият размер на проекта е 4.868. 503 лв. Финансирането от Общината е 868 000 лв. Останалите 4 млн лв. са осигурени от Фонд за градско развитие.

Основната цел на строително-монтажните работи е да се подобри енергийната ефективност на сградата, при пълно запазване на нейните детайли по фасадата, съобщи в експозето си Милена Желева, зам.кмет на Община Стара Загора. – С изпълнение на проектните дейности ще бъдат създадени подходящи условия за лица с неравностойно положение чрез въвеждане на мерки за общодостъпна среда. През годините Общината е правила няколко крачки в тази подока, най-вече от западното стълбище, за да има удобен подход за хората с физически проблеми.

Ще бъде изпълнено конструктивно укрепване на сградата. То се налага поради завишените критерии за сеизмична устойчивост. Ще има и частична реставрация и консервация на пластичните декоративни елементи по фасадата.

Подменена ще бъде общата климатизация на сградата на театъра. Така ще се подобри комфортът, както на работещите в сградата, така и на публиката. Предвидена е подмяна на осветителната и озвучителната техника. Ще бъде вградено видео наблюдение на цялата сграда. Ще бъдат обособени кабини за озвучаване и осветление на камерна зала. Ще бъдат подменени мокета, седалките и дежурното осветление в основната зрителна зала. Предстои ремонт и на сценична механизация“.

Милена Желева сподели, че проектното предложение включва основна реконструкция на дворното пространство на театъра. Ще бъдат подменени настилките. Лятната сцена ще има съвсем друг, професионален вид. Целта е дворът на Стария театър да се превърне в поредно пространство за културни дейности на открито.

По време на двегодишните ремонтни дейности Драматичен театър „Гео Милев“ ще бъде пребазирани в други сгради, където ще им бъдат създадени всички условия за пълноценни репетиции и представления.

Ръководител на проекта за реконструкция на обекта е инж. Лариса Иванова. Ръководител на строително-монтажните дейности е Крум Здравков. Инж. Стамат Ангелов ще отговаря за архитектурата на съпътстващите дейности. Строителният надзор ще изпълнява инж. Антоанета Дамаскинова. Архитектурният проект за ремонтните дейности е на пловдивско архитектурно бюро. В работния екип има професионален реставратор.

Директорът на ДТ „Гео Милев“ Светла Димитрова подчерта, че сградата на Стария театър, освен че е архитектурна забележителност с над 100 годишна история, за работещите в нея е жив организъм.

Тук работим 60 души. Сградата е частица от нас и затова с готовност бихме се отзовали на потребностите на строителите. Благодаря от името на колегите на общинското ръководство, ще изпълнява дадената дума и надявам се след две години, ние ще влезем в съвършено обновен дом, каза Светла Тодорова.- Предстоящите две години ще бъдат трудни за нас без собствен дом. Бях планирала много дейности в моята концепция като на новоназначен директор. Малко трудно ще ми бъде, но аз съм упорита. Ще се опитаме с моя екип да продължим да търсим нови пространства за реализация, докато нашият театър, това архитектурно бижу, отново отвори врати, за да реализираме своя творчески потенциал.“

Церемонията за официално започване на ремонтните дейности на Стария театър започна с водосвет за здраве и успех, отслужен от архимандрит Богослов и свещеници – предстоятели на старозагорските храмове.

Росица Ранчева