Фондация „Мисия Криле” взе награда в конкурса Човек на годината.

На 08.12.2022 г. Българският хелзински комитет връчи своите традиционни награди за принос към правата на човека и правозащитността „Човек на годината“. По традиция това се случва в навечерието на Международния ден на правата на човека.

Подгласната награда беше грабната от Фондация „Мисия Криле“ / Mission Wings Foundation и техния ключов партньор от Център за правна помощ „Глас в България”/Center for Legal Aid „Voice in Bulgaria“. Наградата беше връчена за изключителен принос към правата на търсещите закрила в България и за канализирането на подкрепа за борбата на иранските жени.

 Номинацията беше издигната от иранската общност в България, която вече няколко месеца продължава своите протести в България срещу случващото се в Иран, след убийството на Махса Амини, млада жена, която умира след побой от моралната полиция, заради неправилно носене на хиджаб. Причините за номинацията са положените усилия в защита на търсещите международна закрила. Самата номинация вижте по-долу.

Двете организации активно подкрепиха  и помогнаха за усилването на гласа на иранските бежанци пред местните институции и общност, като съвместно организираха и проведоха серия от активности с известни лица, народни представители, граждански организации и активисти, инициираха и проведоха съвместно протест и шествие на 12 ноември в София.

На самото събитие „Човек на годината” участваха и двама представители на иранската общност. Единият от тях е Аслан. Мъж, който до скоро беше заплашен от екстрадиция в Иран. Аслан беше разделен за 63 дни от своята съпруга и син и изчакваше решението на Окръжния съд в Монтана. Активната подкрепа на двете организации доведе до това семейството отново да се събере и искането на Иран за екстрадиция да бъде отказана.

Въпреки положителните емоции от това, че нашите усилия са забелязани, двете организации активно продължават с активната застъпническа дейност за човешките права на бежанците, търсещи международна закрила в България, пристигащи от южната граница. Част от тези усилия е огласяването на ужасяващите практики на нечовешко отношение и насилствено изтласкване от границите на България на търсещи закрила уязвими лица. Поради различните кризи, които се случват в света, нуждата от застъпничество за човешките права продължава да бъде актуална и става все по-належаща.

 Наградата  „Човек на годината“ е инициатива на Български хелзински комитет, целяща да популяризира и подкрепи организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива. През 2022 г. тя се връчи за петнадесета поредна година.

Голямата награда Човек на годината 2022 беше взета от доброволците, активистите и организациите, които работят в помощ на украинския народ!

Фондация „Мисия Криле” продължава работата си и в подкрепа на украинците, които са избягали от войната и са избрали Стара Загора и района са свое убежище.

НОМИНАЦИЯ

 

https://humanoftheyear.org/nominacii/fondatsiya-misiya-krile-i-tsentar-za-pravna-pomosht-glas-v-balgariya/?fbclid=IwAR24UHdfvTcU7hH10cYZ1AokqpUvL4K9FQaXruvkkJzvXfAK3gJQcItJOFw

„От името на иранската общност в България,  като бежанци и търсещи убежище, издигаме номинация в конкурса „Човек на годината “ за 2022 г. за две неправителствени организации – Фондация „Мисия Криле“ и Фондация „Център за правна помощ –  Глас в България“ за техния огромен принос през изминалата година в областта на правата на търсещите закрила в България бежанци.

 Бихме искали да споменем причините, поради което ги номинираме заедно за наградата:

 През 2022 г. те положиха огромни усилия да защитават търсещите международна закрила, които са били незаконно изтласкани от границите и територията на България, да повишават осведомеността за извършените спрямо бежанци престъпления от представители на институции и да се противопоставят на упражненото спрямо тях насилие, да се борят и дават шанс на хората да имат достъп до справедлива процедура за убежище.

Тяхната активна дейност и защита на човешките права на иранците в България. Те инициираха серия от активности сред известни личности, политици, евродепутати, за да усилят гласа на протестиращите иранци в България, искащи човешки права в родината си, но също активно защитаваха и продължават иранските бежанци, получили откази от Агенцията за бежанците. Дейностите им срещу тиранията на Ислямската република и усилията им да информират българските граждани за случващото се там, като инициират голям протест на 12 ноември в София.

Тяхната дейност в защита на непридружени непълнолетни, жени и други уязвими групи като ЛГБТ, хората, подложени на домашно, сексуално и психологическо насилие сред бежанците.

Тяхната дейност и защита на човешките права на украинските бежанци, потърсили закрила след започналата война в Украйна.

 Надяваме се да разгледате предложената от нас кандидатура, която смятаме за много достойна.

 С най-добри пожелания за тях.”номинация в конкурса „Човек на годината “ за 2022 г. за две неправителствени организации – Фондация „Мисия Криле“ и Фондация „Център за правна помощ – Глас в България“ за

  1. Тяхната активна дейност и защита на човешките права на иранците в България. Те инициираха серия от активности сред известни личности, политици, евродепутати, за да усилят гласа на протестиращите иранци в България, искащи човешки права в родината си, но също активно защитаваха и продължават