В ППМГ „Гео Милев“ усвояват коледните обреди и обичаи

За традициите на Бъдни вечер, за наричанията, за подготовката на трапезата, за коледуването- учениците от 9.д клас и 11.г клас, които  участват в проекта „Имането“, говориха, месиха, танцуваха и се подготвяха за предстоящите празници. Момичетата омесиха и изпекоха ритуална питка със символите на семейния уют и плодородието. Ето какво още научиха учениците:
ХЛЯБЪТ Е РАВЕН НА БОГА.
ХЛЯБЪТ ВИНАГИ Е ЦЕНТЪР НА ТРАПЕЗАТА НА БЪЛГАРИТЕ, ТАКА Е И НА БЪДНИ ВЕЧЕР, ЗАЩОТО ТОГАВА ХЛЯБЪТ Е МАГИЯ. Той обединява семейството и ако домакинята реши да замеси питката според традицията, трябва да е от бяло брашно и да го пресее седем пъти.
На Бъдни вечер хлябът е кръгъл като Слънцето и понеже винаги са го смятали за равен на Бога, старите жени са правели не просто питка, а т.нар. Богова погача, която се украсява с кръст. В четирите посоки на света са се слагали топчета и допълнителен кръг, който играе ролята на пазител. Тези хлябове се правят с квас, за да бухнат добре, и в това бухване също има символика – да избуяват здравето и добруването.
Хлябът се меси с добри мисли.
Най-възрастният човек в семейството разчупва хляба. В това също има символика, защото най-възрастният е мостът към предците, той стои близо до онези, които са вече в отвъдното, и може да измоли тяхната помощ. Той разчупва хляба и го раздава от дясно наляво. В българската традиция това е добрата посока.
Традицията е повелявала всички да седнат на трапезата едновременно, за да узреят едновременно житата. Когато стават от трапезата, да стават и ходят наведени, за да полягат в една посока житата. Всички действия и ритуали, които хората са спазвали на този празник, са били с идеята да бъде осигурен хлябът.
Проектът „Имането“ се реализира от НЧ „Св.Климент Охридски 1858“ Стара Загора.
Долап.бг е медиен партньор.