Утре е денят на Св. Спиридон, еп. Тримитунтски Чудотворец

Милост Божия е, че в Стара Загора има престол на Свети Спиридон Чудотворец е един от великите светии и чудотворци от 4 век.Това е вторият престол в храм „Св. Отец Паисий“ в квартал „Зора“. Утре, 12 декември 2022 г., от 9:00 ч. ще бъде отслужена Света Божествена литургия. За дарителите, гостите и потребителите на Дневен център „Св. св. Козма и Дамян“ ще бъде раздаден курбан – риба и хляб (тъй като сме в Рождественски пости).

От няколко години в храмът се пази пантовка на светеца. Тъй като той е нетленен, на две години му се подменят дрехите и пантофите. Предстоятелят на храма отец Йордан споделя с умиление и благодарност за немалко чудеса, които вярващите са измолили върху тази света вещ.

Освен това преди две години храмът се сдоби с икона на Свети Спиридон с частица от ризата му. Досега иконата беше в олтара, но вече е изнесена и всеки мирярин може да й се поклони и да измоли застъпничеството на Св. Спиридон. Иконата е дарена от отец Евтимий, от Кръстова гора.

Св. Спиридон е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея. Според житието му, изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест.

В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра, да разберат хората нейната доброта и човечност, да повярват в силата на Христовата вяра, която помага и закриля. Точно колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, точно толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил. Разказват, че на прочутия Никейски събор, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода.

В България свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите – обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и др.

Народът разказва, че св. Спиридон бил кондурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му. Празнуват също и други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Разбира се, като спомен от разказите за него особена почит му оказват керемидарите и тухларите. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

На този ден във времето, че и досега са се организирали различни браншови мероприятия, раздавали се тапии и се повишавало в степен.

Имен ден празнуват: Спиридон, Спиридонка, Спиро, Дарина, Даринка, Дария, Дариела, Дариена, Дарко, Дарчо, Дари, Дарин.