Кралската опера в Лондон навърши 290 г.

Кралската опера (на английско: Royal Opera House), наричана още „Ковънт Гардън“, е сграда на операта и място за висше изкуство в квартал Ковънт Гард, Централен Лондон. Голямата сграда често е наричана и само „Ковънт Гардън“, след като е използвано предишното място на първата сграда на операта през 1732 година.

В нея се помещават Кралската опера, Кралският балет и Оркестърът на Кралската опера. Първоначално наречена Кралски театър, тя служи основно като театър през първите сто години от историята си. През 1734 г. е представен първият балет. Година по-късно започва първият сезон на оперите на Хендел. Много от неговите опери и оратории са специално написани за „Ковънт Гардън“ и са имали премиера там.

Сегашната сграда е третият театър на това място след катастрофалните пожари през 1808 и 1856 г. Фасадата, фоайето и аудиторията датират от 1858 г., но почти всеки друг елемент на настоящия комплекс е резултат от обширната реконструкция през 90-те години. Основната аудитория разполага с 2256 седящи места, което я прави третата по големина в Лондон. Състои се от четири нива от ложи и балкони и амфитеатрална галерия.

Всеки артист, който е допуснат до сцената на Ковънт Гардн, има „зелена карта“ до всички големи световни сцени.

Кварталът Covent Garden се намира в West End, главната театрална и развлекателна зона на Лондон. Оформен е по този начин още от 16 век. Туристите изпълват елегантния площад без достъп за автомобили. В него се намират модни магазини, занаятчийският пазар Apple Market и сградата на операта Royal Opera House. Уличните артисти изпълняват представленията си до църквата St. Paul от 17-и век, а в музея London Transport Museum са изложени ретроавтомобили. Ресторанти, които предлагат програма преди представленията, и заведения от висок клас, като The Ivy, се грижат за любителите на театъра.