Паметник- пейка на поета Димитър Данаилов откриха в родния му Чирпан

Навръх 101 години от рождението на Димитър Данаилов ПАМЕТНИК-ПЕЙКА НА ПОЕТА
бе открита в Чирпан на 3 декември 2022 г., в централен парк „Яворов”. На метри от паметния му знак, като лентата прерязаха вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на Чирпан Ивайло Крачолов.
В церемонията се включиха представители от Министерството на културата, издателите Иван Гранитски и Трифон Митев, поетите Таньо Клисуров, Васил Иванов и Христина Димитрова, прозаикът Йордан Стоев, които след церемонията по откриването четоха свои творби в Къща-музей „Яворов“. В центъра на града беше открита и изложба с фотоси, която разказва за живота и творчеството на Димитър Данаилов – Моряка, роден на 3 декември преди 101 години в Чирпан.
Димитър Данаилов (1921-1992) в продължение на 30 години работи като директор на музея “Пейо Яворов” в Чирпан. Той често обичаше да повтаря, че поезията и работата му в музея са осмислили неговия живот. Приживе е автор е на три стихосбирки: „Милиони гълъби“ (1954 г.), „Тракийска луна“ (1969 г.) и „Незаключена врата“ (1991 г.). На 11 декември 1992 г. след автомобилна злополука умира на 71-годишна възраст. Посмъртно са отпечатани сборниците “Хляб и чаша вино” (1993), “Стъклопис за Георги Данчов” (1996) и “Молитва към човека” (Избрани стихове), 2002. На поета е посветена и книгата със спомени “Моряко, стани”. Той бе член на Съюза на българските писатели. Почетен председател на Фондация „Яворов“. Почетен гражданин на Чирпан (посмъртно).
„Поетът Димитър Данаилов ще остане в пантеона на българската поезия“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Чирпан, която беше специален гост на церемонията по откриване на паметника-пейка на поета.
„Преди 101 години на днешната дата се ражда Димитър Данаилов, творил и живял за Чирпан. Поетът си отива от този свят близо до любимата си пейка при нелеп инцидент и оттогава желанието на обществеността в града е да има негов паметник, напомни кметът на Чирпан Ивайло Крачолов.- Паметникът сам по себе си е онзи непреходен мост между минало, настояще и бъдеще и ние искаме да покажем на бъдещите поколения гениалността на нашите творци“, посочи той.
Автор на паметника е скулпторът от Чирпан Музафер Сабри.”
Източник: Вестник „Чирпанско дело“