На 2 декември ООН отбелязва Международен ден, напомнящ премахването на робството

На 2 декември ООН отбелязва Международен ден, напомнящ премахването на робството. Той е приет с решение на Общото събрание на ООН през 1949 г.

Робството е социално-икономическа система, при която хора са разглеждани като собственост. Тези хора не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд. Робите могат да бъдат притежавани от момента на тяхното залавяне, покупка или раждане. Лишени от правото да се придвижват, да отказват да работят или да изискват заплащане за труда си.

В някои правни системи собствениците дори имали правото да убиват своите роби. Робството е официално забранено във всички държави в света, но според различни оценки броят на съвременните роби е между 12 и 27 милиона души – едно от най-ниските относителни нива в световната история. Повечето от тези хора са дългови роби, главно в Южна Азия, които са загубили свободата си като обезщетение за неизплатени задължения. В развитите страни съвременното робство е свързано преди всичко с трафика на хора, главно на жени и деца с цел проституция. Съществуват свидетелства за наличието на робство при много култури още във времето преди най-ранните писмени източници.

Съвременното робство е свързано преди всичко с трафика на хора, целящ трудова или сексуална експлоатация.Около 50 млн. души са жертва на трафик в момента.

Трудов трафик – как да не станем жертви

“За съжаление тази цифра нараства. Сякаш на нас ни убягва темата трафик на хора и считаме, че това е нещо, което е далеч от нас и няма как да ни се случи“, казва Моника Николова, директор на Фондация “А21“ и допълва:

“Опитът ни показва, че всеки едни човек е уязвим да попадне в някаква форма на експлоатация, затова е важно да сме информирани. България все още е в челните статистики по износ на хора, това е доста стряскащо.

Много често случаите с трудова експлоатация не са само, защото хората идват от по-бедно място и нямат възможност, но някой път желанието за това да отидат в чужбина, търсейки по-добра реализация и по-висок доход, са понякога и мотивиращите желания на хората. Ако хората не са информирани и не знаят как да се предпазят, са уязвими да попаднат в експлоатация“.

Превенция…

“Много често говорим на тази тема и винаги споменаваме Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100, която е напълно анонимна и е достъпна не само в България, но и от Европа. Хората могат да се обадят безплатно“, казва още Николова и подчертава:

Една от услугите, които линията предлага, е проверка на работа. Ако някой желае да отиде в чужбина с цел работа, може да се обади на линията, там колегите ще направят обстойно проучване и накрая ще дадат становище на човека, който се е обадил за това какво са открили за офертата. Какви са притесненията за нея и има ли такива. Винаги даваме и насоки как хората да се предпазят, ако все пак решат да пътуват“.