80 години от създаването на танцовата драма „Нестинарка“

„Все като че ли не можехме да стигнем до тази гениална музика” – каза развълнувана снощи /30 ноември 2022 г/ примата Снежана Дескова на емоционална среща по случай 80 години от поставянето на танцовата драма „Нестинарка” от Марин Големинов.

Снежана Дескова е главната героиня Демна в „Нестинарка” на сцената на Държавна опера-Стара Загора през 1967 г. Тя разказа живописно за „вътрешното вдъхновение на спектакъла”, за сложната актьорска задача, изрази с топли думи благодарността си, че като артист е „минала през тази музика”.

Вълнуващата среща в залата на РБ ”Захарий Княжески” събра на едно място четири изпълнителки на ролята на Демна през годините – Вера Кирова, Снежана Дескова, Силвия Томова и Анелия Димитрова. В онлайн връзка се включи и Калина Богоева, която е била в образа на Струна в постановката на Софийска опера и балет. Водещ на срещата бе Лили Големинова – внучка на Марин Големинов. Тя бе намерила уникални записи от Българска национална телевизия на различните постановки на „Нестинарка” през годините, най-ранният от 1956 г. В кадрите видяхме самите Маестро Марин Големинов, Нина Кираджиева /първата Демна от 1942 г./, Маргарита Арнаудова, Вера Кирова и други артисти, които са участвали в произведението през различните години.

Вера Кирова присъства на срещата и развълнувано благодари за възможността да участва редом със своята съученичка от Балетното училище Снежана Дескова и „звездата”, на която е дала възможност за изява – Силвия Томова. „Нестинарка” изразява характера на българите – фанатичната вяра и силната, всепобеждаваща любов” – каза Вера Кирова. За нея „Нестинарка” е най-великото произведение на Марин Големинов и най-силната българска музика. Спектакълът, в който участва тя, е единственият, в който балерините танцуват на палци.

Силвия Томова, която е била Демна през 1986 г. на сцената на Софийска опера и балет разказа, че са работили с Маргарита Арнаудова и творческия екип дълго по „Нестинарка” – близо половин година. На всяка репетиция е присъствал и Маестро Марин Големинов. Това е дългата версия на „Нестинарка”, с участието на солисти и голям кордебалет. Преди този спектакъл „Нестинарка”-само сюитата,  се е играла от балет „Арабеск”. „Този спектакъл бе много преломен за мен. В него почувствах колко важно е да си отдаден на това, с което се занимаваш” – каза Силвия Томова. Спектакълът е имал огромен успех, но възстановен след години за 90-тата годишнина на Маестро Марин Големинов, вече не е било така – в първите години на демокрацията. „И сега ни е трудно с публиката, но „Нестинарка” играем навсякъде, където сме поканени” – каза Силвия Томова.

Тя е в основното ядро на екипа, възстановил „Нестинарка” в пълната версия на сцената на Държавна опера-Стара Загора през 2018 г. Примабалерината Анелия Димитрова получи за образа си на Демна в този спектакъл Наградата „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци”. Анелия Димитрова разказа, че в този спектакъл за първи път е почувствала, колко е емоционална и че може да плаче и танцува едновременно. „Нестинарка” е и първата й среща със съвременната танцувална техника, в която е усетила богатство и дълбочина.

Срещата в РБ”Захарий Княжески” бе част от наситената програма на Фестивал на оперното и балетно изкуство-Стара Загора 2022.

Долап.бг

Снимки Рад Димитров