Петкостайновите музикални празници започват в Града на розите

От първия ден на месец декември 2022 г. в Казанлък започват Музикалните празници „Петко Стайнов“. Заедно с това се провежда и едноименният пети Национален хоров фестивал, съобщи за Dolap.bg неговият директор и диригент на хор „Петко Стайнов” – Младен Станев. – Предстои богата концертна програма и съпътстващи събития“.

Традиционно празниците започват на 1 декември, когато се чества годишнина от рождението на композитора. В 11:00 ч. пред паметника на Стайнов в двора на гимназията, която носи неговото име, ще бъдат поднесени венци и цветя. Ще има кратки речи от историци и от внука на Петко Стайнов.

Вечерта хор „Петко Стайнов” ще отбележи 50-годишния си юбилей с изпълнение на тържествената антанта „Глория” на Антонио Вивалди, заедно със солисти и камерен оркестър на град Габрово.

Смесен хор „Петко Стайнов“ е създаден през 1972 г. под ръководството на изтъкнатия наш диригент и основател на първата хорова школа в България – Петя Павлович. След години школата става основа за детски и младежки хорови състави, от които вече половин век Смесеният хор “Петко Стайнов“ е един от знаковите в страната и Европа. Със състава са работили диригентите Ваня Монева, Киркор Тютюнджан, Нели Трошева. От 2002 г. диригент на хора е Младен Станев, възпитаник на Държавна музикална академия „Проф. П. Владигеров“. Той е диригент и на хора в Държавна опера – Стара Загора. Консултант на хора е изтъкнатият у нас и в чужбина диригент проф. Теодора Павлович.

Репертоарът на състава включва произведения от всички жанрове, епохи и стилове. Хорът е концертирал в повечето европейски страни и редица столици. Лауреат е на много престижни награди от  конкурси – Арецо, Италия, Превеза и Карпениси – Гърция, Прага – Адвент и Музика сакра – Чехия, Международни майски празници в град Варна . Сред завоюваните награди през последните години са от конкурса Адвент в Прага – 3-то място, „Гласове“ – Несебър – Голямата награда, Първо място на Фестивала за църковна музика в Попово.

Незабравими за публиката ще останат участията на Смесения хор в Надканижа, Унгария, Хелзинки, Финландия, Верия, Гърция, Ихлава- Чехословакия, зала „България,  концертното турне в Дания, изпълнението на „Реквием” от Моцарт в Прага и  още много други.

На 2 декември музикалните тържества продължават с концерт на Вокалната студия на оперната прима Стефка Минева, от 18:00 часа в Музея на фотографията. Стефка Минева е една от звездите в родния и световен оперен подиум. В концерта в петък ще участват оперни певци от Държавна опера Стара Загора.

На 3 декември, събота, ще се проведе традиционният за града Национален хоров фестивал „Петко Стайнов” 2022. В него ще участват 7 хорови състави.

Матинето, с начален час 11:00 в залата на ИМ „Искра“ концертът ще открие казанлъшкият хор „Севтополис” с диригент Дора Кошева. След него ще се представят хор „Славей” от град Харманли с диригент Красимир Чанов и хор „Априлов – Палаузов” от Габрово с диригент Елена Назърова.

В 15:00 часа програмата ще бъде разнообразена с интересни филми за Петко Стайнов и Чудомир, заедно с беседа за връзката между двамата творци. Домакин на това събитие ще бъде литературно художествен музей „Чудомир”.

Съботната вечер ще завърши с втората част от изпълнения на хоровия фестивал в Художествената галерия в 17:00 часа. Тогава ще се представят останалите 4 хора – хор „Проф. Венета Вичева” от Шумен с диригент Христо Атанасов, мъжки хор „Св. Иван Рилски” от град Дупница с диригент Таня Камбурова, хор „Родна песен” от Хасково с диригент Мартин Антонов и академичен хор „Ангел Манолов” от София с диригент Дарена Попова.

След концертната програма ще се проведе церемонията по награждаване. Фондация „Петко Стайнов” ще връчи награда за най-добро изпълнение на творба на композитора Петко Стайнов . Община Казанлък ще връчи специална награда за най-добро изпълнение. За да се случи това ще има жури, което да оцени всички участници.

В неделния ден, 4 декември, залите на ИМ „Искра” и Художествената галерия бъдат домакини от 11:00 часа с концерт-матине на таланти от НУМТИ „Добрин Петков” град Пловдив.

Музикалните празници се организират от Община Казанлък, фондация „Петко Стайнов”, с подкрепата на ИМ „Искра” и Художествена галерия, музей „Чудомир”, Музея на фотографията и НЧ „Искра”.

Всички събития са с вход свободен!

Росица Ранчева