9 са номинациите от област Стара Загора за Годишните награди в туризма за 2022 г.

Министерството на туризма обяви началото на Годишните награди в туризма за 2022. Това ще е седмото издание на конкурса, който се утвърди като признание за прилаганите добри практики и усилена работа в сферата на туризма през последните 12 месеца.

Надпреварата ще се проведе в 10 категории, от които 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общиниТрадиционно се запазва голямата награда, която е в категория „Изборът на българите“ и ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални“ и „50-те малко познати места“.

Срокът, в който всички желаещи могат да изпратят предложенията си, беше до 12:00 ч. на 23 ноември 2022 година. Претендентите, които отговарят на критериите, бяха обявени на сайта на наградите и за тях започна онлайн гласуването от 25 ноември 2022 година. Онлайн вот ще определи носителите на награди във всяка категория. Всеки може да гласува еднократно за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория. Онлайн гласуването ще приключи на 05.12.2022 г. в 23:59 часа.

9 са допуснатите номинации от област Стара Загора, 6 от които са за Чирпан

Туристическа атракция

Палеонтологичен музей „Гема-Свят“, Чирпан

Частен музей „Гема-Свят“(2017) проследява развитието на флората, фауната и човешката история по Чирпанските земи. В музея се съхранява колекцията на Петър Попдимитров, събирана от десетилетия, единствено от района на Чирпан.В настоящата експозиция могат да се видят палеонтологични експонати от 290 мил.г. насам, включително зъб на пра-човек от рода Грекопитек, живял преди около 7 милиона г.

Празник на розата в Казанлък

Казанлък е столица на Розовата долина, където се отглежда благоуханната роза Дамасцена. Тя е символът на долината – визитната картичка на България пред света. На нея е посветен уникалния Празник на розата, който през 2023 ще отбележи своите 120 години. Началото му традиционно се поставя с Конкурс-спектакълът за избор на царица Роза. Изборът винаги е за най-достойната девойка сред абитуриентките, която става и посланик на Розовата долина пред света и бива коронясана на пищна церемония пред жители и гости на града от близо и далеч. Кулминацията на тържествата започва с пищна церемония по коронясване на Царица Роза и завършва с мащабното карнавалното шествие, което протича всяка първа неделя от месец юни и е уникален атрактивен спектакъл привличащ гости от цял свят-най-мащабният парад на открито в България с над 5000 участници. За повече от месец Казанлък фокусира върху себе си вниманието на света със своята празничност, изкуство и традиции. Фестивалът се посещава от хиляди туристи от цял свят. Резервациите от туроператори започват още от предходната година.

Потопена църква Жребчево, Община Твърдица

Историята на известната днес Потопена църква, носеща името на светеца Иван Рилски, започва през 1891 година, когато е построена от тревненски майстори. Градежът на храма и стенописите му са изцяло със средства на местните жители. Храмът се издигал на най-високото място в селото, затова е успял да остане над водата на яз. Жребчево или поне частично. Язовирът е построен 1959-1966 г. и в основите му лежат бившите села Жребчево, Запалня и Долно Паничерево. Днес за някогашното село Запалня говорят два паметника – църквата и паметна плоча, чийто текст гласи: „Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 година“. Ежегодно от няколко години в първата неделя на м. август се извършва света литургия в потопената църква от старозагорския митрополит Киприан. През летните месеци до църквата може да се стигне директно по суша. Църквата се намира на подбалканския път, южно от гр. Твърдица.

Зоопарк Стара Загора

Обновеният Зоопарк е едно от емблематичните места на Стара Загора. Любимата атракция на малки и големи отново отвори врати за посещения на 24 юни 2022 г. Новите зони за отдих, забавление, образование привличат любители на животните от близо и далеч. Входът за най-малките – децата до 7 години е безплатен. Зоопаркът на Стара Загора е създаден през месец април 1957 г. и е вторият у нас след Софийския. Той е разположен в живописна местност на територията на най-големия парк на Стара Загора – „Митрополит Методий Кусев“ („Аязмото“). Площта, която заема е 70 дка. В зооградината се отглеждат около 400 екземпляра от приблизително 80 вида бозайници, птици и земноводни. Могат да се видят животни от почти всички континенти: Европа – кафява мечка, благороден елен, сърна, рис, вълк, лисица, Азия – тигри, як, Северна Америка – енот, Южна Америка – ягуар, лама, Африка – лъв, щраус и Австралия – ему, папагали. Сред любимците на посетителите са белия тигър, двете черни пантери и леопарда, които са само на 5 месеца, бебета елени, малка маймунка от вида „Зелена морска котка“, родена през август, малките мечета и много други. От 2014 г. Зоопаркът има статут на спасителен център, по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES. Старозагорският зоопарк се слави с традициите си в отглеждането на кафявата мечка. През месец октомври проектът за реконструкция на Зоопарка получи специална награда в направление „Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура“ в конкурса Годишни архитектурни награди ARCHINOVA за 2022 г. Неговото девето издание протече под мотото „Архитектура за по-добро бъдеще“.
Специализиран туризъм

Община Чирпан

В община Чирпан през 2022 се проведоха три значими международни събития с туристическа насоченост. Международен туристическо-икономически форум в Мидалидаре естейт, с. Могилово, Международния фестивал на лавандулата, Мидалидаре рок в долината на виното“ в с. Могилово.

Туристическа дестинация

Община Чирпан

Община Чирпан предлага възможности за различни видове туризъм- културно-исторически, поклоннически, винен, селски, събитиен и приключенски. Значими забележителности са Къща-музей Яворов, Палеонтологичен музей „Гема-свят“, Манастир „Св. Атанасий Велики „, Галерия Н.Манев и Исторически музей Чирпан. Туристическата реклама е основно насочена към провеждането на международни прояви, из между които Международният фестивал на лавандулата е знаков и цели налагането на общината като лавандулова столица.

Иновация

Иновативният винен тур по пътят на пенливото вино – Мидалидаре

Иновативният винен тур по пътят на пенливото вино се провежда в новооткритата винарна за пенливо вино, която приютява целия процес по превръщането на гроздето в искряща напитка и е специално проектирана и изградена в съответствие с изискванията и традициите при производство на пенливи вина по традиционен метод.

Иновативният винен тур по „Пътят на пенливото вино“ започва с уникално интерактивно представяне на производството на пенливи вина, преминава през помещението за съхранение на вината, които отлежават повече от 24 месеца върху фините утайки, и залата за ремюаж. В зависимост от периода на посещение има възможност за наблюдение на процеса дегоржаж (отделянето на дрождената утайката от гърловината на бутилката) и добавянето на “ликьор д’експедисион’’. Пътят на пенливото вино завършва в специално проектирана зала за куполни прожекции, където посетителите могат да наблюдават вълнуващо видео на ендо от 180 куполни кина в света в компанията на чаша пенливо вино Midalidare Blanc de Blancs Brut NV.

Преживяването „Пътят на пенливото вино“ продължава в представителния магазин на Мидалидаре, където на гостите се предоставя възможността да дегустират пенливо вино Midalidare Deluxe Brut NV или Midalidare Rose Extra Brut NV, както и 4 тихи вина от Еноматик. Поднасят се ръчно направени гризини и минерална вода. По желание на гостите може да се сервират плато със сирена, плато със сухи мезета или

Туристическа община

Община Чирпан през 2022 г. бе домакин на три значими международни събития с туристическа насоченост.

През м. юни Община Чирпан организира Международен Туристическо-икономически форум в Мидалидаре естейт, с. Могилово с участието на български и чуждестранни браншови организации и специалисти, университети, общини. Присъстваха представители и посланици на Сърбия, Турция, Италия, Беларус, Франция, Виетнам, Израел и Индия.

Форумът беше последван от Международния фестивал на лавандулата, който се проведе в три дни в Чирпан, с. Средно градище и с. Спасово, където хиляди гости се радваха на тематичните прояви.
През юли се проведе ‘Мидалидаре рок в долината на виното“ в с. Могилово, с участието на световни рок икони и над 30 000-на публика.

Изборът на българите

Палеонтологичен музей „Гема- Свят“ Чирпан.

Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове. И тази година контролът ще бъде завишен, като са предвидени допълнителни мерки, с които да се минимизират възможности за промяна на електронния вот. Опити за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат.