„Нарисувай ми със звук картина“ – концерт на класовете по пиано в НУМСИ“Христина Морфова“

24 ноември 2022 година, Стара Загора

В залата на Културния център за даровити деца „Проф.Петър Жеков“ в центъра на града е топло и уютно като в прегръдка. Дали защото вън е тъмно или от цветните пламъчета в искрящите детски очи, залата е притихнала в очакване на чудеса.

„Когато дойде есента, ще напълня левия ти джоб със слънце, а десния с дъги…“– гласът на  Милена Александрова стопля публиката с есенно злато, което се сипе от стиховете на Ивет Александрова.Така започва вълнуващата ни разходка из музикалната галерия от образи, рисувани във времето. Художници са младите пианисти от НУМСИ „Хр.Морфова“в Стара Загора от класовете на Мариана Маринчева, Павлина Кангалова, Милена Александрова, Нина Симеонова и Румяна Шишкова.

Не е лесно да нарисуваш песен, но за Светлин Иванов (от подготвителната група) това е като любима детска игра. Гергина Георгиева (1-ви клас) ни припомни ритъма на марша(Дмитрий Шостакович –„Марш“ C dur), а с Мария-Александра Тодорова(2-ри клас) танцувахме багатела (Антон Диабели – Багатела) и се разхождахме „В градината“ на Самуил Майкапар.  С Ана-Мария Георгиева (2-ри клас)импровизирахме върху тема „Вариации“ (Фридрих Кулау). Кристианна Кабамитова  (3-ти клас) бе смела и изразителна в „Етюд“ на Дюверноа и убедитален разказвач на „Бабина приказка“ от Парашкев Хаджиев, а под пръстите на Виктория Грозева (4-ти клас) „Сицилиана“ на Роберт Шуман от нежна песен се разгърна в танц. Габриела Калъчева (4-ти клас) нарисува изящно „Мелодичен етюд“ от Парашкев Хаджиев и разказа шеги в „Скерцо“на Антон Диабели.Александра Шматова(4-ти клас) продължи тази шеговито-напевна линия във виртуозната втора част на сонатина оп. 55, N 1 на Фридрих Кулау. Последва стъпка встрани към ярка и драматична  музикална картина – първа част от сонатина на Мелартин в изпълнение на Александра Мускат (4-ти клас), последвана от „Поетична картина“ оп.3 N 1 на Едвард Григ, нарисувана от Ани Иванова (5-ти клас). Есенният вятър подгони листата навън, следвайки ритъма на звучащата под пръстите на Лора Дикова (5-ти клас) „Тарантела“ на Фридрих Бюргмюлер и ни подсети, че неговият брат, леденият вятър,ще подготви пързалките за идващата зима с „Шейна“на Сергей Борткиевич  в изпълнение на Калоян Николов (7-ми клас). Почакайте, още е рано. Тук малките пианистки са с бални рокли на принцеси, а младите пианисти – с гордата оснака на изискани господа, а публиката е затаила дъх, очарована от проникновеното им музициране.

Миг тишина и отново сме пред картина – в игра на синкопи и усмивки „Малкото негърче“на Клод Дебюси в изпълнение на Георги Иванов (6-ти клас) очерта една от главните изразни линии в музикалната изложба – шегата, смехът, оптимизмът – тъй необходими, когато дните стават все по-къси, а тъмнината на нощта – протяжна. Тази линия влезе в своеобразен контрапункт с меланхолията, носталгичността и мечтателността в творбите на Григ, Шопен и Рахманинов в следващия кът от изложбата. Редуването на блестящите сонати на Йозеф Хайдн с романтични творби засили изразността в диалога – слушахме изпълнения на седмокласничките Дария Енчева (Хайдн – соната N 11, G dur, първа част) и Елизабет Георгиева ( соната N 45, C dur, първа част), последвани от великолепието на хармоничната тъкан на„Ноктюрно“на Едвард Григ в изпълнение на Християна Колева (7-ми клас), в което можеш да дочуеш песента на славей в топла лятна нощ. Контрастът бе подчертан от жизнерадостните вариации на Бетовен в майсторското изпълнение на Александър Диков (7-ми клас), последвани от тоновото изяществио в „Поетична картина“ оп. 3, N6 наЕдвард Григв изпълнение на Ивет Атанасова (7-ми клас) и свежестта на първа част от соната F dur на Йозеф Хайдн в изпълнение на Люба Модракович (11-ти клас). Тук светлината в следващата картина леко се промени от „поета на пианото“, Фридерик Шопен, чийто „Валс“ в си минор в изпълнение на Гергана Желева със своята елегантност и напомнящи мазурка интонации в средния дял, като че ли приближи противоположностите и изостри впечатлителността на публиката. Това беше повратният момент в концерта – близката среща на оптимизма с меланхолията. Естествено, в първия миг всяка линия запази своето излъчване. Чухме временното скриване на слънцето зад облака на драматизма, след което вълшебникът на виртуозните, бих нарекла „летящи“възторзи Йозеф Хайдн (соната c moll, първа част), се завърна в целия си блясък, разгърнат изключително убедително от младата пианисткаДиляна Цветкова (10-ти клас).

След този обрат в динамиката на програмата, творбите на Сергей Рахманинов събраха в себе си контрастите в единна сплав. Етюд-картина g moll в изпълнение на Велияна Гутева (11-ти клас) бе философски израз на копнееща самотност и взривни душевни вълнения. В началото на следващата музикална картина,„Полишинел“(в изключително вълнуващото изпълнение на Евгени Станев,

9-ти клас), само два отчетливи звука бяха достатъчни за да събудят камбаните на вниманието ни и почти осезаемо да се потопим в широтата на руските поля, да изкачим връх, да се гмурнем в бистрите езерни води на вдъхновението. Тази дълбочина и страст достигнаха своята кулминация в изпълнението на Георги Белчев, абсолвент в НМА“Панчо Владигеров“, лауреат на наши и международни клавирни конкурси, възпитаник на НУМСИ“Хр. Морфова“. „Прелюд“из „Сюита за пиано“ на Веселин Стоянов бе ярък финал на концерта със своето звуково великолепие в лека бъбривост или настоятелни интонации, подсказващи че каквато и тъга и меланхолия да носят прохладните есенни картини край нас и у нас самите, полетът на духа е свеж и неугасим. Какъв по-голям празник има от това да празнуваме всеки миг с посланията на музиката в неуловимата ѝ, гъвкава тъкан, която се родее с полъха и стихията на самия живот!

Възторжените аплодисменти бяха израз на искрена благодарност за цветовото богатство, ритъм и динамичен щрих, който ни показаха младите възпитаници на клавирните класове в училището. На тяхното майсторство може да се насладите и на следващите концерти от декемврийския концертен афиш – на 6-ти и 8-ми декември в залата на библиотека „Захарий Княжески“и на 19-тидекември – отново тук, в залата на Културния център „Проф. Петър Жеков“.Почетен гост на всички концерти е сестрата на именития ни съгражданин, г-жа Мария Жекова, която не скри вълнението и радостта си от изпълненията на даровитите пианисти тази вечер.

Добре сте дошли, уважаеми гости, на всеки от концертите в декемврийския афиш на Сцената на младия изпълнител „Свято рождество“на НУМСИ „Хр. Морфова“!Очакваме Ви!

Ваш гид в музикалната галерия

Румяна Шишкова