6 старозагорски алпинисти покориха връх Ама Даблам в Хималаите

Шестима алпинисти от Туристическо дружество „Сърнена гора“ , Стара Загора, осъществиха успешна експедиция до най-високата планинска верига в света – Хималаите, в далечен Непал.

Жеко Вътев, Стефан Вътев, Нели Йорданова, д-р Ивелина Божкова, Калин Иванов и Цветан Христов изкачиха определяния от специалисти като един от най-красивите върхове на света – Ама Даблам, висок 6 812 м (наричан понякога и „Матерхорн на Хималаите“). Експедицията е продължила от 14 октомври до 14 ноември 2022 г. Според ръководителя на групата дългогодишния алпинист Жеко Вътев – идеолог и организатор на експедицията „такъв хубав и масов успех не е имало никога в историята на клуба. Има изкачвания на връх „Ленин“, по различни високи върхове на света, сериозни стенни изкачвания, но такова масово и на такъв техничен, висок и красив връх, досега Алпийският клуб не е постигал. Затова съм особено горд, че се реализира напълно концепцията ми да покорим Ама Даблам, да подам ръка на следващото поколение – как се прави експедиция, колко красиво е да си в Хималаите и колко много човек се обогатява“.

Покоряването на върха е само едно, разбира се най-добро, от постиженията. Решението е не да се предприеме окупационен стил на върха, а да се направи аклиматизацията поетапно, като се изкачат трекерските върхове. Освен това изкачването е направено самостоятелно, без помощта на шерпи, което струва над 3000 долара на човек на ден. Раниците на момичетата са тежали над 15 кг, а на мъжете – над 20 кг – храна, приспособления и лична екипировка. Самостоятелно са „движели парапети“, което още повече вдига стойността на изкачването. Всеки от алпинистите сам е финансирал участието си и всеки се е върнал в Стара Загора с по 3 -5 кг. по-малко лично тегло.

„Имахме шанс с времето, но всичко това нямаше да се случи, ако нямахме предварителната добра физическа подготовка. Пълнеше ми се душата, че всеки от нас стигна до върха и всички се прибрахме живи и здрави, готови веднага да изкачим нови 8000 м.“, сподели още Вътев.

На специален брифинг алпинистите разказаха за трудностите, радостите, приключенията. Ползвали са специализирана храна, която не е достатъчно вкусна. На 6000-7000 м. се променят вкусовите рецептори и предпочитана храна „на земята“, там гледа с неудоволствие. Или пък обратно.

„На 4400 м. на селото Панк Боче нивите на хората са само картофени, друго не вирее Това е основната и може би единствена храна,- разказа Жеко Вътев. – Има прилични сгради за туристи и за такива като нас. На практика лъскавата част няма нищо общо с местния бит. Разходих се, за да видя малкото останали къщи, които са от преди 50-100 години. Бита на живеещите в тях е както е било в България преди 200 години.

Срещнат едно сополиво детенце. Бръкнах в джоба и му дадох някакво стикерче. В замяна на това родителите му ме поканиха на гости. Тъкмо си бяха заровили картофите в трап, като отгоре ги покриват с пръст. Това са възможно най-бедните хора, които съм виждал в Непал. Те ме поканиха:“Вземете, но само един варен картоф“. А картофите са не по-големи от яйце. Това им беше обяда – на всеки по един варен картоф. Тези хора си дадоха от залъка… Детето, което снимах, беше очаровано от това, което му дадох.

Отоплението им е брикети направени от изпражненията на яковете и суха трева, смесени на ръка и оставени да изсъхнат. Това гориво работи много добре“.

Старозагорци са успели да се снимат на върха с българския трикольор и със знамената на Стара Загора и ТД „Сърнена гора“

Кои са героите -алпинисти, покорили връх Ама Даблам?

Жеко Вътев е член на Алпийския клуб при Туристическо дружество „Сърнена гора“ от 45 години. От 25 години ходи по експедиции. Той е първият старозагорец, изкачил осемхилядник. Горд, е че е изкачил четирите континентални първенеца . През 2003 г. с Никола Леваков и Христо Христов правят първата българска хималайска премиера на връх Талай Сагар. Бил е в Аляска на Маккинли. През 2007 година той достига кота 8201 метра до връхната точка на шестия по височина връх на Планетата – Чо Ойю. Участвал е в много експедиции в Хималаите, Каракорум, Тяншан, Памир, Алпите и Кавказ. Достигал е и до най-високата точка на Новозеландските Алпи – връх Кук и др.

33-годишният Стефан Вътев е син на Жеко Вътев. Предишният му алпийски успех е покоряването на Хан Тенгри в планината Тан Шан, връх „Ленин“ -7000 м. ; три пъти е бил на Матери Хорн със желание да качи върха, но времето не му е разрешило, а е бил и технически незапознат с особеностите на катеренето; Качил е и Монблан – 4848 м. Мъжът на Христова възраст се занимава със семеен бизнес – търговска фирма за продажба на водонагреватели. Организира алпийски ски състезания, обича да кара колело, което е добра подготовка при катеренето.

Д-р Ивелина Божкова е лекар-педиатър в Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Д-р Киркович“. Освен българските върхове е изкачила гръцкия първенец и връх Елбрус.

„За мене един от най-трудните моменти при покоряването на връх Ама Даблам беше изкачването с огромните раници от първи до втори лагер, сподели д-р Божкова.- Налагаше се да катерим по въжета. Имаше две кули, които бяха изключително изчерпващи -физически. И последните 200 метра преди върха. Жеко вървеше след мене и непрекъснато ми казваше:“Давай, не спирай! Не спирай! Те спирай! Хайде не остана!“ И това някак си ме мотивираше и не си позволявах да правя дълги почивки, защото и психиката ми не издържаше. И когато видях, че стръмнината изведнъж започна да се изглажда и в един момент излязох отгоре и видях будистките знаменца на върха – не можех да повярвам. Имах усещането, че след това изглаждане на релефа, отново ще последва ново изкачване…“

Калин Иванов през зимата кара ски. Лятото гледа да работи някъде, за да изкара парите за участие в следваща алпийска експедиция. Най-сериозното му алпийско изкачване е Ама Даблам. Първото му изкачване е на „Триглав“ в Словения и „Глос Бохен“ в Австрия, заедно с Нели Йорданова. След това са покорени всички български и гръцки върхове; Килиманджаро; опит за изкачване на връх „Ленин“ и т.н.

Нели Йорданова работи в застрахователна компания. Най-високият покорен връх до момента е Елбрус. В свободното си време се занимава с катерене и туризъм.

Цветан Христов се определя като скиор, а не като алпинист. Преди две години последен се присъединява към групата на Жеко Вътев. Не е качил Ама Даблам, а двата по-ниски върха.

„Не съм готов да се подложа на това, на което те се подложиха останалите – сподели Христов.- 12 часа ходене, да ставам среднощ в страшен студ…Затова им помогнах до базовия лагер за пренасянето на багажа…А после ги посрещнах с ябълки, яйца и други храни за подсилване. Не мисля да ходя на по-високо!“

Намеренията за следваща експедиция са отново за Непал, където има над 200 неизкачени върхове. Желанието е да се изкачат на най-трудния и да го именуват на едно от имената на Стара Загора – Железник.

Росица Ранчева