Интерактивен екскурзовод в Музея на Яворов

На 24 ноември в музея на Яворов официално бе открит интерактивен екскурзовод. Интерактивното съдържание, което обогати съществуващата експозиция, бе осъществено по повод 68 години от създаването на къщата музей и 144 години от рождението на Яворов по проект на Клуб „Отворено общество“ – Стара Загора, реализиран съвместно с Къща музей „Пейо К. Яворов“. Заслуга за проекта има най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Лидл за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум, както и с подкрепата на Община Чирпан.
Новата музейна придобивка дава възможност на посетителите да се докоснат до личния и творчески свят на Яворов. Всеки според предпочитанията си ще може да избира сферата, която го интересува – пет са съдържателните фрагмента: музите на Яворов, стихове, светът на сенките (кратък филм), ден денувам (Яворов и Македония) и стар албум (от фондовете на музея). Съдържанието на екскурзовода е двуезично: на български и английски език. Това ще улесни представянето на литературното наследство на българския световен поет Яворов пред чуждестранната публика.
Цялостният творчески продукт и техническото обезпечаване на интерактивната комуникация са изпълнени от Ню Ейдж студио – София – професионална криейтив компания от много висок клас.
Новата сензорна инсталация беше представена от нейните създатели – актьорът и сценарист Мариан Маринов, озвучил с невероятния си глас различните филми в интерактивния продукт, и Спас Спасов – компютърен специалист. Присъстваше и инициаторът и двигателят при създаването на интерактивния екскурзовод Лена Драголова.
Ето какво сподели с публиката Мариан Маринов: „Това е поредната рожба на Лена Драголова в духовното пространство на старозагорско. След като инициира интерактивна инсталация в Литературно-художествен музей „Чудомир“, Казанлък, направи я и в Къща музей „Гео Милев“, Стара Загора тя каза, че няма да се откаже докато не реализира такъв проект и в Чирпан. Лена успя да събере средства и за този храм на духа.“
Празничната вечер започна с нежната музика на трио „Арте плюс“ и продължи с изпълнения на носителите на първи награди от Националния конкурс за рецитация на Яворова поезия „Подир сенките на облаците“ – Кристияна Иванова с „Бабина приказка“, Мелиса Алиосман със стихотворението „Покаяние“ и триото Иванина Иванова, Никол Атанасова и Спас Ангелов, които завладяха присъстващите в експозиционната зала на музея с Яворовата „Калиопа“. Младият юрист Нейко Генов, носител на награда от Националния рецитал-конкурс по твори а Яворов в Поморие за 2022 г., както и носител на награди от предишни издания на Националния конкурс за рецитация на Яворова поезия „Подир сенките на облаците“, изпълни стихотворението „Песен на песента ми“.
„Очакваме с дигиталното съоръжение да привлечем нови публики – най-вече млади хора, които ще имат избор и според интересите си ще предпочетат една или друга информация и то само с едно докосване на тъч скрийна“ – изрази надежда директорът на музея Златина Колева. – „Всичко на екрана е изработено с вкус и модерен дизайн и е лесно и удобно за управление. Надяваме се да е интересно и атрактивно, както за младите, така и за по възрастните. Ученическата аудитория ще може да провежда учебни часове в една по-различна среда.“
На голям екран в залата бе представен филмът „В царството на сенките“ и част от епистоларния диалог Мина Тодорова – Яворов.
Гости на събитието бяха проф. Алберт Бенбасат – музеен експерт и учредител на Фондация „Яворов“, Иван Станчев – председател на Общински съвет – Чирпан, Тодор Иванов – председател на Фондация „Яворов“ и Десита Петкова – експерт в отдел „Култура“ при Община Чирпан.
Участниците в програмата получиха луксозния календар на Фондация „Яворов“, посветен на 145 години от рождението на поета.

Тодор Иванов