На крилете на музиката Албания украси 52. ФОБИ, Стара Загора

Шестата фестивална вечер на 52. издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) се състоя на 23 ноември 2022 г. в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Организаторите – Община Стара Загора и Държавна опера Стара Загора ни поднесоха неподозирано уникален и паметен концерт „SUONOS ALBANIСUS– „ГЛАСЪТ НА АЛБАНИЯ“.

Квартетът „Suonos Albanicus” е създаден през 2000 г. по инициатива на няколко изявени студенти от Университета по изкуства в Тирана. Всеки от изпълнителите се откроява с виртуозна изпълнителска техника и собствен индивидуален стил. През годините инструменталистите усъвършенствуват своето майсторство в различни реномирани академии в Европа. Това им позволява да съчетават финото звучене на камерния ансамбъл с традиционното албанско музикално изкуство. С многобройни участия в Албания и чужбина, те продължават да поддържат уникална отдаденост на камерната музика.

Абигейла Вощина – първа цигулка, има интензивна кариера на цигулар в най-известните италиански театри, с най-добрите диригенти в света от ранга на Шайи , Маазел, Ростропович, Дютоа, Мазур и др. От 2013 до 2021 г. е артистичен директор на Националния театър за опера и балет в Тирана, а от тази година поема длъжността „директор“ на Националната опера, балет и фолклорен национален ансамбъл.

Висар Кучи е концертиращ цигулар, концертмайстор на Косовската филхармония, редовен член на Mannheimer Philharmoniker и бивш доцент по цигулка в Прищинския университет. Изявява се като солист, гостуващ концерт-майстор и изпълнител в световни ансамбли за камерна музика .

Херида Дуро има завършена магистърска степен по виола и камерна музика в Университета по изкуствата в Тирана. Свири в международни оркестри в Швейцария, Франция, Италия и др. Участва като виолист в концертите на Андреа Бочели и др.

Виолончелистът Марио Гуралуми концертира в Швейцария, Австрия, Италия и Русия, Сърбия, Косово, Македония…В момента  работи в оркестъра на Националната опера и балет в Тирана. Пристрастен към камерната музика, той си сътрудничи с албански и чуждестранни музиканти в различни формации.

Всички инструменталисти са носители на високи награди и имат записи в най-известните звукозаписни компании в света.

В концерта участва и любимката на старозагорската публика сопраното Беса Лугичи. Още от началото на нейната кариера, публиката в различни страни е впечатлена от нейния красив и култивиран глас, вроден усет за музикална линия, натурално legato и естетическа интерпретация На международния конкурс за млади оперни изпълнители „Елена Николай“, Беса получава Голямата награда.

В репертоара й са ролите на Дона Елвира от „Дон Жуан“ на Моцарт, Лаурета „Джани Скики“, Мими от „Бохеми“ и Лиу от „Турандот“ на Пучини, Лучия от „Лучия ди Ламермур“ на Доницети, Виолета Валери „Травиата“ на Верди, Таис от едноименната опера на Масне, Инес от „Африканката“ от Майербер (премиера на Старозагорската опера). На 17 и 18 ноември 2022 г. тя направи зашеметяващ дебют в ролята на Маргарита от операта „Фауст“ на Гуно на сцената на Старозагорската опера. Участва в концертни рецитали в Люксембург, Скопие, Белград, Хърватия, Лондон, Рим и Милано, Мюнхен, Париж, Амстердам, Тирана, София и др.

Концертната програма, която представиха талантливите артисти, съдържаше непозната музика за публиката: Сюита от операта „Мрика“ на Г. Симони, песни и композиции от Албания и Косово, интонации на градската им песен и на фолклора, пресъздаден в обработка с класически инструменти.

Красива и завладяваща музика, изпълнена от съвършени музиканти с много енергия, страст, нежност, самочувствие и обич.

Беса изпълни всички песни на непонятния албански език, но така прочувствено, че мога да Ви разкажа и за пролетта, която идва, за снежното цвете и копнежа, за птиците и танца на цветята, за „Пеещият фонтан в нашето село“ и за хумористичната песен „Когато съпругът ми се завърна у дома“. Голяма певица и голяма актриса. Брави!!!

В оркестровите изпълнения имаше пасажи от познатата балканска музика с нейния темперамент и необятност. Изключителни аранжименти, хармония и наслада. И заслужени бурни аплодисменти след всеки номер.

След биса Беса Лугичи изпълни нежна балада, като благодарност и пожелание за лека нощ.

На концерта присъстваха посланиците на Косово Н.Пр. Долфин Плана и на Албания Н. Пр. Доника Ходжа, много музиканти, почитатели на Беса и на ФОБИ .

Благодарности и браво на „Гласът на Албания“!

Росица Ранчева