Вокалната студия „Розов свят“ и ръководителят й Веселин Божков празнуват рожден ден

На 25 ноември 2022 г. от 18:30 ч. с голям концерт ръководството на НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ Стара Загора и старозагорската културна общественост ще отбележат две специални годишнини – 25 години Вокална студия „Розов свят“ и 75-та годишнина на нейния създател, вдъхновител и ръководител Веселин Божков.

Над 200 талантливи музикални момичета и момчета са тръгнали от школата, за да направят музиката своя съдба. Десетки са наградите, първите места и Гран при на формацията, записи в Радио София и телевизиите, самостоятелни концерти, турнета в страната и чужбина. Повече от 20 години Вокална студия „Розов свят“ е една от музикалните емблеми на Стара Загора, която има своето запазено място в обществения и културен живот на града.

Зад всичко това стои художественият ръководител и вокален педагог Веселин Божков. Целият му път, целият му живот от дете до наши дни, е отдаденост на музиката. Скромен и добър човек, изключително търпелив и трудолюбив специалист, перфектен музикант, изцяло негова е заслугата Стара Загора и България да имат това бижу в музикалната съкровищница.

Двете събития ще бъдат почетени с гала концерт на Вокална студия „Розов свят“, АНПТ „Зорница“, формация „Танцът на вятъра“, формация „Димитров“ и Балет „The self danсе studio” и гост – Кирил Хаджиев-Тино.

Входът за концертната зала на читалището е с покани.

Подробности за „Розов свят“ научаваме от интервюто с Веселин Божков:

Господин Божков, въпреки че сте популярна личност, особено в средите на поп музиката, малко се знае за пътя Ви към музиката, към голямото изкуство, за отговорната Ви педагогическа и апостолска дейност. Какво не знаем за Вас?

Роден съм в Стара Загора. Родителите ми са от тополовградско, Странджа- Сакар. Баща ми е бил авиатор в поделението в Стара Загора. Тук се запознават с майка ми, тук правят семейство и тук преминава целият ми живот.

Начално образование получих в Базовото училище, което беше до 4-ти клас, сега това е СУ „Васил Левски“ .Завърших Механотехникума, пет години бях конструктор в НИПКИХМАШ. После музиката надделя над конструкциите. Завърших Школата за ръководители на художествени самодейни колективи в Пловдив и това окончателно очерта пътя ми към музиката.

Какъв е пътят Ви към музиката?

Когато сме правили състави, все съм запълвал липсващия музикант в момента. Така се научих и свиря на синтезатор, китари, тромпет, саксофон, цуктромбон. Освен това вземах уроци по солфеж и пиано. В НИПКИХМАШ направихме един любителски състав. С Иван Тодоров, който от дълги години вече е ръководител на Представителния фолклорен ансамбъл в НЧ „Св. Климент Охридски“ работихме заедно. И двамата бяхме неизлечимо болни на тема музика и всяко откраднато временце, бягахме на последния етаж, където бяха разположени инструментите, да опънем жиците. По едно време тръгнахме да свирим по заведения, което още повече ни палеше. Когато започнахме по-често да излизаме пред публика, която ни харесваше, когато усещахме, че музиката ни свързва с хората, осъзнах, че това не е просто музициране, а начин на живот.

Още докато с колегата Иван Тодоров бяхме конструктори, имахме любителски състав за народна музика и вокална група за естрадна музика в НЧ „Св.Климент Охридски“.

Като художествен ръководител започнах работа в завод „Сърп и Чук“. След време в Дома на културата в Химкомбината предлагаха много по-добри условия, инструменти, уредби, както и певци и инструменталисти. Много хубава формация стана. Печелихме много златни медали на фестивалите. В един момент започнаха да ме ухажват от щаба на Транспортни войски в град Раднево за създаване на вокално-инструментален състав. Направихме и там хубав оркестър за забавна музика. След 7-8 години ликвидираха Транспортни войски. Известно време ходихме по заведенията да свирим, но търсех възможност за по-голяма реализация.

През 2002 г. по предложение на председателя на читалище „Св.Климент Охридски“ д-р Иван Аяров събрахме пеещи дечица с „навити“ родители и започнахме от а-бе…

Така се роди сегашният формат на Вокалната студия „Розов свят“.

Кой избра името? Кой е кръстникът?

Обявихме конкурс за именуване на състава. „Розов свят“ ни хареса най-много и явно е късметлийско име, защото ни донесе много радост и успехи.

Първоначалното ни намерение беше да направим само школа за обучение на поп-пеене. Когато децата напредваха в уменията си, с по-големите особено, направихме квартет на професионално ниво.

Какво отличава „Розов свят“ от останалите формации в струната и чужбина?

Най-силното ни оръжие винаги е било многогласното пеене с квартет. Всеизвестен и признат факт е, че квартетите „Розов свят“ са най-добрите за многогласно пеене в България на ученическа възраст.

Кои момичета бяха в първия квартет?

Това са Моника, Даная, Диляна и Стамена.

Второто поколение квартет беше с най-силно присъствие и с най-високи успехи. Това са

Катерина, Мария, Калина и още една Калина.

Бяхме на конкурс в Шумен. В журито имаше представител на БНР – Мая Райкова. Нейната задача в националното радио е да издирва млади таланти, да помагат от Радиото, да спонсорират, да записват… След конкурса тя ми предложи Радио София да продуцира две-три песни. Първата беше „Луда Гана“ – с първия квартет. С втория -имаме няколко записа в Радиото. С тези момичета имаме 14 Гран При от национални и международни конкурси. Общите първи награда и гран при-та за изминалите години са над 25.

В сегашния концертен състав са Александра, Габриела, Петър, Даниел и Христиана.

Какъв е репертоарът на школата и квартета?

Най-разнообразен. Някои от песните са на фолклорна основа, други са специално писани за нас, трети са кавъри, четвърти са преводни, хитове и т.н.

Трябва да призная, че трудно се прави група от малко изпълнители – трима, четирима или петима за многогласно пеене. По лесно е 3-4 да пеят единия глас и пр. При камерните вокални групи всеки трябва да е бетон в пеенето си. А удоволствието от многогласното пеене при мене е неповторимо. Усещам, че и при децата се получава същото. Много често някое дете ми заявява:“Не искам да пея сама! Искам с групата да пея!“

Някои от „Розов свят“ избраха ли професионална реализация в тази музикална област?

Жанета се реализира в Австралия и Франция; Стамена завърши Музикалната академия; Диляна Донева също завърши консерваторията; Мадлен е по скандинавските страни с оркестър; Калоян е в Торонто и работи в някаква телевизия като музикален редактор…Мисля, че не е толкова важно всеки, който е пил от водата на „Розов свят“ да стане професионален музикант. Важно е през целия си живот да носи усещането за музика, която винаги прави хората по-добри.

На каква възраст са Вашите възпитаници?

Имали сме деца в предучилищна възраст. Например Калоян и дуетната му половинка Християна бяха в предучилищна група, когато дойдоха в школата, останаха до завършване на средното си образование и са по света вече.

Средно колко концертни участия имате на година?

50-60. До края на тази година имаме много предложения за участия в няколко училища, фирми, в други населени места. Почти винаги се отзоваваме, защото така поддържаме добра форма и свикваме с участието пред публика, особено пред младата публика.

Господин Божков, как се стигна до създаването на националния конкурс за поп музика?

Първият конкурс „Вашият шанс е песента“ беше по идея на д-р Иван Аяров. Още преди да сме готови с децата да се явим на концертния подиум, той всеки месец провеждаше конкурси на децата от старозагорските училища. Решихме да го разширим. Направихме го областен. За да стане национален, от Общината ни препоръчаха да има нещо по-различно от многото конкурси и решихме да вмъкнем фолклорен елемент. Така тази година проведохме петото издание на Националния конкурс за поп музика „Песен от извора“. Заради пандемията, не можахме да реализираме намеренията си за международно участие, но за догодина – здраве и живот, и това се надяваме да стане.

Как сте подредили Гала-концерта на 25 ноември 2022 г.?

Ще участват всички деца от школата, разделени на три възрастови групи – най-малките, средна група вече с опит и най-големите – осмокласници, които са новия концертен квартет. Песните са различни. Ще имаме и индивидуални номера. Ще ни гостуват и пораснали и тръгнали по пътя си участници в „Розов свят“, но завинаги оставили душа и сърце в състава.

Какви са амбициите Ви за следващите поколения поп изпълнители в „Розов свят“?

Много идеи имам. Нови начини на сценично поведение, защото публиката възприема не само с ушите си, а и с очите си. Имам нови конкурсни песни. Лесно е да се качиш на върха, важно е там да останеш възможно най-дълго време. Аз съм оптимист. Имаме много талантливи деца.

Росица Ранчева