Калуди Калудов ще пее на гала-концерта с възпитаниците си от майсторския клас

От 14 до 27 ноември 2022 г. световно признатият оперен певец Калуди Калудов прави майсторски клас за първи път в Стара Загора, с участието на млади оперни певци от България, Полша, Украйна и Китай. При това, класът е напълно безплатен.

В продължение на две седмици певците ще работят с маестрото върху своята вокална техника, стил и интерпретация. Корепетитор е пианистът и композитор Мирослав Георгиев. Майсторският клас на маестро Калудов, организиран от Старозагорската опера, е включен в програмата на тазгодишното издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ).

Ето какво маестрото допълни към информацията, специално за читателите на Долап.бг:

Маестро, как върви майсторският клас, който водите по време на ФОБИ?

Превъзходно! Трябваше да бъдат 12 участници, едната участничка е от Стара Загора. Посъветвах я да се видим в началото на следващата година. През м. февруари 2023 г. пак ще бъда в Стара Загора по време на конкурса за диригенти и моята съпруга е поканена да пее Мадам Бътерфлай. Тогава ще бъда по-свободен. Хем ще се грижа за детето, хем ще слушам репетициите. И тогава ще можем да работим по-дълго и спокойно.

Сега работя с 11 деца . Имам полячета, едно украинче, две китайчета и българчета. Поканил съм хора, с които съм работил малко повечко. Те малко или много са работили с мене и знаят за какво иде реч. Технологично -няма да ги разпявам и обучавам, работим детайлите. Вече класът е майсторски. Впрочем всички 11 разпявам от 10:00 до 14:00 ч.. След това работим с пианиста – арии, дуети и т.н. С някои от тях подготвяме конкурсна програма за вбъде Подготвяме си и програмата, която ще представим на Гала концерта. Това са хора, които печелят конкурси.

Как се случи, че майсторският Ви клас е безплатен?

Да, безплатен е! Има такса от 40 лв., която е към някаква фондация, която пък ги отделя за други благотворителни дейности. Участниците си заплащат единствено хотела. Полячетата са си намерили апартамент и им излиза по 15 лв. на вечер. Всеки божи ден единият от тях готви, другите идват да репетират. После той идва да пее и отиват всички заедно да обядват. Едно китайче, българче и украинче живеят заедно в апартамент, което също е много хубаво.

Какво ще чуем на Гала концерта?

Не съм скалъпвал програмата още, но със сигурност ще бъдат арии и дуети от популярни опери.

И Вие ще участвате, нали маестро?

С удоволствие! Дай Боже да съм здрав! Защото осем часа педагогическа работа е много изчерпателна . Не преставам да говора и да пея с тях! Натоварването е многократно по-голямо, отколкото да изпълниш централна партия в оперен спектакъл.

Има ли талантливи млади хора, които се занимават с опера?

Да има много талантливи млади хора, които обаче трябва да попадат на талантливи педагози. Такъв е процесът. Може да си много талантлив, но ако не попаднеш на точния педагог, никой няма да те чуе.

Гала концертът е на 27 ноември 2022 г., от 19:00 часа на сцената на Старозагорската опера.

Росица Ранчева