Студенти, педагози и деца от НЧ „Св. Климент Охридски“ – в сътрудничество с Ателието по иконопис

Деца от предучилищна възраст, които се обучават в школата по рисуване към читалище „Св. Климент Охридски“, гостуваха в Неделното училище и Ателието по иконопис към храм „Света Троица“ – Стара Загора.

Посещението имаше за цел децата да научат повече за свети Климент и да се докоснат до интересни техники в иконографското изкуство. По време на откритото занимание, изнесено от учителките към храма – Илиана Димова и Зорница Иванова, децата чуха разказ за вярата и за просветителската дейност на свети Климент, видяха различни негови изображения, включително и това, което се намира в храм „Света Троица“ – на иконата „Свети Седмочисленици“ (с автор Зорница Иванова). Те получиха богата и полезна информация неусетно – докато играят, приготвят яйчeна емулсия, позлатяват ореола на светеца и оцветяват иконата му. Посещението беше в рамките на Климентовите дни, посветени на патрона на  НЧ „Св. Климент Охридски – 1858 г.“, град Стара Загора. Осъществи се по идея на Гинка Михайлова (секретар на читалището) и Милена Василева (ръководител на школата).

На откритото занимание, освен ръководителите и родителите на децата, присъстваха и студенти от II курс, специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“ от Педагогическия факултет към Тракийския университет, които от тази учебна година изучават дисциплината „Християнско изкуство“ с гл. ас. д-р Стефан Тончев.

Студентите изявиха желание да се включат в традиционната благотворителна изложба на децата от Ателието по иконопис, която се експонира в Градската художествена галерия, а средствата отиват за избрана от настоятелството на храма кауза. Те вече рисуват в Ателието избрани от тях детайли и икони, с които ще се включат в изложбата.

Заедно с д-р Стефан Тончев студентите посетиха и новия храм „Св. Йоан Рилски“ в „ТЕЦ Марица Изток 2“ ЕАД, в който Зорница Иванова, ръководителката на Ателието по иконопис, изработва стенописите. Изписването е почти към края си, така че студентите научиха кои конкретни изображения и сцени могат да се видят в различните части на православния храм и как се изготвя цялостна иконографска програма за конкретно храмово пространство. Интересни бяха подготвителните етапи – проект, работен картон в реален мащаб и прехвърлянето на изображенията върху готовата за работа стена, както и специфичните материали, които се използват в стенописта.

Ателието по иконопис е отворено и в бъдеще за подобно сътрудничество. Малките зографчета от храм „Света Троица“, които отдавна привличат вниманието на обществеността, са готови и занапред да пробуждат интерес към иконописта и към православната ни вяра.