Филм за арх. Христо Димов ще представи Радио Стара Загора на рождената му дата -22 ноември

Филм за делото на един от строителите на съвременна Стара Загора арх. Христо Димов ще представи Радио Стара Загора на 22 ноември. Тогава  се навършват 133 год. от рождението на архитекта. Премиерата ще се състои в Арт-фоайето на медията от 18 часа. Филмът припомня част от биографията на видния старозагорец, архитектурното му наследство и разкрива човешките качества на един велик творец чрез разказите на негови съвременници. Автор на филма е журналистът Теодора Иванова, оператор Емил Енчев, обработката на звука е поверена на звукорежисьора Георги Генов. Продуцент на филма е Радио Стара Загора с финансовата подкрепа на община Стара Загора. Вход свободен.

Архитект Христо Димов е роден на 22.11.1890 г. в с. Яйканлий дн. Дъбово, Старозагорско. След завършването на гимназия заминава за Прага, където следва архитектура. Прекъсва на два пъти обучението си, за да участва във войните за национално обединение – 1912-1913 и 1915-1918 г. През време на Първата световна война служи във ІІ-ра армия, 2-ри гаубичен полк, 5-а батарея и ІІІ-та артилерийска бригада на 3-та дивизия, 5-а гаубична батарея на фронта в Македония като санитарен канонир. Носител е на войнишкия „Кръст за храброст“.
През 1921 г. завършва с отличие Чешката държавна политехника в Прага. След завръщането си в България се установява в Стара Загора и е назначен за началник на архитектурна служба към Областното инженерство в Стара Загора.

Проектантската дейност на арх. Димов е богата и продължава почти до края на неговия живот. Проектира много частни и обществени сгради. Проектант е на Минералните бани в Ягода, Овощник и Кортен. Хигиенните бани в Кърджали и Джебел. По негови проекти са построени Втора прогимназия „Петко Рачев Славейков“- днес Средно общообразователно училище „Максим Горки”, Първа прогимназия „Николаки Стоилов”- днес СОУ „Васил Левски”- Стара Загора. След построяването на тези две големи училища през 30- те години на миналия век проблема с училищната база в Стара Загора е почти напълно разрешен до края на 60 – те години на ХХ век. Проектира училищните сгради в селата Калитиново, Крива круша, Зимница, Преславен, Караново, Ветрен, Средногорово, Градина, Горно Паничерево, Долно Сахране, Елхово, Едрево, Могила, Ястребово, Шаново, Ягода, Николаево. Проектант е на църквите в Ягода, Медникарово, Казанка, Богомилово и Събрано – Старозагорско. Читалищните сгради в Енина, Дъбово, Шаново, Хаджидимитрово. Хотелите на Старозагорките минерални бани, Ягода, Чирпан и гара Гълъбово, Ловният дом на Кортенските бани, музикална фабрика „Кремона“ в Казанлък, общинските сгради в Шипка, Николаево, Гълъбово, Богомилово и Загорци. Благодарение на неговите изключителни архитектурни умения построените обществени сгради променят облика на много селища в региона. За дългогодишната си проектантска дейност архитект Христо Димов е награден с орден „Кирил и Методий“ I степен, орден “За гражданска заслуга” I степен и орден „Народна република България“ II степен. Баща е на известния старозагорски лекар д-р Любка Димова. Умира на 14 март 1983 г. в Стара Загора.

Източник Радио Стара Загора