Нови професионални инструменти и озвучителна техника има вече в НУМСИ „Христина Морфова

Нови професионални инструменти и озвучителна техника има вече в Националното училище за музикални и сценични изкуства /НУМСИ/„Христина Морфова“ Стара Загора, съобщи за БТА директорът Красимир Къшев. Инвестицията в инструментите е в размер на 50 хиляди лева. Средствата са осигурени от проект, защитен по Националната програма „ Заедно за изкуството и спорта“ на МОН и от втори проект, защитен пред Министерството на културата, добави Къшев.

Той изрази задоволство, че и с новите инструменти възпитаниците на училището ще могат да изнасят безплатните концерти „Елате при нас“,  които ще стартират тази учебната година в много населени места. Разполагаме и с необходимите инструменти вече за почти всеки ученик и така няма да бъдат затруднявани семейства с по-малки финансови възможности.

За първи път учениците ще могат да се обучават на професионален контрабас. Училището разполага с всички размери от най-малкия до най-големия. Те са закупени от музикална фирма „Камертон”.

Доставени са два професионални саксофона и една флейта. „Саксофоните са изработени в Германия по поръчка на училището  от Роланд Екле, името му е изписано на инструмента“, каза Емил Гатев, възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова“, днес собственик на музикална къща в София. Флейтата е посребрена, доставена от Япония и е най-продаваният модел за тази година.

Попълнен с нови инструменти е кабинетът по ударни – 2 нови тимпана, комплект барабани, ксилофон и професионално барабанче, закупени от музикална къща във Виена, чийто собственик Светлозар Димитров също е възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова“ и днес беше в Стара Загора.

Електронното пиано „Роланд“, което също е първо в училището,  е с тежка клавиатура и звучи като професионално пиано, обясни Красимир Къшев.

Последните инструменти, които отдавна е получило училището, са бракувани от консерваторията в Хале, Германия и музикално училище в Полша, уточни Нели Хазан, преподавател от 30 години, сега арт-мениджър на училището.

В НУМСИ „Христина Морфова“ са сформирани тази учебна година и два оркестъра – детски струнен и детски духов, които ще има първи премиери на 6 и 8 декември 2022 г. Последният оркестър беше закрит през  90-те години, когато напуснах училището като преподавател, уточни директорът Красимир Къшев, който е диригент и бивш директор на Старозагорската опера.

Амбициозната му програма предвижда и нови и млади преподаватели. С конкурс бяха назначени Ралица Василева, която ще води класа по фагот, Мирена Митрева – ударни инструменти, Божидар Рахнев – цигулка, Ива Профирова – флейта и Илин Папазян – китара.

„Надявам се скоро да сформираме и китарен ансамбъл“, каза  още директорът“.

По думите на Нели Хазан нараства интересът през последните години към училището. Десетки семейства, които по време на пандемията са се върнали от Западна Европа, записват децата си, защото идват от страни, в които обучението на музикален инструмент е задължително.

Във всеки последен петък на месеца НУМСИ ще прави собствено предаване, което ще се излъчва по ТВ Стара Загора и ще се казва „Избрах уникалното – уча в Музикалното!”

По материали от БТА