Започват Климентовите дни в НЧ „Св. Климент Охридски-1858“

В навечерието сме на Климентовите дни, които отбелязват празника на свети Климент Охридски, небесният покровител на НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ – Стара Загора.

На 19 ноември 2022 г. децата от Школата за изобразително изкуство „Зографче“ при читалището, заедно с родителите си и приятели, гостуваха на малките зографи-иконописци от школата при храм „Св. Троица“ в града на липите и поетите.

Водени от любовта към четката и багрите те се впуснаха в едно невероятно приключение – да се срещнат с духовните корени на иконописта, да открият заедно образа, дейността и духовността на св. Климент Охридски и неговите събратя светите Седмочисленици.

Това беше открит урок, който разтвори летописните страници на древните предания, на житиеписците, в чийто страници откри пред малките художници и техните родители и приятели сладкодумната Илиана Димова в словото й за Духовните послания на Свети Климент от древността до днес и во веки.

Интересен беше, за тях и за всички, които присъстваха, този разказ, защото отвори страниците на житието на светеца в достъпен и увлекателен разказ, запознавайки ги с чутовното дело на първоучителите Св.св. Кирил и Методий и техните ученици. За духовният подвиг на първопросветителите, които успяват в ония, потънали в мрак и безпросветност времена да запалят пламъка на знанието, на науката и на грамотността…Сред онова тъмно време самият Климент, ведно с неговия събрат Св. Наум и учениците им Св. св. Сава, св. Горазд и Ангеларий ограмотяват над 3000 ученици в областта Кутмичевица!

Неизброими са преведените и създадените от тях книги. Толкова е велико делото им, че посланията от тези първи искри на запаления пламък на знанието се разгаря с такава мощ и сила, че преминава през векове на гнет, векове на тежки изпитания, но идва до днес, за да ни дари със светлината на съвременната просвета, наука и култура.

Това слово стана основата, на която малките художници се впуснаха в невероятния свят на иконописта, водени от една млада и талантлива зографка Зорница Иванова, за да изпишат образа на свети Климент Охридски и да се запознаят с кирилските и глаголически букви и знаци. Изключително приключение – да откриеш образа на небесния покровител – светец, чието дело и живот са пример за всеотдайност, творчество и духовна извисеност. Затова най-интересно беше да се научат най-напред да поставят златния венец на неговата святост и след това да оцветят силуета му.

Когато е интересно толкова бързо лети времето…Вече ги подканяха и ръководителите и родителите, но никой не бързаше да се откъсне от зографисването…А часът щеше да завърши в храма, където щяха да видях красивата икона на Светите Седмочисленици.

Тази седмица Читалище „Св. Климент Охридски 1858“ в Стара Загора ще отбележи светлите Климентови дни с още интересни проекти. Предстои да бъде изслушана лекцията на Надя Масленска, посветена на делото и живота на Св. Климент. С учителите-ветерани ще се включим в лекцията за творческата лаборатория на операта „Фауст“ от Шарл Гуно на д-р Ема Жунич, като част от ФОББИ – 2022, Стара Загора.

Утрото на 25-и ноември ще започне със Света Божествена литургия в храм Въведение на Прсв. Богородица, и в края на Службата ще бъде отслужен Молебен за здраве и благословение за последователите на Св. Климент – ученици, студенти, учители, преподаватели, дейци на науката, културата, просветата. В обедните часове отново ще ни събере откритият урок на богослов Илиана Димова с децата от ОУ „Димитър Благоев“, с Духовните послания на свети Климент Охридски от древни времена до днес и во веки!

Вечерта на 25 ноември 2022 г., от 18:30 ще започне гала-концертът, посветен на 75-годишнината на музикалния педагог, композитор, художествен ръководител Веселин Божков и 25-годишнината на водената от него вокална студия „Розов свят“. В програмата участват изпълнители от читалището – АНПТ Зорница, Танца на вятъра, ВС Розов свят, солисти. Гост на програмата е ТОМИ – Хаджиев.

Празникът е времето, което ще предостави възможност Настоятелството на читалището да поздрави заслужилите читалищни деятели, да им поднесе благодарността и поздравите си, да удостои с престижни награди най-заслужилите, но за това по-късно. А сега да запазим прекрасното настроение, с което ни дариха младите иконописци от школата при храм „Св. Троица“ и приятелите им от ШИИ „Зографче“ с ръководител Милена Василева. Това е първата им съвместна инициатива и се надявам, че тепърва ще откриват прекрасни форми за съвместна работа и занимания в идните дни и години…

С Климентов поздрав : Бъдете благословени, мили деца, ръководители и родители!

Гинка МИХАЙЛОВА