Интерактивен екскурзовод ще посреща посетителите в Къща музей „Пейо Яворов“ в Чирпан

Официално откриване ще бъде от 17:30 часа на 24 ноември 2022 г. Покана да обяви началото е изпратена до кмета на Чирпан Ивайло Крачолов. Стихове на поета ще представят ученици, които са носители на награди за рецитация на Яворова поезия. Класически концерт за гостите ще представи Трио „Арте плюс“.

Интерактивният екскурзовод чрез атрактивна визуализация ще представя съществуващата експозиция, събирана 68 години, обясни директорът на музея Златина Колева. Тя припомни, че моделът успешно е приложен и вече работи в Литературно-художествен музей „Чудомир“ – Казанлък и Къща музей „Гео Милев“ в Стара Загора.

Младото поколение ще бъде привлечено не само от автентичната атмосфера в дома на поета, но ще получи избор според своите интереси да търси и да избира желаната информация с докосване на тъчскрийна. Всичко на екрана е изработено с естетика, вкус и модерен подход, лесно и удобно е за управление. По този начин е еднакво атрактивно и интересно за деца, млади хора, възрастни и ценители, посочи директорът на музея.

Всеки посетител на родния дом на Пейо Яворов ще има възможност да избира сред пет предложения: кратък филмов разказ, който внася нов; въздействащ и атрактивен щрих към музейния портрет на поета; любовта към трите жени – Мина Тодорова, Лора Каравелова и Дора Габе, вечната и голямата любов на Яворов – Македония, представена в писма, текстове и стихове; визуализирани оригинали, озвучени стихове на поета. Запазените ценни снимки от детството, семейството и приятелите на Яворов могат да бъдат разгледани в специално подредения интерактивен албум.

Петте предложения предлагат и превод на английски език. 

Цялостният творчески продукт и техническото обезпечаване на интерактивната комуникация с посетителя на музея са изпълнени от творческия екип на „Ню Ейдж студио“ – София. Проектът получи подкрепа от „Лидл България“ чрез програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“, Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Чрез интерактивния екскурзовод ръководството на музея си поставя за цел да привлече нови публики и от други градове, а също и от чужбина, изрази надежда директорът Златина Колева.

Д-р Румяна Лечева/БТА