Изложба на 201 кукли стана най-атрактивното място в операта по време на ФОБИ

На 17 ноември 2022 г. в самото начало на 52. Фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) в Стара Загора, се откри и уникалната изложба „Моята кукла – моят приказен свят“. Тя е дело на д-р Ема Жунич, гл.ас. в Института за изследване на изкуствата при БАН  и директор на архива на Старозагорската опера. Съществена логистична помощ оказа и дъщеря й Сава-Калина.

Изложбата е разположена в първото фоайе на сградата, срещу гардеробната. 12-те витрини, също по проект на д-р Жунич, са оригинални, естетски, функционални, респектиращи и ще могат да се ползват и за реализиране на други прекрасни инициативи.

Освен нескривано любопитство и сантимент, „Моята кукла-моят прекрасен свят“ „изсипва“ нови знания, не само за света на детето по света и у нас. Експозицията е заредена с послания и позабравена информация за авторите на операта „Фауст“, премиерното заглавия е ФОБИ на Държавна опера Стара Загора, върхови постижения на различни артисти в главните роли на френската романтична опера, богат снимков и нотен материал и пр.

Подробности за изложбата, специално за читателите на Dolap.bg разказа д-р Ема Жунич:

Д-р Жунич, каква е провокацията да организирате и аранжирате изложба на кукли?

Провокацията е свързана с написването на „Фауст“ от Гьоте. Той научава историята на немския доктор по философия от пътуващ куклен театър. Това е първото му запознанство с историята на д-р Фауст . Когато е на около 20 години, той разполага с над 40 пиеси, авторски и анонимни по темата, преди да започне да пише своето класическо произведение.

От друга страна, директорът на операта Огнян Драганов, който е режисьор на постановката , поставя операта „Фауст“ по музика на Гуно с кукли. Това някак си наклони везните да съберем кукли, да зарадваме малките, големите и още по-големите деца. Куклите са много голяма емоция, естетика, запознаване с различни култури и направления в модата, стилови особености и пр.

Колко , какви и откъде са изложените кукли в изложбата?

Куклите са точно 201. Повечето са уникални и лични семейни реликви, предавани от поколение на поколение. Някои от куклите бяха в недобро състояние. Наложи се да ги реставрираме, да изперем, огладим и отново да облечем тоалетите им, на някои да направим подходящи прически.  Имаме много външни експонати от библиотеките в града, от Музей „Литературна Стара Загора“, Къща-музей „Гео Милев“. Представените кукли от Държавен куклен театър са собственост на Детски отдел на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, но има и тяхна колекция, за което благодарим.

Такива колекции са много полезни защото показват национални костюми и особености. Имаме словенски кукли, немски, хърватски, японска кукла, благодарение на нашата флейтистка Кейко. Според нея това са герои от японска анимация. Има една по-голяма оранжева кукла – тигърче. Оказва се, че това е грейка – бутилка за топла вода, която майката да сложи в количката на бебето. Имаме интересни африканки.

За мене клоуните са много голяма изненада. Не очаквах в Стара Загора да има толкова много венециански клоуни. Достави ми удоволствие да ги аранжирам.

Какво показвате в горните витрини?

Започваме с „Фауст“ в музиката. Показваме цялата опера на Гуно, „Фауст“ на Гьоте в изпълнение на Стефан Гецов, композитори писали по „Фауст“ – Шуберт, Лист, Глинка, Осма симфония на Малер, в която е вплетена последната сцена от „Фауст“. Имаме „Фауст“ в изобразителните изкуства. Изненадани сме, че го има и в Рубенс, в Дюрер, пана на Врюбел, Мефистофел на Йожен Дьолакруа…Показваме знакови изпълнители за България, които са разнасяли българската певческа слава по целия свят – Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Антон Дяков. Имаме представени различни Маргарити – Катя Попова, Благовеста Карнобатлова и мн.др.

Във витрините имаме и първите изпълнители – Иван Славков още през 1891 г. Всъщност със сцени от оперите „Фауст“ и „Трубадур“ започва историята на операта в България. Там са портретите още на Олга Добшова, Ана Кръстофилова и др.

Показали сме партитурата на „Фауст“ от 1954 г. на Старозагорската опера. Преписвана е на ръка в София. Има подпис на кописта, който е работил върху нея. Имаме събрани доста издания на „Фауст“. Интересно е, че на български език влизат много преводи. Един от най-старите е на д-р Александър Балабанов, преди да е станал професор и академик.

Много красиви гравюри показваме. Изложени са по витрините по страници. Къща-музей „Гео Милев“ ни предостави копие, от което е видно, че сам Гео Милев е оцветявал гравюрите на това издание. Имаме превод на Георги Кирков, предоставен ни от Музей „Литературна Стара Загора“. Библиотеките „Родина“ и „Захарий Княжески“ предоставиха старопечатни редки и ценни издания, които също са изложени във витрините.

До кога ще остане изложбата?

Идеята е да бъде отворена до края на Фестивала, но вероятно и до Новата година, за настроение. А и много деца идват в операта специално за изложбата на куклите. Директорът на операта Огнян Драганов каза, че няма нищо против експозицията да остане и до края на м. януари 2023 г., ако хората, които са ни предоставили куклите дадат своето съгласие. След затваряне на изложба всички експонати ще бъдат върнати надлежно на собствениците си и с голяма благодарност.

Росица Ранчева