Номинацията на Долап.бг за Наградата „Добрият Самарянин“ – заЕДНО за село Каравелово!

Антония Арабаджиева и Настоятелството при Детска градина №10 “Светлина”, обединили усилия с Антония Петкова и Туристическо дружество “Сърнена гора”, както и Гинка Минчева и родителите на децата от I “Б” клас от СУ “Максим Горки”, заедно с техни приятели и симпатизанти, които реализират съвместно благотворителни акции в подкрепа на четири пострадали семейства от село Каравелово

Добротворците: Антония Арабаджиева и Настоятелството при Детска градина №10 “Светлина”, обединили усилия с Антония Петкова и Туристическо дружество “Сърнена гора”, както и Гинка Минчева и родителите на децата от I “Б” клас от СУ “Максим Горки”, заедно с техни приятели и симпатизанти – дейни и ангажирани в подкрепата към семейства от село Каравелово, засегнати от наводнението, довело до бедствено положение.

Добротворството: Жестът на добротворство има своята предистория.

Антония Арабаджиева и Антония Петкова са две приятелки, които веднага след трагедията от наводнението, сполетяло селата в региона на гр. Карлово, се включват като доброволки в с. Каравелово.

Антония Арабаджиева, като майка на дете от Детска градина №10 “Светлина” и член на Настоятелството, малко преди 15 септември – началото на учебната година, подема инициатива за набирането на дарения в подкрепа на пострадалите в селото, като прави предложение към Ръководството на градината, вместо букети с цветя, да се съберат пари. Предложението не се приема, защото първият учебен ден е празник за децата, особено за най-мъничките. Практиката за поставяне на кутии за събиране на дарения, също не намира подкрепа. Решено е да се проучи от какво точно имат нужда конкретни семейства, за да може всеки родител да реши какво и как да дари.

Антония Петкова и нейната майка, Ваня Петкова – секретар на ТД “Сърнена гора”, заедно с приятели и туристи от дружеството, многократно се включват като доброволци в подкрепа на пострадалите в с. Каравелово, в резултат на което решават да съберат финансови средства, с които да закупят необходими неща, за да подкрепят пострадалите семейства.

При поредно ходене в с. Каравелово, в което Антония Арабаджиева и Антония Петкова са отново заедно, вниманието им се спира на няколко семейства, които да получат подкрепа – семейство с две деца, възрастна семейна двойка, мъж и жена – самотно живеещи. Предложението за оказване на помощ на тези хора е представено пред всеки от родителите на децата в ДГ “Светлина” и е стартирана дарителска акция. В инициативата се включва и персоналът на детската градината. Набрани са финансови средства, мебели, детски дрехи, възглавници, завивки и спални комплекти. Същевременно, туристи от ТД “Сърнена гора” и техни приятели също започват да събират дарения за тези семейства, а дружеството предоставя одеала, както и дарени от туристите почистващи препарати, инструменти и други.

Гинка Минчева – турист от ТД “Сърнена гора” и класен ръководител на I “Б” клас от СУ “Максим Горки”, увлича родителите на децата от нейния клас да участват също в дарителската кампания, като подкрепят едно от семействата в с. Каравелово. Решават да съберат средства и да закупят лаптоп за 11-годишното дете от едното семейство. Туристическото дружество осигурява допълнителните аксесоари към лаптопа.

С дарените финансови средства от ЦДГ “Светлина”, ТД “Сърнена гора”, приятели и симпатизанти, за семействата са закупени и необходимите електроуреди.

Родител от Настоятелството на детската градина – Исаакпринц Христов, предоставя свой камион за превозването на всички събрани дарения, които натоварват, заедно със своя колега – Христо Христов. Заедно с тях, Антония Арабаджиева и Антония Петкова заминават за пострадалото с. Каравелово, където лично раздават на семействата дарените вещи.

Антония Арабаджиева споделя: „Не мога да опиша силата на изпитаните емоции от насълзените очи и искрените, топли прегръдки! Благословия е тази благодарност!… За подадената ръка, за големите сърца, за всички, които успяха да се включат – дълбок поклон от името на пострадалите семейства и СНЦ „Настоятелство при ДГ №10 „Светлина“! БЛАГОдаря!“

Номинацията е от  редколегията на сайта Долап.бг и Росица Ранчева, отразила добротворството.

Предложения за номинациите за годишните награди ще бъдат приемани до края на днешния ден. Церемонията за тазгодишните отличия ще се проведе на 5 декември, понеделник, от 19:00 часа, в концертната зала на Държавна опера – Стара Загора.

Номинации се приемат на dobro@samaritans.bg, както и лично на адрес: гр. Стара Загора, ул. „Патриарх Евтимий“ № 57, в Централното управление на Сдружение „Самаряни“ или в специалната пощенска кутия на доброто, позициониранa в Централната поща в гр. Стара Загора.